VV Zwaagwesteinde pakt punt bij rentree in tweede klasse · Foto('s): Henri van Wieren
  Henri van Wieren

VV Zwaagwesteinde pakt punt bij rentree in tweede klasse

zondag 22 september 2019

VV Zwaagwesteinde heeft afgelopen zaterdag aan de seizoensopener een punt overgehouden. Een resultaat waar het eigenlijk de gehele wedstrijd niet naar uitzag tegen een beter voetballend Sc Stiens. Maar omdat de gasten vergaten het duel te beslissen, leverde het doelpunt van invaller Jilt Venema in de laatste minuut toch nog een punt op.

De eerste 20 minuten van het duel gebeurde er niet zoveel. De gasten voetbalden weliswaar makkelijker en waren beter, maar Zwaagwesteinde bleef eenvoudig overeind. Tot de bal in de 20ste minuut in het strafschopgebied op de uitgestoken arm van Sybrand Heidstra kwam en de arbiter terecht naar de stip wees. Stefan de Vries voltrok het vonnis vanaf elf meter: 0-1. Bij Zwaagwesteinde kwam het gevaar vooral van de rappe Jan Eisma, al leidden zijn acties slechts sporadisch tot gevaar.

Aan de andere kant stond de paal een Stienser verdubbeling van de voorsprong in de weg. Aan het eind van een gezapige eerste helft veerde het thuispubliek toch plots op. De gasten achterhoede kreeg een vrije trap niet goed weggewerkt, waarna het leer voor de voeten van Henk van der Wal kwam. Van der Wal knalde droog raak, een mooie opsteker zo vlak voor rust.

Maar een kwartier na de thee keek Zwaagwesteinde tegen een schier onmogelijke opdracht aan. Na een snel genomen vrije trap stonden ze bij de thuisploeg nog te pitten, waarna Huub Klijnsma vrij voor doelman Marvin Heidstra raak trof en nog voor het uur bekroonde Almer Hietkamp een fraaie solo met een doelpunt. Het was een verdiende voorsprong voor de gasten, de thuisploeg kwam er niet echt aan te pas. Maar na de 1-3 kreeg Zwaagwesteinde toch ook plots kansen. Jan Eisma kon alleen op doelman Evert van Schepen af, maar zag zijn poging via de doelman net naast hobbelen.

Even later redde de doelman ook in een 1 tegen 1 situatie met Lieuwe de Roos, maar de rebound werd op kolderieke wijze door een Stienser verdediger over zijn eigen doelman gekopt: 2-3. De gasten verzuimden vervolgens te profiteren van 2 grote fouten in de Westereender afweer. En nadat Ronaldo Jansen door de gastenaanvoerder op schandalige wijze uit de wedstrijd werd getrapt (slechts geel), was het uitgerekend diens vervanger Jilt Venema die in de laatste minuut voor de gelijkmaker zorgde. In die minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap halverwege het speelveld. De bal werd in de vijandelijke “zestien” gepompt.

De gasten kregen het leer niet adequaat weggewerkt, waarna Lieuwe de Roos de bal opnieuw voor bracht en Jilt Venema het leer net voldoende wist te schampen om doelman Van Schepen kansloos te laten. In de blessuretijd leek Sc Stiens alsnog de 3 punten mee te nemen, toen doelman Heidstra reeds was gepasseerd. Dennis Stienstra schoot zijn goalie echter te hulp en wist zo een punt veilig te stellen. Al met al een gewonnen punt voor de equipe van trainers Robert Kleefstra en Andries Spek. Volgende week wacht de eerste uitwedstrijd, in Idskenhuizen tegen de plaatselijke VVI.

© Verslag door: Ronald van Gennep

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00