VV Kollum wint van hoogvlieger Velocitas 1897 · Foto('s): VV Kollum
  VV Kollum

VV Kollum wint van hoogvlieger Velocitas 1897

zondag 20 november 2022

GRONINGEN – Na een drietal nederlagen op rij was het afgelopen zaterdag voor de hoofdmacht van de VV Kollum de hoogste tijd om een winstpartij bij te schrijven. Dit zou, afgaande op de ranglijst, geen gemakkelijke klus worden. Op het programma stond namelijk gedeeld koploper Velocitas 1897 uit de stad Groningen. Met reeds vijf overwinningen en slechts één nederlaag een geducht tegenstander dus.

Gezien het fors aantal tegendoelpunten in de verloren wedstrijden van de Oranjehemden werd er deze middag voor gekozen om een speler toe te voegen in het centrale hart van de verdediging. Randy van Malsen werd hiervoor weer in de basis elf opgenomen. Vervolgens was het de bedoeling dat de ‘backs’ (Wijma en Zondervan), afhankelijk van het verloop van de wedstrijd, wat hoger gepositioneerd zouden worden.

Ook op het middenveld was er enig denkwerk voor trainer Ron de Boer. Sterkhouder Dennis Krohne was wegens een blessure niet beschikbaar en door de schorsing van verdediger Dennis de Bruin moest Ruben Merkus een linie naar achteren. Hierdoor konden Luuk Piersma en Arne Jan de Boer hun kunsten vanaf het begin vertonen en deden dit met verve. Met name Piersma legde een puike partij op de mat en heeft zijn visitekaartje afgegeven.

Nadat scheidsrechter Nigro de wedstrijd iets na drieën in gang had gezet bleek al snel dat de Kollumers naar de stad waren gekomen om een goed resultaat te behalen. Met een flinke dosis inzet werd de tegenstander onder druk gezet, wat al binnen vijf minuten resulteerde in de openingstreffer voor de bezoekers. Joop Pijnacker zette Gerard van Zonneveld in een riante positie om te scoren, maar deze vond de doelman nog op zijn weg. Zonneveld kon in de rebound met tussenkomst van Tim Brandsma, zijn aanvalsmaatje Pijnacker bij de tweede paal bereiken. Deze wist de doelman in de korte hoek te verschalken, 0-1. Een vroege opsteker voor de Friezen, welke het vertrouwen in eigen kunnen een boost zou moeten geven.

In het vervolg van de eerste helft lieten de gastheren wel degelijk zien, waarom er sprake was van de hoge positionering op de ranglijst. Over het algemeen beschikt de ploeg over een behoorlijke dosis voetballend vermogen, wat de Kollumers dan ook hoofdzakelijk dwong om de verdedigende stellingen in te nemen en te proberen de gelederen gesloten te houden. Hierin slaagde men behoorlijk goed, daar de Groen-witten ondanks de druk weinig tot geen echte kansen konden creëren. Doelman Huizenga moest wel degelijk alert blijven, maar hoefde in de eerste helft eigenlijk nauwelijks in actie te komen. Doelpogingen van de thuisclub gingen of (hoog) over, (ver) naast, dan wel konden gemakkelijk worden opgepakt door de Kollumer goalie. Het waren zelfs de Kollumers die, mits zuinig op het balbezit en meestal in de omschakeling, het gevaarlijkst in de vijandelijke zestien verschenen. Zo rond het half uur waren er een tweetal riante mogelijkheden om de score te verdubbelen. Benjamin Zondervan stoomde aan de linkerkant van het veld op en leverde een voorzet af bij Gerard van Zonneveld. Deze zag geen kans om af te ronden en schoof door op Pijnacker, die er op zijn beurt ook niet klaar voor bleek te zijn. De tweede kans ontstond even later ook vanaf de linkerkant en opnieuw was het Zonneveld die ontving op de penaltystip en de hoek kon uitkiezen. De bal werd echter niet lekker geraakt en verdween naast het doel.

