ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
  Bote Sape Schoorstra

ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum

vrijdag 01 februari 2019

Na maanden verbouwen, voorbereiding en inrichting opent vrijdagmiddag Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. zijn ‘fabriek’ aan de Dijk in het centrum van Dokkum. Hier wordt uit verse melk; kwark, yoghurt, boter en ijs gemaakt. Daarnaast is er een verkoop gelegenheid voor het winkelend publiek. Zaterdag is er voor belangstellenden openhuis en Priuwe mei Reitse aan De Dijk in Dokkum.

‘Van gras tot glas’
De drie ondernemers, Hessel Jan Sinnige, Wiebe de Jong en Sander Wijnstra raakten op een gegeven moment met elkaar in gesprek over het starten van een eigenbedrijf. Niet alle drie afzonderlijk maar drie concepten in een formule. Patissier Wiebe de Jong van Shockolaté heeft een eigen onderneming in het ambachtelijk maken van bonbons, Hessel Jan Sinnige heeft naast zijn agrarische bedrijf, De Molkerij in Damwâld. Chef-kok Sander Wijnstra was horeca ondernemer en had het idee om een eigen ijssalon te openen. Na enkele gesprekken en het doen blijken van overlap in de kwaliteit die de drie heren willen leveren en de expertise over de hele keten kwamen ze overeen om samen een coöperatie op te richten en zo vanuit een pand hoogwaardige melk producten aan de man te brengen. Met als moto ‘Van gras tot glas’. Hun oog viel op het hoekpand aan De Dijk in Dokkum. ‘We wilden weer reuring in de binnenstad, ook is de oprichting van een zuivelfabriek in de binnenstad goed voor regiopromotie’. Aldus de heren De marketing voor de zuivelcoöperatie wordt kracht bij gezet door Chef-kok Reitse Spanninga.

Hoogwaardig melkproduct
Pure zuivel maken van specifieke melkstromen, kleinschalig, authentiek en op de ambachtelijke manier is wat de drie mannen voor ogen hebben. Om een hoogwaardig product te verkrijgen wordt er in de basis al aandacht besteed aan de melk die vanaf de boerderij naar Dokkum wordt gehaald. Melk van onder andere Jersey koeien, het Fries Hollands ras en het Fries rood bont wordt straks verwerkt in de zuivelfabriek in het centrum van Dokkum. Hessel Jan Sinnige geeft melkveehouders advies en begeleid hen in het voeren van de veestapel en de consequenties die het voer heeft op de kwaliteit en smaak van de melk. Hessel Jan Sinnige; ‘We halen de melk vervolgens zelf op, met onze aanhanger kunnen we 1250 liter melk vervoeren naar Dokkum’. Na de binnenkomst van het witte product, de melk, wordt het naar het hoger gelegen zilver en vervolgens goud verwerkt tot kwark, volle melk, karnemelk, yoghurt en roomijs. Deze verwerking gebeurd op bestelling voor hoofdzakelijk de horeca in den lande. Ook wordt er een via de retail producten verkocht. De verwerking van melk naar eindproduct wordt gedaan door Sander en Wiebe.

Ambachtelijk Roomijs
Voor het maken van de verschillende producten zijn de ondernemers op cursus geweest. Zo zijn Wiebe de Jong en Sander Wijnstra naar Italië afgereisd waar zij de kneepjes van het maken van Gelato hebben geleerd. ‘Gelato is een kwalitatief hoogwaardig ijsproduct, wat zich onderscheid door minder lucht in het ijs dus een hogere dichtheid’. Aldus Sander Wijnstra. De apparatuur die in de zuivelfabriek staat komt ook uit Italië en zijn ook de beste van de wereld. Want Italië is niet voor niets het ijs land van de wereld.
Voor in de winkel staat een origineel ijs verkoop stand, in de verkoop stand blijft het ijs zijn kwaliteit houden, met zijn ronde deksels doet hij denken aan de mobile ijsverkoper. ‘Je ziet het ijs niet, want licht en ijs is geen ideale combinatie’.

ZUCO winkel
In de winkel van zuivelcoöperatie ZUCO u.a. kunt u naast het zelf tappen van melk, karnemelk en yoghurt ook terecht voor de overheerlijke Gelato, in hoorntje of in een grote beker voor thuis op de bank. Patissier De thuistap voor de melkproducten werkt met het principe hergebruik. Je koopt eenmalig een glazen fles die je steeds kunt hervullen. Tevens verkoopt Wiebe de Jong hier zijn overheerlijke chocolade bonbons. Zo krijgt de winkel en verwerkingsruimte midden in het Dokkumer stadscentrum met een hoog feel good gehalte voor directe verkoop aan de consument en met name op business to business. Waarbij de hele keten transparant, zichtbaar en zoveel mogelijk regionaal circulair met maximale inzet voor kringlooplandbouw.

Oprichting zuivelcoöperatie ZUCO
Net als in het verleden, de eerste in Friesland was Wargea, heeft ZUCO een coöperatie opgericht. Daarom worden 170 obligaties verstrekt met een waarde van € 1.000. Hierdoor wordt de betrokkenheid van partijen bij de coöperatie versterkt. De obligatiehouders ontvangen jaarlijks 5 procent rente die wordt uitgekeerd in de vorm van waardebonnen voor producten van de zuivelmakerij. Jaarlijks wordt er een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerde en worden leden uitgenodigd voor excursies en proeverijen.

Openhuis
Zaterdag 2 februari is er tussen 10.00 en 16.00 uur openhuis aan in de ZUCO vestiging aan De Dijk, belangstellenden kunne kijken en proeven hoe de overheerlijkste zuivel wordt gemaakt. Teven is er in een verwarmde tent op De Zijl een Priuwe mei Reitse, bezoek aan deze tent is zeker de moeite waard.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
ZUCO opent zuivelfabriek in centrum Dokkum · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
  Bote Sape Schoorstra

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio