VV Zwaagwesteinde met grote moeite langs VV Dokkum · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde met grote moeite langs VV Dokkum

zondag 03 mei 2015

VV Zwaagwesteinde heeft afgelopen zaterdag een uiterst moeizame overwinning geboekt tegen Dokkum. Na een vroeg doelpunt en een vroege rode kaart leek de thuisploeg op rozen te zitten, maar de tien Dokkumers knokten zich knap terug. Het was uiteindelijk René Nauta die in de slotfase voor de nauwelijks verdiende beslissing zorgde: 2-1.

Het kon niet beter beginnen voor Zwaagwesteinde, want reeds na twee minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Auke Westra zag zijn schot geblokt door Leroy Gallas. De verdediger deed dit echter met de boven zijn hoofd geheven arm en arbiter Weiland kon weinig anders doen dan de bal op de stip leggen. Penaltyfenomeen René Nauta faalde nog nooit vanaf elf meter en deed dat ook nu niet. De gasten, nog volop kansrijk voor de derde periode, kregen in het eerste kwartier twee grote kansen om de score gelijk te trekken.

Uit één van de vele corners was het eerst doelman Johan Jan Kleefstra die op miraculeuze wijze kon redden, waarna Erik van Buiten de bal van dichtbij naast knalde. En uit een volgende hoekschop kopte Chris Bits de bal tegen de paal. In de zeventiende minuut werd het Dokkumer elftal gedecimeerd tot een tiental. Erik van Buiten zette een veel te late tackle in op Durk van der Wal en arbiter Weiland toonde hem resoluut de rode kaart, wellicht een te hard verdict. In het vervolg van de eerste helft leek het echter wel of Zwaagwesteinde met een man minder speelde, want Dokkum was de betere ploeg.

In de vijfentwintigste minuut was Martijn Jongeling eerder bij de bal dan doelman Kleefstra, maar Jesse Rozendal kon zijn poging nog voor de doellijn wegwerken. In de éénendertigste minuut viel dan toch de meer dan verdiende gelijkmaker. De rappe Jongeling kon alleen op doelman Kleefstra af en klopte hem met een mooi diagonaal schot: 1-1. Kleefstra moest vervolgens ook nog redding brengen op een harde vrije trap van Nick Keekstra. Bij de thuisploeg lukte niet veel en pas vlak voor rust kreeg Zwaagwesteinde haar eerste kans. Dennis Stienstra zette Sven Rozendal met een steekpass vrij voor doelman Christiaan Wijnsma. De doelman kwam als winnaar uit de strijd door de punter van Rozendal knap te pareren.

Na rust was Zwaagwesteinde wel de bovenliggende partij, al was het nog altijd niet hoogstaand wat de thuisploeg op de hobbelige mat legde. Na een uur spelen kreeg Sven Rozendal na een mooie pass van René Vellinga een prima kans, maar wederom had Wijnsma een goede redding in huis. Aan de andere kant bleven de corners levensgevaarlijk en Thomas Nauta zag zijn kopbal van de lijn worden gehaald door Thomas Hoekstra. Bij de gasten vloeiden de krachten wat weg, maar Zwaagwesteinde speelde te slordig om hier van te profiteren.

Te vaak was de eindpass niet goed en het gevaar bleef beperkt tot enkele pogingen van afstand van Durk van der Wal en Dennis Stienstra en een vrije trap van Sven Rozendal die op de lat uiteenspatte. Zo leek een gelijkspel in de maak tot de negenentachtste minuut aanbrak. Doelman Wijnsma verwerkte een terugspeelbal slecht en via René Vellinga belandde de bal bij René Nauta. Het rook naar buitenspel, maar de vlag bleef naar beneden en Nauta kon alleen op Wijnsma af en klopte hem met een diagonaal schot: 2-1.

Dankzij deze overwinning klimt Zwaagwesteinde naar de derde plaats op de ranglijst. Volgende week wacht de laatste competitiewedstrijd in en tegen Berlikum. Voor Zwaagwesteinde vooral zorg om dit duel blessure- en schorsingsvrij door te komen met het oog op de nacompetitie.

©Verslag: Ronald van Gennep