Toch waren het de gasten uit Kollum die nog voor de theepauze de 0-2 op het scorebord wisten te krijgen. De keurige samenwerking tussen Pijnacker en Zonneveld zorgde er uiteindelijk voor dat Benjamin Zondervan op zo’n twintig meter links van het doel in stelling werd gebracht. Zijn verwoestende uithaal verdween diagonaal, buiten bereik van de doelman, in de voor de kijker rechter onderhoek binnen de palen. Wederom een prima opsteker voor de mannen van De Boer, die vervolgens met een goed gevoel de welverdiende thee tot zich konden nemen. Jan Postmus maakte zich vervolgens gereed om de moegestreden Gerard van Zonneveld te vervangen.

Toch waren de mannen uit het Groningse in de tweede helft geenszins van plan om zich neer te leggen bij de tussenstand van 0-2. Met vereende krachten en een flinke dosis opportunisme werd in het begin van de tweede helft de aanval gezocht. Kollum kwam evenals in de eerste helft niet echt in grote problemen en was een vijftal minuten na rust al dicht bij de 0-3 toen Ruben Merkus middels een uitstekende pass medespeler Zondervan de diepte instuurde. De voorzet op maat werd vervolgens door Joop Pijnacker bij de tweede paal ingekopt en met kunst en vliegwerk van de doellijn gehaald. Meerdere vergelijkbare situaties ontstonden gaandeweg de tweede helft, aangezien de thuisclub meer en meer risico moest nemen om tot scoringskansen te komen en dus ook meer ruimte weggaven. De gewenste creativiteit en doelgerichtheid ontbraken echter deze middag bij de gastheren, wat er toe leidde dat de Oranjehemden na 66 minuten de score konden uitbreiden tot 0-3. Uitblinker Luuk Piersma zette door middel van een magistrale passing met het buitenkantje Benjamin Zondervan ineens vrij voor de doelman. De overtuigende inzet die volgde was niet te keren en deed tot genoegen van de trouwe meegereisde Kollumer supporters het net trillen.

Het verzet moest nu wel gebroken zijn, maar niets bleek minder waar. Kollum had een aantal wissels en omzettingen doorgevoerd, ook in het verdedigende, wat toch enige onwennigheid en onrust veroorzaakte. Velocitas bleef de aanval zoeken en de dreiging nam dus ook toe voor het doel van de VV Kollum. Vele corners mochten er worden genomen en het wachten was dan ook op de treffer, die de thuisclub op het scorebord zou brengen. Niet lang na de derde treffer moest doelman Huizenga dan ook voor het eerst echt aan de bak, toen balverlies van Thieme Brandsma uiteindelijk leidde tot een ferme uithaal vanaf de zestien. De Kollumer goalie moest gestrekt naar de hoek en wist hiermee de tegentreffer te voorkomen. Ook de vraag of de bal een kwartier voor tijd na een corner al dan niet de doellijn van de gasten had gepasseerd bleek in het voordeel van de Kollumers te worden beantwoord. Toch kon de treffer van de thuisclub niet uitblijven en kreeg het op ruim tien minuten voor tijd loon naar werken. Wederom uit een corner was het nu Nick Elderman die er geen twijfel over deed bestaan of de bal wel of niet over de doellijn was geweest, 1-3.

Zouden de Kollumers in het restant nog in de problemen komen? Of was de marge voldoende om met de drie punten huiswaarts te keren. Nadat doelman Huizenga nog eenmaal handelend moest optreden vanuit een corner, was het in-aanvaller en jeugdig talent Olke de Wit die aan de eventuele onzekerheid een einde maakte. Uitstekend opbouwend werk van Aaron Boekhout zorgde ervoor dat de onstuitbare Benjamin Zondervan, deze keer aan de rechterkant van het veld, een ieder z’n hakken liet zien. De Wit, die uitstekend positie koos bij de eerste paal, werd op zijn wenken bediend door eerdergenoemde en rondde zoals het een spits betaamd af, 1-4. Het was scheidsrechter Nigro, als ook alle toeschouwers, wel duidelijk dat de wedstrijd beslist was om vervolgens zonder al teveel tijd bij te trekken een einde te maken aan dit treffen.

Volgende week wacht SV Bedum op Sportpark Baensein en gaan we zien of het 1e elftal met dit resultaat in gedachten een goed vervolg kan geven.

Auteur: Redactie RTV NOF

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00