Wadden Agenda 2.0: duurzame evenementen en een groene campagne · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Wadden Agenda 2.0: duurzame evenementen en een groene campagne

donderdag 10 februari 2022

GRONINGEN – Vanuit het Forum in Groningen zijn tijdens de digitale slotbijeenkomst van het INTERREG V A-project “Wadden Agenda 2.0” de resultaten gepresenteerd. Tevens zijn de plannen en ambities voor het Duits-Nederlandse Waddengebied voorgesteld.

Terugkijken op 4 jaar grensoverschrijdende samenwerking
De afgelopen vier jaar is er een nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingsvorm in de Waddenzee regio ontwikkeld. De nadruk lag op duurzaam en waarderend toerisme voor het behoud en de bescherming van het werelderfgoed. De werkpakketten omvatten onder andere de verbetering van de grensoverschrijdende bescherming van de Waddenzee, als ook de overdracht van kennis over het werelderfgoed Waddenzee tussen toeristische aanbieders en belanghebbenden.

Vele succesvolle projecten opgeleverd
De projectgemeenschap kijkt terug op een succesvolle samenwerking met vele projecten die zijn opgeleverd vanuit de verschillende werkpakketten. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam eventmanagement, de vermindering van lichtvervuiling en barrièrevrij toerisme zoals de checklist voor duurzame evenementen, die als leidraad dient voor het organiseren van duurzame evenementen. De groene campagne waarbij meerdere cleanups in het Waddengebied zijn georganiseerd, een podcastserie over het Waddengebied in samenwerking met het reismagazine Columbus Travel en de Sterrenkaart van het Lauwersmeergebied en de Boschplaat op Terschelling waarmee bezoekers ‘s nachts erop uit kunnen in beide gebieden.

Ook een melkwegfotografie workshop kwam uit het werkpakket ‘vermindering van lichtvervuiling’ en leerde deelnemers de fijne kneepjes van fotograferen in het donker. Deelnemer Sabina Reitsma, tevens ook ondernemer in het Waddengebied: “Het nacht- en avondlandschap van het unieke Waddengebied door de fotografie activiteiten te beleven was prachtig, ik heb hier echt van kunnen genieten. Ook is de samenwerking verder gegroeid.”

Door het delen van kennis tussen Duitse en Nederlandse partijen zijn er ook initiatieven gestart op het gebied van Dark Sky. Een van de grote successen is de erkenning van de Dark Sky Community Spiekeroog in Duitsland, een eiland in het Duitse deel van de Waddenzee, door de Internationale Dark Sky Association waar de projectgemeenschap hard aan heeft meegewerkt.

Vervolgproject, hoe verder?
Het project had als doel het ontwikkelen en realiseren van grensoverschrijdend, milieuvriendelijk en duurzaam toerisme waarbij het ecosysteem Waddenzee behouden en beschermd blijft. De projectgemeenschap kijkt terug op een succesvolle samenwerking. Ilona Heijen (directeur INTEREG/EDR) gaaf tijdens de slotbijeenkomst inzichten in de nieuwe projectperiode Interreg 6a. Roger Davids (Merk Fryslân) en Peter Südbeck (National Park Niedersächsisches Wattenmeer) deelden hun ideeën voor een vervolgproject, om van het Waddengebied een van de meest duurzame gebieden van Europa te maken waar het gebied en haar bewoners, ondernemers en betrokkenen nog beter van kunnen profiteren.

Over de Wadden Agenda 2.0
Het INTERREG project Wadden-agenda 2.0 is gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Nedersaksische ministerie voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, de Provincie Fryslân en de Provincie Groningen. De uitvoering ligt bij de zes partnerorganisaties Stichting Merk Fryslân, Marketing Groningen, Internationale Dollard Route e. V., Die Nordsee GmbH, Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer en de Ostfriesland Tourismus GmbH.

Meer informatie over de Wadden Agenda is te vinden via www.wadden-agenda.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio