VVI-BB: je moet het gezien hebben om het te geloven! · Foto('s):

VVI-BB: je moet het gezien hebben om het te geloven!

zondag 20 september 2015

Broeksterboys moest zaterdag vertrekken naar VVI met de wetenschap “VVI uit , altijd lastig!   In het kampioenjaar werd VVI 2x met 2-0 verslagen maar de 4 wedstrijden daarvoor werden allen verloren.  De wedstrijden tegen de dorpsclub zijn meestal sportief en dat was zaterdag ook zo. Hoe anders zou men denken als men de cijfers achteraf ziet. Uitslag 5-2 , 7 gele kaarten, 3 rode kaarten en 3 strafschoppen. Je zou denken dat het een schoppartij was maar niets was minder waar. Broekster had het veldoverwicht maar VVI was efficiënter en ging er met de punten vandoor.

De Broeksterboys spelers stonden,   ondanks de geschiedenis,  niet op scherp en werden in de 1e minuut verrast door VVI. De eerste de beste aanval leverde gelijk gevaar op. Een lichte overtreding van Sjoerd Westra kostte hem na ruim 30 seconden gelijk al een gele kaart  Scheidsrechter Arendz uit Emmen wilde laten zien dat hij de baas was.  Hij zou later de meest besproken man van het veld worden.  De vrije trap (net buiten het strafschopgebied)  vloog er via de muur en binnenkant paal ook nog in. Dit was het begin zijn van een enerverende wedstrijd!

Broekster boys was wakker geschud en creëerde een aantal prima kansen.  Even dacht Broekster Boys recht te hebben op een strafschop toen Siemen Sake Kamstra “binnen de 16” onderuit gehaald werd maar Arendz zag het anders en liet doorspelen. Diezelfde Arendz had na 20 minuten al 3x geel getoond en op aangeven van de grens (vanwege buitenspel) VVI hun 2e doelpunt onthouden. De VVI supporters dachten er anders over…… Het duurde maar even  toen diezelfde supporters weer konden juichen. Johannes Lindeboom liep door de verdediging en kon de  2-0 op het scorebord laten zetten.  Het was tegen de verhouding in want Broekster Boys stond echt niet slecht te voetballen en had zelfs een veldoverwicht. VVI ging echter beter met de kansen om , en leek al in een zetel te zitten. Na ruim een half uur werd Sjoerd Westra in het beruchte gebied ten koste van een overtreding gestopt. Arendz wees terecht naar de stip maar hield wonder boven wonder de kaarten nu wel op zak.  Hoe consequent kan je zijn?  Piet Wessel Dijkstra zag zijn 11 meter trap gestopt door keeper Jan Dik Piersma en zo bleef het 2-0.

Trainer Mulder haalde even later, tot verbazing van de speler zelf, Riemer Doornbos naar de kant. Durk Wijnsma werd zijn vervanger.  5 minuten voor rust werd Keeper Krol met rood van het veld gestuurd. Een vrije trap van VVI kwam via de paal terug in het veld. Krol stond op het verkeerde been en probeerde zich te herstellen.  Toen hij in een uiterste poging, in het doelgebied, eerder bij de bal probeerde te zijn dan de inkomende spits van VVI kwamen de spelers met elkaar in contact. Rood was het oordeel van Arendz. Mulder bracht ten koste van Westra keepertrainer Douwe Schaafsma in het veld,  maar hij kon niet voorkomen dat Ronald de Jong vanaf de stip VVI op een comfortabele 3-0 ruststand bracht.

Siemen Sake Kamstra werd kort na rust vanwege een “ijsbeentje” vervangen door Rienk de Haas.  Er werden wat kansen gecreëerd,  maar de Boys faalden in de afwerking. VVI had een man meer op het veld maar dat was niet te zien in het veldoverwicht. Toen  Jitze Lindeboom zijn tweede gele kaar ( en dus rood) kreeg,  vervolgens Rienk de Haas de vrije trap op schitterden wijze in de kruising krulde, ging iedereen er weer voor zitten.  Broekster boys was nog niet verslagen en geloofde in een ommekeer. Er waren immers nog 20 minuten te gaan…….

Een minuut later gooide scheidsrechter Arendz de wedstrijd op slot. Een lange hoge bal van VVI ging richting doel van de Broekster boys keeper . Voor Graansma een makkie, met een sprongbal plukte hij de bal uit de lucht. Broer van der Zijl geloofde eerst nog in de bal maar zag dat actie geen zin had en hield in. Tot verbazing van vriend en vijand toonde Arendz  Graansma de rode kaart. Het zou gevaarlijk spel zijn geweest!  Het opgetrokken been van keeper tijdens zijn sprong zou de reden zijn geweest voor deze rode kaart . Dit sloeg natuurlijk nergens op. Bovendien raakte de spelers elkaar niet eens. Ook gaf Arendz nog een strafschop.  Middenvelder Remco Kooistra werd zo de derde keeper van de dag maar was natuurlijk kansloos op toegekende penalty. 4-1.

Arendz was de kluts ook kwijt en voelde de wedstrijd duidelijk niet aan. Toen hij in een actie van Hans Neuenswander een overtreding zag  paste hij de voordeelregel toe en toonde de VVI speler daarna de rode kaart, Arendz schrok daar  zelf ook van en toonde hem vervolgens de gele prent.  Dat hij uiteindelijk nog 5-2 werd is was alleen nog van belang voor de statistieken.
Het meest gedenkwaardige voorval blijft de rode kaart van Graansma en daar werd na afloop door iedereen over gesproken. VVI pakte de drie punten, ze ging beter met de kansen om en hebben op basis daarvan verdiend gewonnen, dat was geen discussie. Maar de onterechte rode was het breekpunt in de wedstrijd en daarmee werd Arendz de meest besproken man van het veld.

Broekster Boys moet afwachten hoe de knvb met de kaarten om zal gaan.  Kijk bv maar eens naar Elia van Feyenoord.  Omdat het onduidelijk was of het om een kopstoot, of elleboogje was, en de verklaringen niet overeen kwamen werd Elia vrijgesproken. Dat de scheids vergeten was de kaart op het wedstrijdformulier te noteren zou  geen verschil hebben gemaakt aldus de woordvoerder van de KNVB . Er wordt dan vaak gesproken over klasse-justitie. De KNVB kan deze week dat vooroordeel te niet doen door alle rode kaarten  van dit weekend te seponeren. Dan trekt men een lijn en kan Broekster Boys volgende week gewoon een keeper opstellen.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00
  • 20:00 - 22:00