Zwaagwesteinde in tumultueus en doelpuntrijk duel onderuit in Stiens · Foto('s): RTV NOF | Erik Visser
  RTV NOF | Erik Visser

Zwaagwesteinde in tumultueus en doelpuntrijk duel onderuit in Stiens

maandag 25 april 2022

STIENS – Zwaagwesteinde heeft in een doelpuntrijke wedstrijd het onderspit moeten delven tegen SC Stiens. In een wedstrijd waar genoeg gebeurde was het aan het einde van de streep SC Stiens die met duidelijke cijfers (7-3) de sterkste was.

Zwaagwesteinde startte sterk, een inzet van Wymer de Vries werd prima gepakt door doelman Sytse van der Heide van SC Stiens. SC Stiens wist met de vaardige voorhoedespelers het nodige gevaar te stichten, maar Zwaagwesteinde bleef in de beginfase overeind. Tot de 12e minuut toen de snelle Len Valkema naar binnen sneed en met links doeltreffend uit wist te halen (1-0). SC Stiens bleef de betere ploeg en ging op jacht naar meer. In de 25e minuut was het Almer Hietkamp die bij de tweede paal een voorzet wist af te ronden (2-0). Ook de 3-0 hing in de lucht, maar Marvin Heidstra wist met een ultieme reflex erger te voorkomen. Het bleek uitstel van executie want een minuut later was het wederom Valkema die bal bij de tweede paal binnen wist te werken (3-0). Een afstraffing dreigde voor Zwaagwesteinde, dat er niet of nauwelijks aan te pas kwam. SC Stiens sneed zichzelf echter in de vingers toen na ruim een half uur spelen doelman Sytse van der Heide een lange bal verkeerd inschatte en hands maakte, door buiten het zestienmetergebied de bal met de hand te beroeren. De doelman moest met een directe rode kaart het veld verlaten. Dit schiep nieuwe kansen voor Zwaagwesteinde, dat de overtalsituatie goed uit wist te buiten. Eerst was het de mee opgekomen Henk van der Wal, die met een fraaie kopbal uit een lastige hoek de achterstand verkleinde (1-3). Maar daar bleef het niet bij. Wymer de Vries wist namelijk met een fraaie lob zelfs de aansluitingstreffer te maken (2-3). Zwaagwesteinde was weer helemaal terug in de wedstrijd. Scheidsrechter Rozema constateerde echter in de blessuretijd van de eerste helft een overtreding in het zestienmetergebied van Zwaagwesteinde. De bal ging op de stip en Fedde Akkerman maakte eenvoudig de 4-2. Een tegenvaller voor Zwaagwesteinde zo vlak voor de rust.

Ook na rust moest Zwaagwesteinde als snel een tegenslag verwerken. In de 49e minuut beging Wymer de Vries een onschuldige overtreding op SC Stiens-aanvoerder Peter Jansen Klomp, die als een stervende zwaan neerging. Scheidsrechter Rozema doorzag het acteerwerk van de aanvoerder niet en toonde Wymer de Vries een tweede gele kaart, die zo met rood moest vertrekken. Zwaagwesteinde verloor zo het numerieke voordeel. Dit gaf SC Stiens een boost en zij wisten al snel de score uit te breiden. Het was in de 52e minuut Almer Hietkamp die met een droog schoot doelman Marvin Heidstra verraste: 5-2. De doelpunten bleven als rijpe appelen vallen, wat nog geen minuut later was het aan de andere kant raak. Invaller Jan Eisma schoot hard raak en bracht Zwaagwesteinde weer wat dichterbij: 5-3. Zwaagwesteinde bleef keihard werken voor een beter resultaat, maar bleef grote moeite houden met de snelle voorhoede van de thuisclub. SC Stiens leek op 6-3 te komen ware het niet dat de treffer van Len Valkema werd afgekeurd vanwege buitenspel. Na een opstootje waarbij de gemoederen nogal hoog opliepen lag de wedstrijd tijdelijk stil. Gelukkig duurde dit niet lang en nadat de gemoederen waren bedaard kon de wedstrijd worden hervat. Na dit voorval was het SC Stiens dat aan de rechterkant goed doorkwam via Len Valkema, hij vond Almer Hietkamp, die op zijn beurt de bal goed binnenschoot (6-3). Na deze goal was het verzet van Zwaagwesteinde definitief gebroken. In de slotfase moest de ploeg van Klaas de Boer en Tjitze de Jong (trainer Jan Mulder was op vakantie) ook nog de 7-3 incasseren. Een van richting veranderd schot van Werner Roorda viel binnen. Een aardige oor wassing voor Zwaagwesteinde, al kon de ploeg qua strijdlust niks verweten worden.

Volgende week speelt Zwaagwesteinde thuis tegen streekgenoot en koploper Kollum.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00