Zwaagwesteinde krijgt deksel op de neus van RWF · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Zwaagwesteinde krijgt deksel op de neus van RWF

zondag 08 maart 2015

Zwaagwesteinde heeft zaterdag in een slechte wedstrijd een punt overgehouden aan het treffen met RWF. De thuisploeg wist een vlak na rust verkregen voorsprong niet vast te houden en kreeg in de slotfase het deksel op de neus: 1-1

Zwaagwesteinde koos ervoor om eerst tegen de harde wind in te voetballen. De eerste mogelijkheden waren voor de thuisclub. Eerst zag Wytze Pilat zijn inzet gekraakt door een RWF been en even later omspeelde hij 2 man en zeilde zijn schot rakelings naast de goal van doelman Ottmar van der Toorn. Voor de rest was het de eerste helft vooral overleven voor Zwaagwesteinde. RWF had het windvoordeel, maar de gasten deden hier ook veel te weinig mee. Wel kreeg men de eerste helft een aantal grote kansen, allen uit spelhervattingen.

In de 20ste minuut schoot aanvoerder Rene van der Wier de bal uit een vrij trap van dichtbij huizenhoog over. Even later bracht Johan Jan Kleefstra redding na een uithaal van Hilbert Jongsma uit een hoekschop, al was het meer geluk dan wijsheid aangezien Kleefstra de bal vol in het gezicht kreeg. Thomas Hoekstra haalde de rebound nog van de lijn. Vlak voor rust waaide een voorzet van Jacob Veenema bijna in de goal, maar Kleefstra was alert en tikte de bal over de lat. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Hilbert Jongsma de bal in kansrijke positie voorlangs.

Zwaagwesteinde had haar doel bereikt: schadevrij de rust halen en dan in de tweede helft met de wind mee proberen de 3 punten thuis te houden. Zwaagwesteinde profiteerde echter nimmer van dit voordeel, het speelde gewoon een erg matige wedstrijd. Wel kwam men 10 minuten na rust op voorsprong. Eerst was het Rene Nauta die in een scrimmage zijn inzet geblokt zag. De bal kwam bij Wytze Pilat, die van dichtbij de hoek maar voor het uitkiezen had. Hij stuitte echter op doelman Van der Toorn, waarna Jan Sikko Veenema de bal ongelukkig in eigen doel werkte: 1-0

Voor de rest had Zwaagwesteinde de overhand, maar men wist geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Rene Nauta kwam met een volley uit moeilijke hoek (meter over) nog het dichtst bij een doelpunt. Van RWF kwam ook geen gevaar, men probeerde op te bouwen maar doordat Zwaagwesteinde druk zette en door de tegenwind was men de bal vaak snel kwijt. Zo kabbelde deze draak van een wedstrijd naar het einde toen 5 minuten voor tijd RWF plotseling uit het niets nog de gelijkmaker wist te produceren. Het was Chris Postma die na een goed uitgevoerde counter met het hoofd via de binnenkant van de paal raak kopte: 1-1
Zwaagwesteinde probeerde nog aan te zetten. Sven Rozendal kwam bij een voorzet van Durk van der Wal niet goed uit en ruim in blessuretijd kopte diezelfde Rozendal de bal uit een voorzet van Van der Wal terug richting Rene Nauta maar doelman Van der Toorn voorkwam met een zweefduik dat de bal bij Nauta terechtkwam.

Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende arbiter Van Eijden overheerste vooral bij de thuisploeg teleurstelling over de verloren punten. Logisch gezien de late gelijkmaker, maar 3 punten warden deze middag teveel van het goede geweest.
Volgende week speelt Zwaagwesteinde wederom thuis, ditmaal tegen rode lantaarn Birdaard. Bij winst (liefst ruim ivm doelsaldo) en een gunstig resultaat op andere velden kan men de tweede periode veroveren.

© Verslag: Ronald van Gennep