VV Zwaagwesteinde behaalt moeilijke zege op VV Dokkum · Foto('s): Henri van Wieren
  Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde behaalt moeilijke zege op VV Dokkum

dinsdag 23 april 2019

Zwaagwesteinde heeft afgelopen zaterdag een uiterst moeizame zege behaald op rode lantaarn Dokkum. In de slotfase werd een 2-1 achterstand nog omgebogen in een nauwelijks verdiende 2-3 zege, waardoor het team van trainer Zandberg nog volop meedoet om de titel.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een indrukwekkend eerbetoon aan de vorige week overleden Theo van Dijk, leider van vv Dokkum. De thuisploeg kwam bijzonder gemotiveerd voor de dag in de eerste 45 minuten, Zwaagwesteinde zette daar niks tegenover. De gasten lieten zich keer op keer het kaas van het brood eten en kwamen in de eerste 10 minuten een aantal keer goed weg. Na 13 minuten volgde de even logische als verdiende voorsprong voor de thuisploeg. Doelman Johan Jan Kleefstra liet een voorzet door zijn handen glippen, Martijn Jongeling profiteerde. Hierna luwde de Dokkumer storm en kwam Zwaagwesteinde iets beter in de match. Tot kansen leidde dit evenwel niet. Er was dan ook een fout van de Dokkumer goalie voor nodig om tot een kans te komen. Een vrije bal van de zijkant leek namelijk een makkelijke vangbal voor Merwin van der Werff, maar de doelman besloot de bal te stompen. Dit mislukte volledig, Kevin Fennema kreeg het leer voor de voeten en kon zowaar de gelijkmaker aantekenen. Het duurde echter niet lang of Zwaagwesteinde kon opnieuw in de achtervolging. Balverlies in de Westereender aanval leidde een Dokkumer counter in, waarbij de gastenverdediging ook nog eens fout stond opgesteld. Marco van Dijk kon van ver alleen op doelman Kleefstra af en rondde keurig af: 2-1. Een fikse domper voor Zwaagwesteinde zo vlak voor rust.

Zwaagwesteinde kwam aardig uit de kleedkamer, doelman Van der Werff moest gelijk aan de bak op een schot van Marco van Leijen. Maar hierna ebde het offensief weer weg. Hoewel Dokkum zich vooral beperkte tot verdedigen ging de thuisploeg dit prima af en Zwaagwesteinde had wel veel balbezit maar geen gevaar. Halverwege de tweede helft greep coach Zandberg in. Hij liet de 16 jarige Sven Rozema debuteren, bracht met Jilt Venema een extra spits en gooide zijn elftal op een aantal plaatsen om. Het sorteerde enig effect, want de druk nam weer toe. Een aantal Westereender hoekschoppen zorgde voor hachelijke momenten in de Dokkumer defensie en de gasten schreeuwden om een penalty na een overtreding op Kevin Fennema. Arbiter Jansen vond het niks. Tien minuten voor affluiten kwam Zwaagwesteinde op gelijke hoogte. Kevin Fennema bezorgde de bal bij Lieuwe de Roos, die hard en zuiver raak schoot: 2-2

Alles was plots weer mogelijk, de thuisploeg probeerde het verdiende punt over de streep te trekken en Zwaagwesteinde zette aan. Jilt Venema kreeg de bal vlak  bij de goal niet goed onder controle, aan de andere kant hield doelman Kleefstra Sybren Oegema van scoren af. Uiteindelijk zou Zwaagwesteinde toch nog aan het langste eind trekken. Een schoolvoorbeeld van een doelpunt voor een ploeg die om het kampioenschap strijd en tegen een ploeg die in de hoek zit waar de klappen vallen. Wymer de Vries zag zijn mislukte schot op de hakken van ploeggenoot Kevin Fennema belandden. De bal klutste voor de voeten van Henk van der Wal, die met zijn rug naar het doel uit de draai raak trof, al leek Van der Wal het leer ook niet vol te raken. Dan stond Jilt Venema ook nog eens in de baan van het schot, terwijl die buitenspel leek te staan. Arbiter Jansen overlegde nog wel even met zijn Dokkumer assistent maar wees uiteindelijk naar het midden. Het was overigens het vijfde doelpunt in de laatste 8 wedstrijden voor Van der Wal, geen slecht moyenne voor een centrale verdediger. In de blessuretijd bleef Zwaagwesteinde simpel overeind en had het via Jilt Venema de score zelfs nog kunnen uitbreiden (hoog over).

Voor Zwaagwesteinde betekende dit alweer de achtste zege op rij. De Westereenders bezetten nu de tweede plaats op de ranglijst en worden alleen op basis van doelsaldo door Kollum voorafgegaan. De oranjehemden hebben een aanzienlijk beter doelsaldo en sinds vorig seizoen de beslissingswedstrijden zijn afgeschaft is doelsaldo leidend. Voor Zwaagwesteinde is het dus hopen op een Kollummer misstap, al moet je natuurlijk eerst je eigen wedstrijden ook winnen. Te beginnen op zaterdag 4 mei, uit tegen Anjum dat de punten nodig heeft om de nacompetitie om degradatie te ontlopen.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00