Vmbo-tl/mavo-leerlingen aan de slag met levensechte praktijkopdrachten · Foto('s): STO-NOF
  STO-NOF

Vmbo-tl/mavo-leerlingen aan de slag met levensechte praktijkopdrachten

dinsdag 18 oktober 2022

BUITENPOST – Een honderdtal vmbo-tl/mavo-leerlingen uit de regio Noordoost-Friesland en het Westerkwartier gaat de komende weken aan de slag met een levensechte praktijkopdracht. In het kader van het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) storten de scholieren zich op een challenge rond het thema wonen. De T&T-uitdaging maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF), dat leerlingen enthousiast moet maken voor opleidingen en beroepen in de technische wereld. De kick-off van de battle was in Dokkum. Bij Bowinn, de campus voor innovatie in de bouw, deden de scholieren mee aan een zestal workshops van ondernemers uit de woon- en bouwbranche.

T&T komt vanaf augustus 2024 op het rooster te staan. De tl/mavo-scholen zijn momenteel volop bezig met het in de steigers zetten van het vak. Bij de ontwikkeling wordt ook de samenwerking met het bedrijfsleven en instellingen gezocht om leerlingen kennis te kunnen laten maken met de diverse branches. Ook is het de bedoeling dat er levensechte opdrachten bij de ondernemers vandaan komen. Van een aantal bedrijven kregen de scholieren van het Dockinga College Dokkum, Piter Jelles Dalton Dokkum, Piter Jelles !mpulse Kollum, het Lauwers College Kollum, Buitenpost en Grijpskerk en Aeres Buitenpost bij de kick-off ook al daadwerkelijk een opdracht voorgeschoteld. Uit de reacties van de leerlingen werd duidelijk dat de presentaties door de bedrijven goed in de smaak vielen. ,,Dit is hartstikke leuk en heel erg leerzaam”, zo klonk het alom.

Projectleider Sipke Saakstra van T&T keek eveneens met een glimlach terug zo laat hij weten. ,,De opzet was om leerlingen in contact te brengen met het bedrijfsleven en ze zicht te laten krijgen op wat er allemaal speelt rond het bouwen en inrichten van een huis. Dat is meer dan geslaagd.” Ook was er volop interactie, zo constateerde Saakstra. ,,De leerlingen werden mooi uitgedaagd door de ondernemers.” De finaledag van de challenge staat voor 7 december op de rol.

Auteur: RTV NOF | Erik Visser
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?