Zorgen over vaarroute Ameland blijven groot
AMELAND – Er blijven grote zorgen over de vaargeul naar Ameland, als straks een nieuwe concessie van de veerdienst komt. Aant Jelle Soepboer wil de afmetingen voor die geul daarom vastleggen in de eisen. Nog steeds is niet zeker waar de veerboot naar Ameland straks lang moet varen. Zelfs varen vanaf Ferwert is nog een optie.
Soepboer nodigt staatssecretaris uit voor Holwerter feest
En dat geeft te veel onzekerheid voor rederijen die in willen schrijven op de nieuwe concessie, zo vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Want nu weten mogelijke reders bijvoorbeeld nog steeds niet wat voor boten ze straks moeten hebben. NSC-kamerlid Aant Jelle Soepboer kwam daarom donderdagavond met een motie om de afmetingen van die vaargeul op te nemen in het Programma van Eisen van de nieuwe waddenveerdienst. Daarin staat waar de veerdienst vanaf 2029 allemaal aan moet voldoen. Wat Soepboer (en ChristenUnie-kamerlid Pieter Grinwis) betreft, moet ook vastgelegd worden hoeveel compensatie er komt voor het nodige baggeren. Om zijn zorgen kracht bij te zetten nodigde Soepboer de staatssecretaris ook meteen uit voor het dorpsfeest in Holwert. Om daar samen de praalwagen van ‘Wagenborg Airlines’ te bewonderen. Want als het zo doorgaat, gaan de eilanders strak wel ‘mei it fleantúch oer’.
Ondertussen denkt Aartsen ook nog steeds na over een tussenconcessie. Door de veerdienst eerst maar voor vijf jaar te gunnen, zou er in de tussentijd nagedacht kunnen worden over de vaargeul. Al lijkt de staatssecretaris geen fan. Zo heeft de Amelander Veerdienst plannen met een Duitse rederij. Maar de kans dat die inschrijven op een concessie van vijf jaar is volgens Aartsen ‘gering’. Een grote zorg blijft de elektrificatie van de schepen. In principe mogen rederijen verduurzamen op elke manier die ze willen, bijvoorbeeld via groene brandstof. Ondertussen is er wel een potje van vijftig miljoen om stopcontacten op de havens aan te leggen. En als die er zijn, moet er eigenlijk wel elektrisch worden gevaren. Doordat het stroomnet nu vol zit, en er geen zicht is op wanneer dat opgelost is, kan de staatssecretaris daar weinig over toezeggen. “Die onzekerheden kan je niet wegnemen”, zegt Aartsen. Dus als het zover is, moet de overheid opnieuw om tafel met de reder.
Toch een jaartal
Dat schuurt bij meerdere partijen. Habtamu de Hoop van GL-PvdA kwam daarom met een motie om toch een jaartal vast te stellen voor elektrificatie. Komt er geen jaartal, dan gaat wat Soepboer, De Vries en Pieter Grinwis van ChristenUnie de hele eis van elektrificatie zelfs uit de concessie. Die drie willen ook dat er toch beter wordt gekeken naar spoedplekken voor eilanders. Ook kwamen er nog moties om de huurprijzen voor infrastructuur te schrappen en om subsidies te geven voor verduurzaming. Binnenkort wordt gestemd over al die moties. Ondertussen kan iedereen nog reageren op de eisen voor de concessie. Na de zomer komt het Programma van Eisen weer aan bod in de Tweede Kamer.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.