Wetterskip Fryslân harmoniseert herfstonderhoud
Wetterskip Fryslân wil de komende jaren het herfstonderhoud in het gehele werk-gebied op dezelfde wijze, volgens de nieuwe keur uitvoeren. Dit betekent dat het waterschap met ingang van 2006 voor 1 november overal de sloten schoon wil hebben.
Wetterskip Fryslân wil de komende jaren het herfstonderhoud in het gehele werk-gebied op dezelfde wijze, volgens de nieuwe keur uitvoeren. Dit betekent dat het waterschap met ingang van 2006 voor 1 november overal de sloten schoon wil hebben. Voor de akkerbouwers in de gebieden van de voormalige waterschappen Lauwerswâlden, de Waadkant en Marne-Middelsee betekent dit een behoorlijke ver-andering. Voor deze boeren stelt het waterschap daarom een overgangsregeling in.
In de keur van het sinds 2004 gefuseerde Wetterskip Fryslân is vastgelegd dat grondeigenaren of pachters een strook van vijf meter aan één kant van de sloot vrij moeten houden, zodat het waterschap daar met werkmaterieel langs kan voor onderhoud. Het gaat daarbij alleen de zogenaamde hoofdwatergangen, de sloten die in onderhoud zijn bij Wetterskip Fryslân.
In het grootste gedeelte van het huidige waterschap wordt hier al rekening mee gehouden. En ook in het noordelijke deel wordt deze wettelijke verplichting nu ingevoerd. Lid van het Dagelijks Bestuur Aaltje Rispens: ‘als waterschap willen wij voor 1 november de sloten gehekkeld hebben. Praktisch gezien kunnen we dan geen rekening meer houden met de gewassen die op het land staan. Voor een groot deel van de akkerbouwers is dat wennen, want bij de voormalige waterschappen gebeurde dat vaak wel en werd er pas gehekkeld als de oogst van het land was.’ Wetterskip Fryslân wil echter efficiënter werken, licht Rispens toe. ‘De machines reden veelvuldig om, om rekening te houden met de gewassen die nog niet waren geoogst. Gevolg was dat op 1 november niet de hele watergang schoon was, waardoor het water langzamer naar het gemaal stroomt. Wetterskip Fryslân wil de afvoer optimaliseren en haar werk efficiënt uitvoeren’.
Om de akkerbouwers in de gebieden van de voormalige waterschappen Lauwerswâlden, de Waadkant en Marne-Middelsee de tijd te geven om in te spelen op deze nieuwe situatie start het waterschap pas volgend jaar met de veranderde manier van najaars-onderhoud. Dit jaar wordt bij het onderhoud nog rekening gehouden met de oogst en wordt er pas gehekkeld als de gewassen van het land zijn. Rispens: ‘in 2006 en 2007 starten we mits augustus al met dit najaarsonderhoud, maar zullen wij na 1 oktober niet meer omrijden als er bijvoorbeeld nog suikerbieten op het land staan. De datum van 1 oktober hebben we vastgesteld in overleg met de akkerbouworganisaties.’
Wie de werkstrook van vijf meter niet vrij houdt loopt een zeker risico, erkent Rispens. ‘Het kan zijn dat we eerder op het land moeten als de omstandigheden dat vragen. Als er dan gewassen staan is dat erg vervelend, maar dan zullen wij er toch door moeten rijden.’ Het waterschap zal in 2006 en 2007 bij eventuele calamiteiten voor 1 oktober wel schade vergoeden aan groenten, bollen en hakvruchten. Schade aan gras, maïs en graan zal niet vergoed worden. Na twee jaar zal deze werkwijze geëvalueerd worden en wordt de toekomstige werkwijze vastgesteld.
De betrokken akkerbouwers in het betreffende district Noord van Wetterskip Fryslân, noordelijke van het PM-kanaal en het Van Harinxmakanaal, inclusief de Lytse Bouhoeke tussen Harlingen en Witmarsum, zijn zoveel mogelijk van de overgangsregeling op de hoogte gebracht. Het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân heeft de regeling in haar vergadering van 12 juli 2005 vastgesteld. Het Algemeen Bestuur wordt geïnformeerd in de commissievergaderingen van 12 september a.s..
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.