Wethouder Jouke Douwe de Vries op bezoek in Triemen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Wethouder Jouke Douwe de Vries op bezoek in Triemen

zondag 30 juni 2019

Het derde dorp waar contactwethouder op bezoek was, was gistermiddag Triemen. Hij werd ontvangen in het dorpshuis de Bazuin door Stef Jorritsma en Jan van der Veen, beide bestuursleden van plaatselijk belang.

Twee actieve heren, die naast deze functie meerdere vrijwilligersfuncties bekleden; Jan is o.a. naast bestuurslid ook vrijwilliger beheerder dorpshuis en trainer volleybal, Stef is o.a. bestuurslid Dorpenfederatie Kollumerland, maar ook sinds dit jaar onderdeel van het oprichtingsbestuur van ‘WAT-regio DOM’.

WAT- regio DOM
Een DOM is een Dorpsontwikkelingsmaatschappij bestaand uit een groep enthousiaste en ondernemende dorpsbewoners. Een DOM initieert en stimuleert plannen om het eigen dorp te ontwikkelen. De leden van de DOM werken nauw samen met de gemeente en provincie. In 2019 werden er 12 DOM’s opgericht in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel.

In Triemen is er sprake van een bijzondere situatie. De DOM bestaat hier niet uit één dorp, maar is een samenwerkingsverband tussen de 3 dorpen Westergeest, Aldwâld en Triemen (WAT). Uniek in dit DOM-proces. Dit jaar nog wordt onderzocht hoe de structuur er uit moet komen te zien, wat de gezamenlijke plannen zijn voor de dorpen. Woont u in één van deze dorpen en heeft u interesse om deel te nemen in deze unieke samenwerking, dan kunt u contact zoeken met uw dorpsbelangbestuur. Na de koffie gaan de heren op ronde door het dorp. Gestart werd in het verenigingsgebouw zelf.

Dorpshuis de Bazuin
Na jaren van voorbereiding is vorig jaar begonnen met de vernieuwing en uitbreiding van het dorshuis. Een belangrijke plek voor samenkomsten van het dorp. De verbouw wordt grotendeels gerealiseerd door vrijwilligers. Het asbesthoudende dak is vervangen. Achter de grote zaal komt nog een vergaderruimte, een invalidentoilet en opbergruimte. Het wordt daarmee mogelijk door meerdere groepen gebruik te maken van het dorpshuis.

Saamhorigheid
Triemen is 75 jaar een zelfstandig dorp, voorheen hoorde het bij Westergeest. Het heeft ongeveer 320 inwoners, maar met een grote sociale cohesie. Er is aandacht voor elkaar. Dan zie je terug als er iets geregeld moet worden, zoals de verbouw van het dorpshuis. Daarna volgde een korte rondleiding door het dorp. Een blik op de speeltuin, het perceel van het oude schoolgebouw, en een discussie over de gewenste situatie van de wegen. Een grote wens is het reduceren van de snelheid op de weg langs het dorp.

Bedrijvigheid
Opvallend is het grote aantal bedrijven in het dorp. Een aantal wat grotere, maar overwegend eenmansbedrijven. Maar ook dorpsbewoners die een bedrijf op een andere locatie bezitten. Twee nieuwe bedrijven zitten aan de Dôlle, de manege Grut yn ’t Lyts en vlak daarachter de Trimskuorre de Dôlle met prachtige nieuwbouw. Twee energieke, serieuze ondernemingen, met daarbij zeer nette en met zorg ingerichte accommodaties. Op 24 augustus opent de manege de deuren voor alle belangstellenden. De Trimskuorre in april 2020.

Ook deze dorpenronde, waarbij de bestuurders op zeer informele wijze kennis hebben gemaakt, wordt wederzijds als zeer positief ervaren.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Wethouder Jouke Douwe de Vries op bezoek in Triemen · Foto('s): Eigen foto
Wethouder Jouke Douwe de Vries op bezoek in Triemen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser
 • 09:00 - 10:00
  Ontbijtpop
  Peter Kraft
 • 10:00 - 16:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 16:00 - 17:00
  Gerrit on air
  Gerrit Wijkstra
 • 17:00 - 18:00
  Skerp op de Middei
  Kees Bakker
 • 18:00 - 19:00
  No Nonsense
  Henk en Gerrie
 • 19:00 - 21:00
  Country Ranch
  Harry Ettema
 • 21:00 - 22:00
  The Elvis Experience (week 1)
  Jaap Melessen
 • 21:00 - 22:00
  Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
 • 22:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?