Anja Hoekstra

maandag 02 maart 2015

Na drie nederlagen op een rij, weliswaar onderbroken door de winterstop, werd het voor VCR wel weer eens tijd voor een overwinning en dit moest dan gebeuren tegen rode lantaarndrager ASC. Maar na negentig minuten voetbal werd de neerwaartse spiraal dan weliswaar “onderbroken” maar van een geheel leien dakje ging dit niet. Want het was uiteindelijk de thuisploeg die het meest “met de pest in het lijf” van het veld afging met de puntendeling, gezien de vele onbenutte mogelijkheden. Scheidsrechter C.J. Klijnstra floot een zeer warrige wedstrijd wat leidde tot veel irritaties op en rondom het veld. Uiteindelijk trakteerde hij maar liefst vier spelers op een gele kaart en twee spelers op een directe rode kaart weliswaar keurig verdeeld over de twee partijen maar hij had er wellicht beter aangedaan om dit duel strakker te leidden.

Al in de tweede minuut kreeg VCR de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen toen Melle Wielinga de bal kon oppikken en voor kon geven op Mame Braaksma. Deze verlengde de voorzet vervolgens prachtig met het hoofd op de vrijstaande Jouke Hoekstra. Maar deze kwam teveel onder de bal en schoot huizenhoog over. In de tegenaanval meteen de eerste grote mogelijkheid voor het thuisfront. Het was Jogchem Otten die door mocht gaan over de rechterflank en de bal voorgaf op de vrijstaande Marco de Haan. Maar ook hij zag zijn inzet mijlenver over vliegen. De toon was gezet en de beide teams gingen verder op zoek naar de openingstreffer. In de tiendee minuut was het Hille Wijma die een mooie combinatie aanging met Hillbrand Benedictus. Maar zijn inzet werd uitstekend gepareerd door gastdoelman Hans Wassenaar met de voet. Nog voor het kwartier was het VCR die op een 0-1 voorsprong zou komen. Rechtsback Arno Riemersma had een prima diepe bal in de benen op Sebastian Falize. Vervolgens stuurde deze zijn directe tegenstander met een prachtige lichaamsschijnbeweging het bos in en liet de bal lopen voor Rienk de Haas. Al kappend en draaiend vond deze de opening op randje zestien metergebied en liet thuiskeeper Henk Witte kansloos. Een mooie opsteker voor het team van scheidend trainer Anton van Zwol.

Toch deed de ploeg van trainer Martin Brandsma volop mee in dit duel. Twee minuten later was het de goed spelende en heersende centrale middenvelder Tamme de Boer die de opening vond dwars door het hart van de VCR defensie heen bij Hillbrand Benedictus. Hij had de gelijkmaker op zijn schoen maar uiteindelijk werd hij nog voldoende geattaqueerd en de voet dwars gezet door de goed mee doorgelopen voorstopper Anne Wiegersma. Echter was dit wel uitstel van executie, want tien min later kwam ASC verdiend op gelijke hoogte. Het was Tjalling Postma die Hillbrand Benedictus vond en deze vond vervolgens Tamme de Boer die de 1-1 binnenschoot. Vijf minuten later was het Rienk de Haas die thuiskeeper Henk Witte mocht testen met een vrije trap. Heerlijk dreigde zijn vrije schop de rechterkruising in te vliegen maar de thuisdoelwachter gaf geen krimp en redde met een prachtige save. Het slotakkoord van deze eerste helft was weer voor de thuisploeg. Met een schitterende lange bal vond verdediger Jelmer Sijens de ruimte bij de op links vrijstaande Hillbrand Benedictus. Zijn gave voorzet werd ingebracht door Tjalling Postma maar spatte uiteen op de bovenkant van de deklat boven de graaiende handen van gastdoelman Hans Wassenaar. En nog eenmaal voor het rustsignaal moest keeper Wassenaar handelend optreden op een poeier van Marco de Haan na aangeven van Tamme de Boer en zo gingen de beide teams rusten met een gelijke stand.

Na de rust werd het spel er niet beter op ondanks het feit dat beide ploegen bleven strijden en op zoek bleven gaan naar doelpunten. Toch duurde het nog vrij lang voordat er weer eens echt gevaar ontstond voor één van de beide doelen. Echter in de 51e min opeens een rode kaart voor thuisspeler Jelmer Sijens, toen deze bij een vrije trap voor VCR, Rienk de Haas gewelddadig zou hebben bejegend. Scheidsrechter Klijnstra stond goed gepositioneerd en kende geen mededogen en stuurde Sijens richting kleedboxen. Voor heel even leek deze man meer situatie VCR goed te doen en er ontstonden mogelijkheden. De ingevallen Jenilson Pires da Silva zette voor en thuisspeler Jogchem Otten werkte bijna binnen maar zag tot zijn opluchting zijn inzet net naast de goede kant van de paal vallen. Maar gaandeweg deze wedstrijd wist VCR zich geen raad meer “met deze man meer situatie” en was het juist ASC die meer kansen kreeg. In het bijzonder Hillbrand Benedictus kreeg de ene na de andere goede mogelijkheid maar wist deze kansen niet te verzilveren.

Het was eerst Tamme de Boer met goede interceptie op het middenveld tijdens de opbouw van VCR die Benedictus vond. Maar de vingertoppen van de VCR doelman brachten redding. En ook de puike uithaal van de ingevallen Andries Nicolai op aangeven van de Boer werd een prooi voor de VCR goalie. Vijf min voor tijd was het de andere invaller bij ASC Han Zwart, op aangeven van Andries Nicolai, die Benedictus een niet te missen kans gaf voor open doel. Maar ook in deze situatie wist de clubtopscoorder niet te profiteren om te scoren. In de achtentachtigste minuut wederom een prima aanval van de thuisploeg. Het was opnieuw Han Zwart die Benedictus de vrije ruimte instuurde achter de VCR verdedigingslinie. Laatste man Douwe Wiegersma zag geen andere mogelijkheid dan (naar het oordeel van de scheidsrechter) Benedictus te vloeren en dus ook mocht vertrekken met “rood”. De hieruit ontstane vrije trap werd prachtig ingeschoten door Tamme de Boer maar ook uitstekend gered door Hans Wassenaar. En zo “verdiende” VCR weliswaar op het tandvlees het eerste puntje van het jaar 2015!

(c) Video: Anja Hoekstra

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00