VV Zwaagwesteinde start nacompetitie met kleine nederlaag · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

VV Zwaagwesteinde start nacompetitie met kleine nederlaag

zondag 17 mei 2015

VV Zwaagwesteinde is de nacompetitie met een onnodige nederlaag begonnen. Tegen Rijperkerk werd met het kleinste verschil verloren: 1-0. De gasten hadden de gehele wedstrijd het betere van het spel, maar onder andere paal en lat stonden succes in de weg.

Na luttele seconden had Zwaagwesteinde al op voorsprong kunnen komen. Direct vanaf de aftrap verstuurde Jesse Rozendal een lange bal. Het centrale verdedigingsduo van de thuisclub verkeek zich lelijk op deze bal, Sven Rozendal kon alleen door op doelman Redmar Jorna, maar de aanname van Rozendal was niet goed, waardoor Jorna redding kon brengen. In de 9de minuut kwam de thuisclub wat gelukkig op voorsprong. Een voorzet van Sietse Jan Smidstra waaide over doelman Johan Jan Kleefstra bij de tweede paal binnen: 1-0.

Zwaagwesteinde reageerde meteen. Eerst kwamen Auke Westra en René Nauta een teenlengte te kort om een voorzet van Durk van der Wal te verzilveren en even later kopte Sven Rozendal de bal uit een hoekschop via de handen van doelman Jorna tegen de lat. Rijperkerk trok zich massaal terug op eigen helft, Zwaagwesteinde had continu de bal, maar mede omdat de thuisclub er fel opzat kwamen de gasten nooit echt lekker in haar spel.

In de vierentwintigste minuut volgde nog wel een grote kans, toen Durk van der Wal na een knappe solo recht op doelman Jorna schoot, waar hij de bal wellicht beter breed had kunnen leggen op de vrijstaande René Nauta. Het vervolg van de eerste helft was weinig hoogstaand, pas in het slot was er enige opwinding. Vlak voor rust leek Sven Rozendal alleen op doelman Jorna af te kunnen gaan, maar arbiter Kamstra vergat de voordeelregel toe te passen. En in de slotminuut moest de uitstekend keepende Jorna nog redden op een vrije trap van René Vellinga.

De eerste mogelijkheid na rust was voor de thuisploeg. Na een slippertje van Jesse Rozendal probeerde Joris Bakker doelman Kleefstra met een lob te verrassen. Dit lukte deels, de bal ging wel over de doelman, maar ook ruim naast de goal. Hierna weer hetzelfde beeld: Rijperkerk dat zich massaal op eigen helft terug liet zakken en Zwaagwesteinde wat veel te weinig deed met het balbezit. In de tweeënvijftigste minuut was er een zeldzaam foutje van doelman Jorna, toen hij een makkelijke te vangen voorzet loste, maar René Nauta profiteerde niet.

En na een foutje van David Spoelstra probeerde Sven Rozendal op zijn beurt doelman Jorna met een lob te verrassen, maar deze poging belandde net aan de voor Zwaagwesteinde verkeerde kant van de paal. Voor de rest deed Zwaagwesteinde veel te weinig met het grote overwicht, al moest doelman Jorna nog wel een vlammend schot van René Vellinga onder de lat vandaan tikken.

De gastheren probeerden het middels de counter, maar zij waren in balbezit veel te slordig om Zwaagwesteinde te verontrusten. In de zesenzeventigste minuut had Zwaagwesteinde opnieuw pech. Uit een hoekschop van Wytze Pilat kopte de uitstekend ingevallen Jelle van der Wal de bal buiten het bereik van alles en iedereen op de paal. Hierna bleef Zwaagwesteinde het wel proberen, maar de echte overtuiging ontbrak tegen de dubbele muur van de thuisploeg, die het tempo logischerwijs middels blessures en tijdrekken uit de wedstrijd haalde.

Een sneue en onnodige nederlaag voor Zwaagwesteinde. Gezien de krachtsverhoudingen afgelopen zaterdag is er echter nog niks verloren, al zullen de kansen dan wel afgemaakt moeten worden. Komende zaterdag is de return, aanvang 14:30 uur op sportpark “De Wieken” met na afloop live muziek van Trienus in de kantine. In tegenstelling tot het eerste elftal boekte het tweede elftal in hun eerste nacompetitiewedstrijd een fraaie 0-3 uitzege op LTC 2.

© Verslag: Ronald van Gennep