Dos zet opmars voort tegen Bolsward · Foto('s):

Dos zet opmars voort tegen Bolsward

zaterdag 11 februari 2017

Het herenteam van DOS heeft vrijdagavond de opmars op de ranglijst voortgezet door de moeilijke uitwedstrijd in en tegen Bolsward met 1-3 (22-25, 22-25, 25-23, 14-25) te winnen. In een boeiend duel speelden de Bolswarders niet slecht, maar waren de Kollumerzwagers voor het eerst dit seizoen met name als team in de verdediging bijna niet te verschalken.

Coach Appie Hietkamp kon deze wedstrijd niet aanwezig zijn en daarom was Jan van Slageren gevraagd om mee af te reizen naar sporthal De Middelzee. Hij nam plaats op de bank, terwijl Wouter de Vries, Peter Wolters, Gerrit de Beer, Cornelis van Slageren, Kees Kloosterman en Douwe Kooistra op hun vaste positie gingen staan. De heren begonnen voortvarend aan de eerste set. Drie blokkeringen van Douwe Kooistra zorgden direct voor een comfortabele voorsprong. Deze werd door prima services van Gerrit de Beer en Wouter de Vries halverwege de set uitgebreid tot acht punten. Daarna ging de ploeg wat foutjes maken waardoor Bolsward langzamerhand dichterbij kon kruipen. Richting het einde van de set maakte de ploeg het karwei echter soepel af.

In de tweede set waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Bolsward was vooral via de midpositie veel gevaarlijker geworden en daar hadden de Kollumerzwagers in eerste instantie moeite mee. Uiteindelijk lukte het toch om deze aanvallen onschadelijk te maken en dat legde de basis voor de winst in deze set.

Een verrassende 0-2 voorsprong op de altijd moeilijke vrijdagavond uitwedstrijd tegen Bolsward stond op het scorebord en het was de vraag of de ploeg de concentratie vast zou kunnen houden in de derde set. Dit gebeurde niet, het niveau van de servicepass en aanval daalde en daardoor konden geen goede aanvallen meer opgezet worden. De nummer zes van de ranglijst walste vervolgens een tijd lang op alle fronten over DOS heen en dat leverde een comfortabele 21-15 voorsprong op. Ondanks dat DOS zich vanaf die stand weer oprichtte, lukte het niet meer om de set alsnog te pakken.

In de vierde set stelde DOS knap orde op zaken. De hoofdpass werd weer goed verzorgd en daardoor kon spelverdeler Gerrit de Beer zijn aanvallers weer op maat bedienen. Die lieten hem niet in de steek. Daarnaast had de blokkering de midaanvallers van Bolsward weer in de broekzak en draaide de verdediging voor het eerst dit seizoen op alle posities overuren. Bijna alles werd van de grond gehaald en weer over het net gebracht. Het zorgde ervoor dat Bolsward op zijn beurt werd weggespeeld. Een heel fraaie uitoverwinning was het gevolg.

Door de winst heeft de ploeg zijn zevende plek iets verstevigd met veertig punten uit zestien wedstrijden en kan er voorzichtig naar de plekken bovenin gekeken worden. Op 4 maart staat het volgende duel op het programma en daarin ontvangen de Kollumerzwagers de Snekers van VC Zeus om 17.00 uur in sporthal De Saedkampe. In die wedstrijd zou de ploeg definitief afscheid kunnen nemen van de middenmoot en een goede stap richting de subtop kunnen zetten. In de tussentijd is het een fijne constatering dat de ploeg de februaridip die de ploeg de laatste jaren veel punten kostte, tot de verleden tijd heeft doen laten behoren.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00