Zes bezwaren tegen gasboringen boven Schiermonnikoog · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Zes bezwaren tegen gasboringen boven Schiermonnikoog

donderdag 28 juli 2022
SCHIERMONNIKOOG- Er zijn zes bezwaarschriften ingediend ten de goedkeuring door het ministerie van Economische Zaken om gas te winnen in de Noordzee boven Schiermonnikoog schrijft RTVNoord. De bezwaarmakers zijn actiegroep Werkgroep Horizon Schiermonnikoog, stichting Wereld Natuur Fonds Nederland, Deutsche Umwelt Hilfe en twee individuele burgers. Ook Buitengaats C.V. en ZeeEnergie C.V. (GEMINI), bouwer van windmolenparken, heeft beroep aangetekend.
De gemeente Schiermonnikoog zelf heeft geen beroep aangetekend. De gemeente heeft dat niet gedaan omdat ze via de bestuurlijke weg een oplossing wil vinden om de gaswinning te voorkomen. Ze willen graag in gesprek blijven met staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw en zien daarom af van een rechtszaak.
Twee weken geleden stuurde de gemeente samen met Borkum een brief naar het Rijk met de oproep om af te zien van de gaswinning. Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog heeft eerder al laten weten dat ze gaswinning niet meer van deze tijd vindt, hoopt dat de gasboringen niet doorgaan en er voor duurzame energie wordt gekozen.
Op 1 juni is er een definitieve vergunning aan ONE-Dyas verleend voor de boringen die negentien kilometer boven Schiermonnikoog moeten plaatsvinden. Met het gas dat gewonnen wordt moeten Nederland en Duitsland minder van Russisch gas afhankelijk worden, zo luidt de motivatie van de overheid en het gasbedrijf. Een aantal bezwaarmakers vindt dit geen goed argument.
Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio