Wetterskip alert vanwege storm · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Wetterskip alert vanwege storm

maandag 31 januari 2022

NOORDOOST FRYSLAN – Maandag doet storm Corrie ons land aan. Daarom houdt het Wetterskip ook vandaag de situatie rond de zeedijken goed in de gaten. We nemen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals het sluiten van de keermuur bij Harlingen, het afsluiten van de zeegemalen en het afsluiten van de uitwateringsduikers op de eilanden. Op deze manier komt er geen zeewater landinwaarts.

Maandagavond rond 20.30 uur worden opnieuw hoge waterstanden verwacht door de combinatie van de Noordwesterstorm en het tij. Bij Harlingen verwacht Rijkswaterstaat een waterstand van 2.50 meter boven N.A.P. Dit is hoger dan normaal, maar nog niet zorgwekkend hoog. Pas bij verwachte waterstanden van drie meter of hoger wordt de dijkwacht ingesteld.

Rommel opruimen en inspecteren
Na het hoge water van afgelopen zaterdagavond- en nacht is door het Wetterskip op zondagmiddag bij laag water de zeedijk geïnspecteerd. Hierbij zijn geen beschadigingen aangetroffen. Wel zijn er door de harde wind veel plantenresten en rommel uit zee aangespoeld. Dit noemen we vloedmerk. Omdat vanavond en ook dinsdagavond nog hoog water wordt verwacht, gaat het Wetterskip vanaf woensdag pas inventariseren en opruimen. Er wordt begonnen met het vloedmerk dat op het gras ligt omdat dit de grasmat kan beschadigen en daarmee de sterkte van de dijk kan aantasten. Het vloedmerk dat op asfalt of stenen ligt, ruimen we als laatste op.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio