Voor natuur- en waterdoelen 2,6 miljoen subsidie · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Voor natuur- en waterdoelen 2,6 miljoen subsidie

donderdag 02 december 2021

LEEUWARDEN – Er komt in totaal  2,6 miljoen euro beschikbaar voor het verder ontwikkelen van Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat moet bijdragen aan een robuust natuur- en watersysteem.

De natuur- en waterkwaliteit in Fryslân staat onder druk. Dat komt onder andere door de stikstofuitstoot en het uitspoelen van meststoffen via de bodem naar het oppervlaktewater. Door in te zetten op een versterking van het watersysteem en de natuur kan de kwaliteit van water, natuur en biodiversiteit verbeteren. Daar profiteert de landbouw van omdat een toename van bijvoorbeeld insecten goed is voor het bestuiven van gewassen.

Deze richt zich op maatregelen die bodemuitspoeling en uitstoot verminderen of de effecten daarvan op water en natuur verkleinen. De investeringen mogen niet leiden tot grote waardestijging van het bedrijf of het behalen van grote winst.

De maatregelen moeten gericht zijn op het verbeteren van het brede ecosysteem, de biodiversiteit, het landschap en moet de landbouw ondersteunen. Door bijvoorbeeld natuur aan te leggen op de beekoevers en oude meanders te herstellen worden robuuste beeksystemen gecreëerd die minder kwetsbaar zijn voor het uitspoelen van meststoffen.

De subsidie is aan te vragen door grondeigenaren, grondgebruikers, landbouwers, landbouworganisaties, natuur- en landschapsorganisaties, overheid en samenwerkingsverbanden van deze partijen. Subsidieaanvragen voor maatregelen in gebiedsontwikkelingsprojecten Koningsdiep, Beekdal Linde, Alde Feanen of Achtkarspelen-Zuid krijgen de eerste prioriteit en maken daarom meer kans op subsidie dan aanvragen voor andere NNN-gebieden.

Aanvragen voor de subsidieregeling staat open open van 3 januari tot en met 3 februari 2022 via het webportaal www.snn.nl/pop3 van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN).

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio