WW blijft stabiel in Fryslân · Foto('s): 

WW blijft stabiel in Fryslân

donderdag 19 november 2020

FRYSLÂN – In oktober bleef in Fryslân het aantal WW-uitkeringen ongeveer gelijk. Na een forse toename vlak na de corona-uitbraak, daalde de WW enige maanden achtereen. Voor beroepen waar het vinden van werk moeilijk kan zijn, heeft UWV overstapberoepen in kaart gebracht.

Stabiele WW in oktober

Eind oktober telde Fryslân 10.216 WW-uitkeringen. Dat is 3,0% van de Friese beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland bleef ongeveer gelijk in oktober met een lichte daling van 54 uitkeringen (-0,5%) ten opzichte van vorige maand. Na een forse toename van het aantal WW-uitkeringen na de uitbraak van het coronavirus, daalt de WW nu al maanden achter elkaar. De afname was in oktober het grootst vanuit de overige commerciele dienstverlening. Het gaat hier met name om administratief personeel en verkopers. Vanuit horeca en catering nam de WW juist toe. Door het einde van het horecaseizoen is het gebruikelijk dat het aantal WW-uitkeringen in het najaar stijgt. Dit jaar zal de sluiting van de horeca door de gedeeltelijke lock-down wellicht ook een rol spelen.

Overstapberoepen voor betere kansen op werk

Door de coronacrisis zijn de kansen op werk voor bepaalde beroepen verslechterd. Andere beroepen, bijvoorbeeld in de administratie, hebben al langer te maken met afnemende werkgelegenheid. UWV publiceerde voorbeelden van overstapberoepen voor 54 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden. Dit zijn overstappen die werkzoekenden in de afgelopen jaren hebben gemaakt en die betere baankansen bieden dan hun vorige beroep. De bedoeling is dat deze overstapberoepen werkzoekenden inspireren en beroepen suggereren waaraan men wellicht nog niet heeft gedacht. Per beroep worden vijf voorbeelden van overstapberoepen genoemd. Dit is slecht een selectie en geen volledig beeld. In de praktijk blijkt dat veel verschillenden overstappen succesvol kunnen zijn.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio