Bloedstollende korfbalwedstrijd Veenwouden · Foto('s):

Bloedstollende korfbalwedstrijd Veenwouden

zondag 04 december 2016

Het moet vooral een wedstrijd worden waarbij ze tevreden kunnen zijn over het eigen spel, dat was het devies van coach Martha van der Kooi van de selectie van korfbalvereniging Veenwouden afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen koploper Stadskanaal. De kans dat er wedstrijdpunten binnengehaald zouden kunnen worden leek op voorhand niet heel erg groot, vooral gezien de dikke overwinningen die de gasten in de afgelopen weken op hun conto hadden bijgeschreven.

Veenwouden begon beheerst met het opzetten van de eigen aanvallen waar Stadskanaal vooral in een hoog baltempo de kansen zocht. Dit verschil in aanpak moest er vooral voor zorgen dat met het wat rustiger eigen spel de tegenstander minder tijd kreeg voor het opzetten van aanvallen. Deze aanpak leverde het Feanwâldster vlaggenschip in de eerste helft al veel succes op. Na een raak afstandsschot van Stadskanaal volgde binnen enkele minuten het antwoord van Veenwouden.

In de fase die volgde, wisten de tegenstanders een lichte voorsprong op te bouwen middels een vrije bal en een afstandsschot. Veenwouden bleef echter aanhaken, vooral door beheerst de eigen aanvallen op te zetten en te zoeken naar de beste kansen. In het vervolg van de eerste helft bleven de beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. De spanning werd stevig opgevoerd voor het publiek dat een spannende strijd te zien kreeg. Mooie korfbalacties waarbij thuis- en uitploeg elkaar bij acties soms in de luren legden zorgden voor mooie doelpunten aan beide kanten.

In het slot van de eerste helft ebde het vertrouwen bij de gasten gestaag weg en Veenwouden wist na een 6-9 achterstand zich gestaag terug te vechten. Door achtereenvolgens een benutte strafworp van Henk Moorlag en twee rake afstandsschoten van Anna Tadema en Klaas de Boer kantelde deze fase van de wedstrijd. De twee doelpunten die Stadskanaal net voor de pauze nog bij wist te schrijven werden in korte tijd gevolgd door een fraaie uitstartbal naar achteren van Han Vastenhoud en een vrije bal die door Anna Tadema werd verzilverd. Tussenstand 11-11.

De thuisploeg ging de kleedkamer in met het besef dat er dit keer wellicht veel meer in zou kunnen zitten dan een verlies tegen de koploper in de poule. De spelers kregen de opdracht om vooral in de verdediging de gemakkelijk scorende heren uit te schakelen. In de aanval moest de focus blijven liggen op het goed uitspelen van de eigen kansen, niet te gretig maar rustig de eigen aanval opzetten. In het begin van de tweede helft bleven de beide ploegen elkaar in evenwicht houden. De afstandsschoten volgden elkaar aan beide kanten snel op.

Na een doelpunt van Stadskanaal was het antwoord van Veenwouden er binnen enkele minuten. Wat volgde was een bloedstollende strijd en na de gelijkmaker van Anna Tadema op 13-13 kwam Veenwouden zelfs op voorsprong door een afstandsschot van Marit Haisma. Met deze voorsprong kantelde de wedstrijd. Veenwouden bleef vanaf dat moment het initiatief houden en hield het hoofd koel. De gasten begonnen meer fouten te maken die door de thuisploeg werden afgestraft.

Beide ploegen bleven tot het einde strijden voor de punten en het verschil in doelpunten bleef beperkt tot drie. In de eindfase wisten de gasten nog twee afstandsschoten te verzilveren en met een minieme voorsprong van een doelpunt ging de laatste minuut van de wedstrijd in. Pas in het slot van de wedstrijd wisten de gasten nog een doorloopbal goed af te ronden waardoor er een gelijke stand op de borden kwam: 20-20.

Doelpunten: Henk Moorlag 6, Anna Tadema 5, Klaas de Boer 4, Marit Haisma en Han Vastenhoud 2, Riemkje Keizer 1.

© Verslag: Simon Talsma

• 00:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00