Atsje Lettinga ontvangt Cultuurprijs 2016 · Foto('s): Meint de Vries
  Meint de Vries

Atsje Lettinga ontvangt Cultuurprijs 2016

vrijdag 20 januari 2017

Een nieuw onderdeel tijdens de RTV NOF Sport- en Ondernemingsverkiezing 2016 is de Cultuurprijs. Deze prijs is bedoeld als aanmoediging voor iemand die veel betekend heeft in de regio op het gebied van muziek, dans, toneel, letteren, beeldende vormgeving of andere kunstuitingen en die zich inzetten voor het behoud van het culturele erfgoed in Noordoost Fryslân. De persoon of organisatie die in aanmerking komt voor deze prijs moet mensen met elkaar in contact brengen en ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen ontplooien.

De toevoeging van deze prijs aan de RTV NOF Sport- en Ondernemersprijs was een wens die kwam vanuit de gemeenten. De zes gemeenten (Kollumerland c.a., Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen) zijn partner van de verkiezing en zijn trots dat de lokale omroep het initiatief in 2015 nieuw leven heeft ingeblazen. Met deze prijs wil de organisatie haar waardering uitspreken voor het geleverde werk. De categorie Cultuur wordt gesponsord door Muziekschool Opus3 uit Dokkum en Cultuurcentrum de Wâldsang uit Buitenpost.

Burgemeester Bearn Bilker had de eer om de prijs uit te mogen reiken. De winnares Atsje Lettinga zat nietsvermoedend in de zaal en was zeer verrast. Op het gebied van muziek en cultuur heeft Atsje het afgelopen jaar veel voor de regio betekend. Met De Muzykpleats biedt ze haptotherapie, workshops, (kinder)feestjes en zangles aan. Ook is ze dirigent van ‘it Freya Koar’ uit Feanwâlden en Feanwâldsterwal. Naast haar activiteiten bij De Muzykpleats heeft ze het Korenfestival in Burgum georganiseerd.

Om Burgum meer op de kaart te zetten heeft Atsje het lied geschreven ‘Burgum hat mear’. Het nummer dat ze samen met haar compagnon Sander produceerde kwam nieuw binnen op plaats 42 in de Fryske Top 100 van Omrop Fryslân. Het duo SA brengt een muzikaal programma en treedt regelmatig op. Dit alles is nog niet genoeg, ieder jaar regisseert ze diverse producties waaronder het Openluchtspel van Brantgum (in 2015, waar de voorbereidingen alweer van zijn gestart voor het jaar 2019), iepenloftspul Spetters en de musical Ester in haar eigen dorp Buitenpost. Ze leverde een bijdrage aan de productie van de Nijjierrevue Koatstertille en was ze koor en orkestdirigente bij het theaterspektakel De Dwerskop in het aquaduct bij Burgum en zette ze zich in voor Foodwalk Buitenpost & Kollum.

Kortom: een bezige bij die deze aanmoedigingsprijs dan ook zeker verdiend. Atsje zet zich in voor culturele activiteiten door geheel Noordoost Fryslân! Atsje greep de microfoon en sprak het publiek toe: ,,Ik hoop nog heel lang heel veel mooie dingen te kunnen doen, samen met heel veel andere want ik doe het allemaal niet alleen.’’

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Atsje Lettinga ontvangt Cultuurprijs 2016 · Foto('s): Meint de Vries
Atsje Lettinga ontvangt Cultuurprijs 2016 · Foto('s): Meint de Vries
  Meint de Vries

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio