VIOD vrouwen behouden thuis de ongeslagen status · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

VIOD vrouwen behouden thuis de ongeslagen status

zondag 14 december 2014

De loftrompet, die vorige week werd afgestoken over de VIOD vrouwen, na de geweldige wedstrijd tegen Heerenveen, blijft weer even achter slot en grendel. VIOD speelde met name in de eerste helft belabberd. Coach Atty Eelkema coacht normaliter zeer gedistingeerd en laat zich niet snel verlagen tot nietszeggende retoriek. Maar tijdens de rust van de wedstrijd tegen The Knickerbockers (TKB), sprong zij uit haar vel, dat gelet haar zwangerschap toch vrij strak om haar buik spant. En met resultaat, want met name in het eerste deel van de tweede helft maakte VIOD het verschil. Een 1-1 ruststand werd omgebogen in een 4-2 eindstand. De Driezumers vergrootte hierdoor de minimale voorsprong van één punt op de Groningse studenten naar vier.

De eerste helft was eentje om snel te vergeten. VIOD was geen schim van het elftal dat vorige week op magistrale wijze Heerenveen had verslagen. De opbouw van achteruit stokte te vaak door slechte passes. De middenvelders wisten geen raad met de geboden ruimte en grossierden in balverlies of obligate passje naar achteren. De beide spitsen Grytsje Jongsma en Froukje Schaafsma zochten geen enkele keer de flanken op en bleven maar statisch rondom het strafschopgebied opereren. Alleen linksback Diny Bouius en de aanvallende middenvelder Martine Koopmans deelden niet in de malaise.

Nadat Gretha Annema een gevaarlijk voorzet van The Knickerbockers (TKB) onschadelijk had gemaakt, kwam VIOD toch op voorsprong. Grytsje Jongsma in haar jacht naar haar negende doelpunt onreglementair door keepster Justine van der Werf in het strafschopgebied gestuit. Scheidsrechter Zwart oordeelde terecht een penalty, die Froukje Schaafsma benutte. De laatste tien minuten voor rust bracht eindelijk wat spektakel. Grytsje Jongsma raakte de lat en Froukje Schaafsma de paal. TKB sloeg vlak voor de theepauze keihard terug. De bal uit een corner raakte pardoes het gezicht van Aafke de Hoek, waarna Els van Minnen de bal diagonaal achter de kansloze Joukje van der Meer schoot.

Het waren Marissa Elzinga en Elissa Halbesma die de wederopstanding van VIOD na rust personifieerden. Marissa Elzinga had in de eerste helft werkelijk geen bal goed geraakt. Elissa Halbesma deed wat dit onderdeel betreft het zeker beter dan haar teamgenoot. Maar beiden toonden totaal geen drang naar voren. Maar hoe anders kan het lopen na een donderspeech van de coach. De tweede helft was amper negenendertig seconden oud of de bal lag voor de tweede keer achter keepster Justine van der Werf. Een prachtige aanval, die begon bij Diny Bouius, ging hier aan vooraf. Zij speelde de bal op Marissa Elzinga, die met de punt van haar schoen de bal bij Grytsje Jongsma bezorgde. Jongsma stuurde Elzinga direct de diepte in en liep zelf door naar de eerste paal.

De voorzet van Elzinga belandde echter bij de tweede paal waar Elissa Halbesma paraat stond om een doelpunt mee te pikken. Froukje Schaafsma liet daarna haar ongekende klasse zien bij VIOD’s derde doelpunt. Met een geweldige schijnbeweging zette zij haar directe tegenstander op het verkeerde been en schoot de bal verwoestend hard in het doel. Te gemakkelijk balverlies van Martine Koopmans luidde een slotoffensief van TKB in. Het was Yvet de Groot die hiervan wist te profiteren door van afstand Joukje van der Meer, die niet geheel vrijuit ging, te passeren. Hoewel TKB de gehele wedstrijd verzorgd voetbalde, creëerde het team van Marcel van Dijk, enkele plaagstootjes daar gelaten, eigenlijk geen kansen.

Spits Lisanne Schaareman werd node gemist. VIOD kon pas opgelucht ademhalen nadat Grytsje Jongsma in een één tegen één situatie met keepster Van der Werff niet faalde. VIOD sluit de eerste seizoenshelft af met drie overwinningen op rij en heeft hierdoor zes punten achterstand op nummer één SSS en vier op nummer twee Barendrecht. De derde plaatst wordt gedeeld met Heerenveen. VIOD duikt nu de zaal in en trainster Atty Eelkema is wegens zwangerschapsdementie door de damescommissie op zwangerschapsverlof gestuurd. Drive-in-show De Kolkenblazer bood deze keer de wedstrijdbal aan.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00