Voorjaar in september, Maaitiidsevenemint in Ryptsjerk · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Voorjaar in september, Maaitiidsevenemint in Ryptsjerk

maandag 09 augustus 2021

RYPTSJERK – In het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 september vindt in Ryptsjerk het Maaitiidsevenemint 2021 plaats. Een voorjaarsevenement in het eerste weekeinde van de maand september. Toch de maand die de herfst aankondigt. Het heeft alles te maken met de coronamaatregelen die dit evenement in mei onmogelijk maakte.

Er is weer veel te beleven op zaterdag 4 september en zondag 5 september. Een kunstmarkt en exposities op verschillende locaties. In het Slachtebosk, aan de Slachtedijk, in de PKN-kerk aan de andere kant van de Slachtedijk, op de Riedswâl en in het Vikingdorp, beide locaties zijn gelegen aan de Nieuwlandsweg en tenslotte bij Teetún de Hollen, Oosterdijk 16.

Naast genoemde kunstmarkten is er ook nog gelegenheid kennis te maken met een ontmoeting tussen heden en verleden. Vroeger en nu die elkaar vinden in de ‘Histoaryske doarpskuier’, de Heermastatekuier en de Viking Experience. Met op vrijdag 3 september de première van het iepenloftspul Maistiid op een locatie met een speciaal voor dit iepenloftspul aangelegd maisveld. Maistiid is de poëtische bewerking van Bloedbruiloft van de beroemde Spaanse dichter García Lorca.

De ‘histoaryske doarpskuier’ kan gecombineerd worden met de kunstroute langs de verschillende locaties. Fotografie, keramiek, tekenkunst, textielkunst, viltwerk, schilderen, beeldhouwen, quilten, glaskunst, sieraden, schilderen met wol, leer bewerken, smeden en brons gieten.

De Heermastatekuier is een wandeling over het terrein van het vroegere Heermastate in Ryptsjerk. Op zaterdag om 14.00 uur start de kuier bij het Slachtebosk onder begeleiding. Je kunt ook op andere momenten de wandeling maken met als reisgids een prachtig boekje over Heermastate van de hand van Jan Stavenga dat te koop is op de drie hoofdlocaties van de kunstroute.
Tevens is er in dit verband aan de kinderen gedacht. Marijke van der Zwaag is op zaterdag ook om 14.00 uur de verhalenverteller die kinderen meeneemt naar 1720. De tijd van Heermastate, verpakt in een spannende vertelling in het Slachtebosk. Daar kunnen kinderen ook een verwerkingsactiviteit beleven.

Op zondag 5 september is er naast de kunstroute een kunstzinnige kerkdienst van 9.30-10.30 uur in de PKN-kerk. Met om 13.30 uur en 15.00 uur orgelspel in de PKN-kerk. Bijzonder onderdeel van het Maaitiidsevenemint is dit jaar ‘De Viking Expierience’. Een Vikingnederzetting met diverse demonstraties en exposities. Het leven van de Vikingen van ruim duizend jaar geleden.

Daarnaast het iepenloftspul Maistiid dat t/m 18 september wordt opgevoerd. Liefde en verlangen, vrijheid versus traditie, met heftige gevolgen. Dat is het thema van deze Wigproductie van regisseur Hans van Buuren. Voor kaarten en speeldata zie www.wigproducties.nl.

Zie ook www.facebook.com/maaitiidsevenemint, www.teetundehollen.nl en www.harmenhwestra.nl

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio