Waterrecreanten Súd Ie via Oostmahorn naar Lauwersmeer

Donderdag 19-09-2019
EZUMAZIJL - Een feestelijk moment op woensdagmiddag 18 september het officiële startsein voor de realisatie van de route. Het initiatief van route Oostmahorn werd genomen door dorpsbelang Oostmahorn, buurtvereniging Ezumazijl en Landal Esonstad.

Aanwezig waren Wethouder Boerema die de belangstellenden welkom heette en gedeputeerde Kramer met een toespraak over de werkzaamheden aan Route Oostmahorn naar Lauwersmeer. Initiatiefnemers trekken wethouder Boerema, gedeputeerde Kramer en DB-lid Wetterskip Fryslân Otto van der Galiën met de boot door een duiker.

Het is definitief; waterrecreanten op de Súd Ie varen vanaf 2022 via Oostmahorn en Esonstad naar het Lauwersmeer. In het oorspronkelijke plan gingen de boten via de sluis bij Ezumazijl het Lauwersmeer op. Inwoners en ondernemers kwamen echter met de wens om de Nije Feart bevaarbaar te maken. Zo krijgen Oostmahorn en Esonstad een vaarverbinding met Dokkum. Na een ruimtelijke, technische en financiële verkenning staan de lichten voor route Oostmahorn nu op groen.

Tot 2022 investeren we nog ruim 12 miljoen euro in het aantrekkelijker maken van de regio rondom de Súd Ie. Bijvoorbeeld aan de verbindingsroute naar Oostmahorn, toeristische overstappunten (‘stekjes’) van en naar het water en een recreatief fietspad langs de Súd Ie. Samen met Van Hall Larenstein en Wetterskip Fryslân start er een vernieuwend vismigratieonderzoek.

Súd Ie en Wetterfront Dokkum

De werkzaamheden aan Route Oostmahorn maken deel uit van het programma Súd Ie en Wetterfront Dokkum. Dit programma is een samenwerking tussen gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Programma Súd Ie en Wetterfront Dokkum heeft als doel om de Súd Ie bevaarbaar te maken, waardoor er een unieke vaarroute ontstaat van Dokkum naar het Lauwersmeer.

terug naar overzicht
Waterrecreanten Súd Ie via Oostmahorn naar LauwersmeerWaterrecreanten Súd Ie via Oostmahorn naar LauwersmeerMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie