VV Zwaagwesteinde sluit competitie af op derde plaats · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde sluit competitie af op derde plaats

zondag 10 mei 2015

Dankzij een 3-3 gelijkspel tegen SC Berlikum sluit VV Zwaagwesteinde de competitie af op een derde plaats. De toeschouwers kregen een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld die ook zomaar in 6-6 had kunnen eindigen. Voor Zwaagwesteinde stond er afgelopen zaterdag weinig meer op het spel, het zo leuk zijn als de ploeg de competitie als derde kon afsluiten, maar dit zou slechts voor de statistieken zijn. Men is reeds sinds lange tijd verzekerd van de nacompetitie en dankzij het punt dat de thuisploeg pakte en het feit dat FC Grootegast de derde periode veroverde mag ook Sc Berlikum als vervangend periodewinnaar de nacompetitie in.

Het duurde tot de twaalfde minuut voordat de eerste kans viel te noteren, maar hierna zou het de gehele eerste helft kansen blijven regenen. In die twaalfde minuut zeilde een vrije trap van Jarco Kingma maar net over het doel van Zwaagwesteinde. Een minuut later lag de bal bijna aan de andere kant in het net, toen René Nauta via de lat overschoot. Na een kwartier spelen kwam Sc Berlikum op voorsprong, al was het een Westereender die scoorde. Een ongevaarlijke vrije trap van Jarco Kingma werd door Thomas Hoekstra het hoofd verlengd, waarna doelman Johan Jan Kleefstra kansloos was: 1-0. Zwaagwesteinde was even de kluts kwijt en Jacob Durk Tuinenga kreeg een beste kans, maar hij schoot voorlangs. In de twintigste minuut kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong en wederom was het een Westereender die scoorde. Nadat een Berlikumer aanvaller in kansrijke positie over de bal maaide, passeerde Masai van der Weg ongelukkig zijn eigen doelman.

De thuisploeg was beter en doelman Kleefstra behoedde zijn elftal in deze fase voor een grotere achterstand. Een beetje uit het niets kwam Zwaagwesteinde in de zesendertigste minuut terug in de wedstrijd. Een voorzet van Sven Rozendal werd door de thuisploeg slecht verwerkt, waarna Auke Westra van dichtbij kon binnen tikken: 2-1. Het was de inleiding voor een aantal dolle minuten, want amper één minuut later was het opnieuw Westra die de stand gelijk trok. René Nauta legde een voorzet van Wymer de Vries terug op Westra die prachtig diagonaal doelman Michael Koops vloerde: 2-2. Nu was het Sc Berlikum dat de kluts kwijt was want weer twee minuten later kreeg René Nauta vrij doortocht richting Koops. In plaats van de bal langs de doelman te schieten, omspeelde Nauta de doelman, waarna een Berlikumer verdediger nog net redding kon brengen. De rebound werd via Nauta, doelman Koops en Sven Rozendal nog op miraculeuze wijze van de lijn gehaald. In de laatste minuut kreeg Jeffrey Draaisma namens de thuisploeg nog een grote kans, maar hij vond doelman Kleefstra op zijn weg.

Na de thee kwam Zwaagwesteinde het beste uit de startblokken. Een mooie aanval via invaller Louwrens Wagenaar en Durk van der Wal belandde bij René Nauta maar Nauta had het vizier wederom niet op scherp staan en plaatste de bal in het zijnet. Even later kwam Zwaagwesteinde middels een schitterende treffer van René Vellinga toch op voorsprong. Doelman Koops was volledig kansloos op Vellinga’s pegel stijf in de winkelhaak: 2-3. Na een uur spelen stond het bijna weer gelijk, ware het niet dat doelman Kleefstra een mooie save in huis had op de poging van Jeffrey Draaisma. In de daaropvolgende corner kopte Jacob Durk Tuinenga de bal via de lat over. Zwaagwesteinde kreeg na wederom een aanval over veel schijven in de persoon van Auke Westra nog een beste kans, maar zijn schot ging de mist in.

In de zeventigste minuut trok de thuisploeg de stand weer gelijk, toen Jacob Tymersma volledig vrijstaand doelman Kleefstra van dichtbij kon kloppen: 3-3. Hierna was het spektakel zo’n beetje op, al was het toch vooral Sc Berlikum dat op zoek ging naar een vierde treffer. Kansen wist de thuisploeg niet te creëren, totdat de absolute slotfase aanbrak. Eerst troefde Jeffrey Draaisma doelman Kleefstra af, waarna Jesse Rozendal in de doelmond nog kon redden en wat later kreeg Robbert de Zeeuw nog een mooie kans, maar hij schoot recht op doelman Kleefstra af. Zo bleef het bij 3-3 en blijft Zwaagwesteinde Sc Berlikum voor op de ranglijst. Een domper was nog de gele kaart die Louwrens Wagenaar van arbiter Veldhuizen ontving, waardoor hij de eerste wedstrijd van de nacompetitie wegens een schorsing aan zich voorbij moet laten gaan.

Na een aantal weken waarin er eigenlijk weinig meer op het spel stond, begint volgende week gelukkig het echte werk weer. Dan strijd Zwaagwesteinde in de nacompetitie voor een felbegeerd ticket naar de tweede klasse. Tegenstander in het eerste tweeluik is de nummer twaalf van de tweede klasse I: Rijperkerk. Een oude bekende zullen we maar zeggen. De eerste wedstrijd is aankomende zaterdag 16 mei in Rijperkerk, een week later volgt de thuiswedstrijd op sportpark “De Wieken”.

© Verslag: Ronald van Gennep