Voltallige fractie en wethouder bezoekt Chr. Mavo ?de Saad?

di. 2 juni · 00:002009 · 00:00 · Bauke

De voltallige fractie inclusief de wethouder heeft een bezoek gebracht bij Chr. Mavo ‘de Saad’. Deze school met 422 leerlingen leidt gedurende vier jaar leerlingen op…

De voltallige fractie inclusief de wethouder heeft een bezoek gebracht bij Chr. Mavo ‘de Saad’. Deze school met 422 leerlingen leidt gedurende vier jaar leerlingen op om verder te stromen naar de havo (25 % van alle leerlingen) en het mbo (75 %). Het examen van de mavo telt tegenwoordig minimaal 8 vakken en ‘de Saad’ ontwikkelt op dit moment zelf een nieuw examenvak. Het ligt namelijk in de lijn der verwachting dat het vak IT ook landelijk ingebed zal worden.


Het vak IT zorgt voor een betere aansluiting op diverse specifieke mbo-opleiding, doordat de leerlingen bijgebracht worden hoe zij software kunnen gebruiken, kunnen communiceren met een systeembeheerder (ICT-termen), een database inrichten, programmeren, ontwerpen etc. Daarnaast zorgt de school er steeds meer voor dat er praktijkgerichte lessen worden gegeven, denk hierbij aan houtbewerking, het repareren van auto’s, lassen en ga zo maar door. Bij deze lessen wordt er telkens gewerkt aan de hand en met materialen van bedrijven uit de omgeving.


De problemen komen echter te liggen op heel andere terreinen. Hoe komt het bijvoorbeeld met de maatschappelijke stage, waarbij de kinderen 72 uur in een non-profit organisatie ervaring op moeten doen en daarbij geen vergoeding mogen krijgen, maar ook geen vrijwilligerswerk mogen doen wat ze anders ook doen. Daarbij gaan de scholen vanzelfsprekend de concurrentie aan met mbo-scholen, die gebruik zullen moeten maken van dezelfde instelling met een beperkt aantal stage-uren. En hoe komt men uit met de schooluren als men die afzet tegen de stage-uren? In Dantumadiel is er een groot voordeel, ‘de Saad’ kan namelijk gebruik maken van het vrijwilligerscentrale.


Een ander probleem wat steeds dichterbij komt is het alcoholprobleem. Ondanks dat probleemgevallen er grotendeels vroegtijdig uitgepikt worden, blijft de subsidie van de gemeente van onmisbaar belang. Hiermee kunnen organisaties als Voorkom en Terwille hun werk blijven doen. Als laatste kwam de monitoring van leerlingen op tafel, waarbij werd aangegeven dat het belangrijk is om langdurige monitoring te hanteren, zodat niet alleen de eerste doorverwijzing van de leerlingen in kaart gebracht worden, maar juist het gehele traject. Waarbij het eindstation van de leerlingen beter in beeld komt.

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.