Voelbare plattegrond voor blinden en slechtzienden bij station Feanwâlden · Foto('s): Nanne Nicolai
  Nanne Nicolai

Voelbare plattegrond voor blinden en slechtzienden bij station Feanwâlden

woensdag 06 oktober 2021

FEANWALDEN – Een wandeling in het park of voor je treinreis een koffie to-go halen op het station. Voor bijvoorbeeld blinden en slechtzienden kan het een grote uitdaging zijn om in zo’n omgeving de weg te vinden. Bij de aanleg van het stationsgebied en het nieuwe park in Feanwâlden trof de gemeente verschillende maatregelen om het gebied voor iedereen toegankelijk te maken. Een daarvan is een reliëfkaart, gemaakt door een tip van (oud-)Feanwâldster Nynke Sipma.

 Nynke werd vrij snel na haar geboorte blind. In het weekend is zij meestal bij haar moeder in Feanwâlden, maar zij werkt en woont in Zeist. Ze reist daardoor veel met de trein. “Ik kan eigenlijk nergens naartoe zonder begeleiding, omdat ik in een andere omgeving vaak moeilijk de weg kan vinden en regelmatig tegen obstakels loop.” vertelt Nynke. Via Bibliotheekservice Passend Lezend in Den Haag ontdekte ze het bestaan van reliëfkaarten. Nynke tipte de gemeente om zo’n kaart ook voor het nieuwe stationsgebied en park van Feanwâlden te laten maken. Dat gebeurde, met hulp van Dedicon.

Een plattegrond met braille, teksten in grootletter, contrasterende kleuren en dikke lijnen
Met de voelbare kaart kunnen mensen met een visuele beperking zich beter oriënteren in de omgeving. Op de tast. Nynke bestudeerde een paar weken terug het eerste exemplaar van de kaart van Feanwâlden. “Ik ben blij dat er naar mijn tip is geluisterd. Want wat voor velen vanzelfsprekend is, is dat niet voor iedereen. De kaart is mooi geworden. Ik hoop dat er meer van dit soort initiatieven ontstaan.” De speciale plattegronden kan men lenen bij het stationsgebouw, bij koffie- en lunchroom De Ferbining.

Het stationsgebied werd onder de loep genomen  

Of het stationsgebied echt goed toegankelijk is voor iedereen, werd vandaag vanuit de Coalitie Kom-Erbij getest. Gemeente Dantumadiel nodigde mensen met- en zonder beperking uit om de proef op de som te nemen. De groep wandelde woensdag door het gebied. Wethouder Kees Wielstra liep mee. “We willen dat iedereen zich zo goed mogelijk kan bewegen in onze gemeente. Dat begint bij een toegankelijke openbare ruimte. Zo’n wandeling is erg leerzaam. Je komt er achter hoe iemand met een beperking de omgeving ervaart. Ik zie dit als een goed voorbeeld voor toekomstige projecten.” vertelt wethouder Kees Wielstra.

Coalitie Kom Erbij!

In de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân is een speciale werkgroep actief die streeft naar een samenleving waarin iedereen optimaal mee kan doen. Het mag niet uitmaken wat je achtergrond, beperking of cultuur is. De coalitie Kom Erbij! Is een samenwerkingsverband waarin ondernemers, ervaringsdeskundigen, ambtenaren, stichtingen en verenigingen elkaar kunnen inspireren. Deze week organiseert de coalitie de Kom Erbij-Week. Dit is een landelijke actie tegen eenzaamheid. In de gemeenten worden diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor dit thema.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Voelbare plattegrond voor blinden en slechtzienden bij station Feanwâlden · Foto('s): Nanne Nicolai
  Nanne Nicolai

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio