VV Kollum stond erbij en keek ernaar in en tegen VV Zuidhorn · Foto('s): Bert Wijma
  Bert Wijma

VV Kollum stond erbij en keek ernaar in en tegen VV Zuidhorn

zondag 08 december 2019

Het was op het kunstgras van vv Zuidhorn niet de tegenstander die zoveel beter speelde, maar een gebrek aan wedstrijdmentaliteit waardoor Kollum na afloop van een povere wedstrijd met lege handen stond.

Vanaf de aftrap was het voor beide debutanten in de 2e klasse i aftasten. Het spel ging op en neer al moet gezegd worden dat Vv Zuidhorn hierbij het meeste balbezit had. Aan beide kanten werden echte kansen niet gecreëerd, of het moet in de 9e minuut een vrije trap voor Kollum vanaf zo’n 22 meter zijn geweest. Ondanks het lichte overwicht van vv Zuidhorn was hun aanvalsspel te voorspelbaar om goede kansen te creëren. Men zocht veelvuldig Jaap Jacobs door de lucht.

Op zich logisch want de sprongkracht van deze goalgetter werd een aantal maal gedemonstreerd. In de 14e minuut had een steekbal van Randy van Malsen op Joop Pijnacker laatstgenoemde vrij voor de keeper kunnen zetten, maar de spits van Kollum kreeg de bal niet onder controle. Vanaf dit moment ging het bergafwaarts bij Kollum. Er werd veelvuldig, simpel en slordig balverlies geleden. En vervolgens leek het alsof de Kollumers liever wachtten tot ze de bal weer terugkregen van Zuidhorn dan dat ze wilden knokken en strijden om de bal terug te veroveren.

Jasper Sietzema was wel bereid om hard te werken en moest door enorm veel meters te maken veel voor zijn ploeggenoten opknappen en corrigeren. Het was daarom des te vervelend dat uitgerekend Sietzema na 37 minuten met een hoofdwond (die gehecht moest worden) het veld moest verlaten. Sander Gietema kwam voor hem in de plaats. Vlak na de wisseling en de omzetting achterin die dit tot gevolg had riep vv Kollum het onheil over zich af. Slap optreden en gepruts achterin leidde tot twee tegengoals in de 39e en 44e minuut, zodat de Kollumers met een onnodige 2-0 achterstand de kleedkamer moesten opzoeken waar trainer Ron de Boer zijn ongenoegen even flink kenbaar heeft gemaakt.

In de tweede helft startte Arne Jan de Boer in plaats van Thieme Brandsma. De eerste 5 minuten in de tweede helft leek het even alsof vv Kollum wakker was geschud, maar al snel verviel de ploeg weer in het zelfde patroon als in de eerste helft. Toch kreeg het enorme kansen om terug in de wedstrijd te komen. In de 65e minuut had Marinus Hoekstra de aansluitingstreffer moeten maken toen hij door Joop Pijnacker alleen voor de keeper werd gezet. Zijn schot was echter recht op de doelman van Zuidhorn. In plaats van 2-1 werd het vlak daarna 3-0 doordat Thijs Zwarteveen in de 68e minuut een vrije trap buiten bereik van Auke Hoekstra in de touwen joeg. Sjoerd Mulder werd in de ploeg gebracht voor de licht geblesseerde Pieter Henstra.

VV Kollum creëerde in de laatste 20 minuten nog 3 zogenaamde 100% kansen, waardoor het toch nog met een puntje naar huis had kunnen gaan. Maar dan moeten deze kansen natuurlijk wel afgemaakt worden en dat zat er blijkbaar niet in. In de 76e minuut , de 84e minuut en de 88e minuut waren het de voorwaartsen van Kollum die 1 op 1 met de keeper van Zuidhorn faalden. Een 3-0 nederlaag was het gevolg. Volgende week in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen it Fean’58 zal uit een heel ander vaatje getapt moeten worden om een 4e competitienederlaag op rij te voorkomen.

© Verslag: Bouke Schat