Vmbo-tl/mavo-leerlingen aan de slag met levensechte praktijkopdrachten · Foto('s): STO-NOF
  STO-NOF

Vmbo-tl/mavo-leerlingen aan de slag met levensechte praktijkopdrachten

dinsdag 18 oktober 2022

BUITENPOST – Een honderdtal vmbo-tl/mavo-leerlingen uit de regio Noordoost-Friesland en het Westerkwartier gaat de komende weken aan de slag met een levensechte praktijkopdracht. In het kader van het nieuwe vak Technologie & Toepassing (T&T) storten de scholieren zich op een challenge rond het thema wonen. De T&T-uitdaging maakt onderdeel uit van het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF), dat leerlingen enthousiast moet maken voor opleidingen en beroepen in de technische wereld. De kick-off van de battle was in Dokkum. Bij Bowinn, de campus voor innovatie in de bouw, deden de scholieren mee aan een zestal workshops van ondernemers uit de woon- en bouwbranche.

T&T komt vanaf augustus 2024 op het rooster te staan. De tl/mavo-scholen zijn momenteel volop bezig met het in de steigers zetten van het vak. Bij de ontwikkeling wordt ook de samenwerking met het bedrijfsleven en instellingen gezocht om leerlingen kennis te kunnen laten maken met de diverse branches. Ook is het de bedoeling dat er levensechte opdrachten bij de ondernemers vandaan komen. Van een aantal bedrijven kregen de scholieren van het Dockinga College Dokkum, Piter Jelles Dalton Dokkum, Piter Jelles !mpulse Kollum, het Lauwers College Kollum, Buitenpost en Grijpskerk en Aeres Buitenpost bij de kick-off ook al daadwerkelijk een opdracht voorgeschoteld. Uit de reacties van de leerlingen werd duidelijk dat de presentaties door de bedrijven goed in de smaak vielen. ,,Dit is hartstikke leuk en heel erg leerzaam”, zo klonk het alom.

Projectleider Sipke Saakstra van T&T keek eveneens met een glimlach terug zo laat hij weten. ,,De opzet was om leerlingen in contact te brengen met het bedrijfsleven en ze zicht te laten krijgen op wat er allemaal speelt rond het bouwen en inrichten van een huis. Dat is meer dan geslaagd.” Ook was er volop interactie, zo constateerde Saakstra. ,,De leerlingen werden mooi uitgedaagd door de ondernemers.” De finaledag van de challenge staat voor 7 december op de rol.

Auteur: RTV NOF | Erik Visser

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio