WMO, Sionsberg en Leger des Heils in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra en Jitske de Hoop
  Taeke Kooistra en Jitske de Hoop

WMO, Sionsberg en Leger des Heils in de WNS

zondag 08 december 2019

In deze één na laatste uitzending van de WNS in het jaar 2019 was het draaiboek goed gevuld. Het begon met wethouder Jouke Douwe de Vries van S!N. Met hem werd gesproken over het cliëntervaringsonderzoek welke de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel het afgelopen jaar hebben laten uitvoeren in het kader van de jeugdwet en Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hierbij kwam naar voren dat in beide gemeenten de meeste cliënten positief zijn over de geleverde zorg en de ondersteuning die gemeentelijk is aangevraagd. Een punt van verbetering is in ieder geval de tijd tot verkorting van de snelheid tot dienstverlening.

Bert Koonstra, fractievoorzitter van de FNP, praatte ons bij over de invulling van het Gemeentehuis van Dokkum. Er worden mogelijkheden gezocht voor de verdere verbouwing en uitbreiding of op andere locaties. Het mooiste zou zijn om alles dichtbij het bestaande gemeentehuis te houden “It Dokkumer Binnenhof” aldus Koonstra. Er zijn al verschillende mogelijkheden aangebracht en deze worden onderzocht. 1 maart zal er verslag worden uitgebracht aan de gemeenteraad en daarna zal er verdere actie worden genomen.

Betty Hummel vertelde over het Wasmachinemuseum in Opende. Dit museum is gevestigd in een voormalige stal. Hierin staat een verzameling van antieke wasmachines van ongeveer 1850 tot 1950. Het museum is gevestigd bij camping Jiltdijksheide. Ze zitten nu in de winterstop en weer geopend vanaf 1 april volgend jaar.

De heer Melvin MacGillavry, lid Raad van bestuur van Sionsberg Netwerk Ziekenhuis en cardioloog, vertelde telefonisch over de stand van zaken van de Sionsberg. Want afgelopen week werd bekend dat de Sionsberg het ZKN-keurmerk mag dragen. Dit keurmerk betekent dat er gegarandeerd wordt voor de beste medische zorg en nazorg en dat er voldaan wordt aan de strenge eisen van kwaliteit en patiëntveiligheid. Sionsberg Netwerk Ziekenhuis in Dokkum mag de komende drie jaar het keurmerk voeren. Ook werd bekend dat Sionsberg in de top 10 staat van best gewaardeerde zelfstandige klinieken op de ZorgkaartNederland . “Het is een mooie erkenning” aldus Gillavry.

In de agenda voor komende week werd ook aandacht geschonken voor Puur Kerst in Kollum. Zaterdag 14 december wordt dit gehouden en begint om 16:00 uur tot 21:00 uur. Arjen Mout vertelde dat tijdens dit evenement de winkels extra open zijn, en dat er diverse sfeervolle kersthuisjes zijn opgebouwd. Er zal veel muziek worden gespeeld op verschillende plekken. Tevens zal de kerstman aanwezig zijn in deze kerstbeleving. Voor het complete programma www.beleefkollum.nl.

Voor de 11e keer wordt in de stijl van Charles Dickens de kerstfair in Dokkum georganiseerd, Nienke Nieuwhuis werd telefonisch benadert hoe het ervoor staat met de voorbereidingen van de kerstfair in Dickens stijl. Er is een uitbreiding van het gebied met een totaal van 110 stands. Om de kosten te drukken wordt er een loterij georganiseerd omdat de entree vrij is. De ambitie is om uit te groeien naar twee dagen. De afsluiting dit jaar is met kerstpopmuziek. Ook staat de wenskerstboom van Joris Linssen op De Zijl

Betty Schotanus was in de studio te gast. Zij vertelde uitvoerig over de Parel van het platteland. Want ‘Bramenfestijn Brommels’ is door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, verkozen tot 1 van de 20 ‘Parels van het Platteland’. Ze vertelde uitvoerig wat deze prijs inhoudt en hoe alles tot stand is gekomen. Volgend jaar augustus is het weer tijd voor het Bramenfestijn Brommels. Dit gaat gepaard in samenwerking met de boeren, die het gebied waar de bramen groeien en worden geplukt, in onderhoud hebben. Meer informatie en programma en routekaart op www.brommelsfestijn.nl.

De prijs die deze week kan worden gewonnen met de fotoprijsvraag, een cadeaubon van € 20,00, wordt deze week gesponsord door Poiesz supermarkt uit Zwaagwesteinde. Hans Holwerda van desbetreffende winkel vertelde o.a. dat de boodschappen ook online konden worden besteld en dat er bij de Poiesz ook kerstpakketten kunnen worden besteld en deze binnen twee dagen klaar zijn.

Eneco komt in Japanse handen en door de verkoop van de aandelen komt er een bedrag vrij van 22 miljoen euro. IJde Prins ging samen met Taeke Kooistra voor de straat-rubriek de gemeente Noardeast-Fryslân in om aan verschillende mensen te vragen of men ook een idee had waarvoor deze 22 miljoen aan uitgegeven kan worden. Verschillende ideeën werden geopperd. O.a. een mooi buurthuis voor ouderen en jongeren, glasvezel collectief financieren, een sporthal met beheerder, leefbaarheid in de dorpen en verpaupering. Maar ook zorgen voor een reservepotje met geld. Wethouder de Vries reageerde hierop dat er een ontwikkelingsfonds voor verschillende projecten komt en hier een deel van het geld zal worden gebruikt. Dat sommige inkomsten inderdaad vervallen maar hiervoor een oplossing zal worden gevonden. Ook met betrekking tot het beheer van het geld.

Binnenkort bestaat de Vereniging voor Christelijk MAVO 100 jaar. Vrijdag 13 december vindt er een aftrap plaats voor genodigden van het jubileumjaar waarin nog meer activiteiten georganiseerd zullen worden. Jantine van der Kooij directeur van de Christelijke Mavo De Saad in Damwoude vertelde dat de toekomst voor De Saad er weer positief uitziet. De geschiedenis werd aangehaald hoe het allemaal is begonnen in 1919 te Murmerwoude. Veel spullen zijn bewaard vanaf deze tijd. Er is genoeg materiaal voor een boek.

Het Leger des Heils is op zoek naar een huismeester of levenspaar met een missie voor de locatie in Engwierum. Gerda van Veen van het Leger vertelde over de opvang en legde uit wat men verwacht van de nieuwe huismeester. Ook zijn ze op zoek naar andere vrijwilligers die willen helpen. Voor meer informatie www.werkenbijhetlegerdesheils.nl. Janneke de Boer verzorgde deze week de column getiteld: Dubio.

WMO, Sionsberg en Leger des Heils in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra en Jitske de Hoop
WMO, Sionsberg en Leger des Heils in de WNS · Foto('s): Taeke Kooistra en Jitske de Hoop
  Taeke Kooistra en Jitske de Hoop

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?