Waterstoftechnologie, Skjin Wetter en Voedselverspillingsapp in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
  Taeke Kooistra

Waterstoftechnologie, Skjin Wetter en Voedselverspillingsapp in de WNS

zondag 13 oktober 2019

Sjoerd Keizer van S!N kwam in de studio langs om te vertellen over waterstoftechnologie. S!N wil graag dat hier meer aandacht aan wordt geschonken. Grotere bedrijven investeren momenteel al miljarden hierin. Waterstof is CO2 neutraal is een uitstekende vervanger voor aardgas en kan worden omgezet in elektriciteit. Daarom wordt er in de volgende raadsvergadering van 17 oktober gevraagd of dit ook toegepast kan worden in de gemeente. “Onbekend maakt onbemind” aldus Keizer. In de provincie Groningen is men hier al druk mee bezig. Het wachten is op de goedkeuring van het college en de volgende te nemen stappen.

Hanneke Jouta van de FNP vertelde in de uitzending over de leefbaarheid in de dorpen. In de dorpen is er te weinig woningaanbod en dan vooral voor jongeren. Er moet ruimte worden gecreëerd voor deze doelgroep en oplossingen worden gezocht. Want jongeren trekken weg en dit is ten koste van de leefbaarheid want ook verenigingen lopen leeg, terwijl mensen graag in hun eigen dorp willen blijven. Een tijdelijke huisvesting zou een mogelijkheid kunnen zijn.

De ondernemer van de week is Alie Rienewerf. Eigenaar van Eetcafé Gewoon Alie uit Zoutkamp. Een eetcafé, waar ook koffie met gebak kan worden genuttigd tevens een lunchkaart met plateservice. Winters is er vooral buffet. Naast het eetcafé is er ook een Bed & Breakfast. Directeur-bestuurder van bibliotheken Noord Fryslân Paulien Schreuder is zeer blij met de nieuwe bibliotheek in Hallum. Dit dankzij de motie van Asscher welke hij indiende in 2017. Begin dit jaar kon hierop worden ingeschreven. Er is een plan gemaakt en deze is ingediend. Uit 40 gemeenten zijn er 12 uitgekozen waaronder Hallum. Er wordt een rijkssubsidie toegekend voor 3 jaar en daarna zal er een plan worden opgezet om het te continueren. De opening is op 13 december.

Loes Schurer, vrijwilligster van museum Dokkum, werd gevraagd over de expositie die naar aanleiding van haar collectie van 2000 schorten, waarvan er 100 in museum Dokkum worden geëxposeerd, getiteld: “van Sloof tot Eva”. Ook vertelde ze over het verhaal over de schort. Van kinderschort, tot klederdracht en uniformschort en hoe ze aan haar verzameling komt.

Simon Bijlsma van de actie “Skjin Wetter” bracht een bezoek aan de studio voor deze actie om door heel Friesland zwerfafval uit het water te halen. Mensen moeten bewust worden wat voor gevolg het heeft als de mensen afval op straat gooien. Alle afval wat op de straat wordt gegooid komt later in een groot gedeelte in de zee. 7 gemeenten hebben zich aangesloten en er zijn 700 vrijwilligers bezig. De actie is twee jaar geleden begonnen met een pilot in Franeker en hopelijk sluiten volgend jaar meer gemeenten zich aan bij deze actie.

Verslaggever Jitske de Hoop sprak vorige week met Sandra de Vries. Zij is de dochter van Theun de Vries en elk jaar is er in Veenwouden een Theun de Vries lezing. De bekende schrijver werd geboren in het voornoemde dorp. Sandra de Vries  is ook altijd bij de lezingen en met haar sprak Jitske over haar vader en over de lezingen.

Sportclub Fytris en SV Friesland organiseerden voor de 41e keer de Fytrisloop in De Westereen. Tiny Wouda van de organisatie was bereid gevonden om in de laatste eindfase van de loop ons telefonisch te berichten over deze loop waarbij 195 lopers waren gestart over verschillende afstanden en waarbij de oudste deelnemers de tachtigjarige leeftijd al ver waren gepasseerd.

Marjolein Staal van de NME Klyster vertelde in de uitzending dat op de Wereldvoedseldag op 16 oktober leerlingen van de Springplanke uit Engwierum een lunch zullen verzorgen voor de bestuurders van de gemeenten NEF en Dantumadiel. De leerlingen maken deze lunch van de pompoenen die ze zelf hebben gekweekt en verzorgd. Het is een afsluiting van een pilotproject “Miss Pumpkin”. Belangrijk is vooral dat kinderen meer in aanraking komen met gezond eten en door dit zelf te kweken krijgen ze er nog meer zicht op.

Er is een voedselverspillingsapp “To Good To Go” ontwikkeld. Peter Veenstra, bedrijfsleider van de Jumbo in Dokkum, gaf hierover uitleg. Klanten kunnen met deze app voor een klein bedrag eten, waarvan de normale verkoopwaarde veel hoger ligt, bestellen. De producten zijn bijna op datum en op deze manier wordt dit voedsel niet verspild. De inhoud verschilt per dag en is afhankelijk van het aanbod in de winkel. Theo Mulder verzorgde deze week de column met een andere kijk op plantenvoeding.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Waterstoftechnologie, Skjin Wetter en Voedselverspillingsapp in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra
  Taeke Kooistra

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact