Week van de smaak met veel activiteiten

za. 8 oktober · 00:002011 · 00:00 · Bauke

In enkele jaren tijd is de Week van de Smaak een begrip geworden. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de grote hoeveelheid activiteiten die jaarlijks door het hele land…

In enkele jaren tijd is de Week van de Smaak een begrip geworden. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de grote hoeveelheid activiteiten die jaarlijks door het hele land worden georganiseerd. Deze activiteiten vormen de basis van De Week van de Smaak. De Week van de Smaak begint met een ledenfietstocht maar hier ook mee eindigt. Start en finish waren bij het Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster.

In de Kruidhof was zaterdag de jaarlijkse Oogstdag van Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost. Op deze feestelijke dag is er van alles te beleven: een prachtige Fruitshow van oude fruitrassen en een gezellige markt in de Kloostertuin. De kinderen kunnen pompoenen snijden en spelen in de Educatieve speeltuin. De Kruidhof presenteert zo’n tachtig soorten appels en peren van overwegend oude rassen uit de eigen Fruithof. De volwassenen konden een pompoen- of herfstschikking maken met materialen uit de tuinen van De Kruidhof. Ook was er een proeverij van pompoensoep in allerlei varianten. Traditiegetrouw kan jong en oud raden hoe zwaar de grootste tentoongestelde pompoen is. Een de winnaar of winnares kan er een mooie prijs mee winnen.

Kaasboerderij Groot Kabel in Kollumerpomp deed ook mee met de activiteiten voor de Dag van de smaak. Vertellers Tineke Neyman en Eppie Dam waren aanwezig om smakelijke verhalen te vertellen en er werden historische foto’s en films vertoond over het bereiden van zuivel. De dag in Groot Kabel is een geschikt familie-uitstapje. Voor kinderen was er ook van alles te doen en te beleven.

Ook fruitbedrijf Frytsjam in Twijzel deed mee aan de week van de smaak. Kunstenaar Sjef Meijman gaf zijn visie en werkwijze uit de doeken tijdens de lunch van de Rabo ledendag op.  Meijman is maker van twee kunstwerken uit de route KUNST bij de BOER. In dit unieke project gaven vijf professionele kunstenaars hun frisse blik op vijf biologische boerenbedrijven door middel van fotografie, ruimtelijke objecten en fooddesign.

Op het menu stond onder andere een aantal biologische fruitproducten, er werd een proeverij aangeboden van biologisch vlees en er was een palingrokerij. In de Week van de Smaak, waar de fietstocht onderdeel van uitmaakt, wordt alles uit de kast gehaald om de aandacht te vestigen op het bijzondere van smaak uit de eigen regio. Bij Frytsjam is er daarnaast ook aandacht voor “Vitaminen voor de Ziel”: de fruittelers voegen door middel van kunst een extra dimensie toe aan hun bedrijf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het terrein een theatervoorstelling wordt gegeven door de De Vrouwen van de Zon en het Vuur uit Dokkum. Ook waren er verschillende kunstwerken te bewonderen.

De Week van de Smaak eindigt met een ledenfietstocht met een route van 20 kilometer of 40 kilometer, dit kon men op de ledenfietsdag zelf bepalen. Start en finish waren bij het Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster, daar was een gezellige markt met live muziek en kon je hapjes uit de streek proeven.

Foto reportage van: de Kruidhof uit Buitenpost, Fruitbedrijf Frysjam uit Twijzel  en Kaasberderij Groot Kabel uit Kollumerpomp en Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster.

© Foto’s: Sake Beerstra

Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.