Fc Birdaard bijna zeker van titel na overwinning op VCR · Foto('s):

Fc Birdaard bijna zeker van titel na overwinning op VCR

donderdag 24 april 2014

Afgelopen maandag stond de paastopper Fc Birdaard – VCR op het programma. Onder een geweldige publieke belangstelling was de wedstrijd meer spannend en boeiend dan van een hoog niveau. Daar waar VCR in de eerste helft een licht veldoverwicht had, was het de gastgever die in het tweede bedrijf de boventoon voerde en gezien de gehele wedstrijd ook scherper en feller in de onderlinge duels waren. Desondanks kreeg VCR in het begin van de tweede helft opnieuw een goede mogelijkheid om op een voorsprong te kunnen komen maar deze onbenut zag worden. Uiteindelijk liep de thuisploeg uit naar een overwinning en is de titel voor de groen-hemden wel heel dichtbij. Vervelende bijkomstigheid voor de gasten was het al vroegtijdig wegvallen van twee steunpilaren in de basisformatie Watze Houtstra en Abe Dreyer, met zo op het eerste oog, ernstige blessures. Scheidsrechter Jacob Raap uit Dokkum floot op zich een niet onverdienstelijke partij en drukte geen stempel op de wedstrijd. Wel hield hij drie spelers een gele kaart voor, waarbij twee keer geel en dus rood voor Jan Terpstra van VCR.

De eerste helft leek wel op een nieuwe aflevering van de serie “M*A*S*H”, want de spelers vielen bij bosjes neer. Niet door superhard spel maar wel door kleine geniepige en irritante overtredinkjes. En daarmee was de toon gezet. De thuisploeg zat er bovenop, speelde overtuigender en gaf VCR weinig ruimte tot voetballen. Toch was het spel van VCR in de beginfase verzorgder en leverde de oranje-brigade enkele kleine mogelijkheden op die helaas geen resultaat brachten. Natuurlijk was de thuisclub erop gebrand om zich te revancheren voor de pijnlijke nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Ropta Boys en dat lukte naar behoren. Wel liep het team van trainer Klaas Haijema na een half uur spelen tegen een achterstand op. Het was Abe Dreyer die vanaf de rechterkant een verre ingooi bezorgde op het hoofd van de ingevallen Melle Wielinga voor de geblesseerd uitgevallen Watze Houtstra na ruim 20 minuten spelen. Achterwaarts verlengde deze de bal tot aan Rienk de Haas. En met een prachtige kopbal zette hij VCR op een verdiende 0-1 voorsprong. Echter het zat VCR deze middag niet mee, want enkele minuten later moest Abe Dreyer per brancard het veld verlaten met een zware knieblessure. En dit ging de VCR ploeg niet in de koude kleren zitten. Maar toch mochten de gasten uit Rinsumageast met deze stand gaan rusten.

Na de rust gebeurde er op voetbalgebied veel meer op het veld. De wedstrijd kreeg een open karakter en er ontstonden kansen aan beide zijden. In de 55e minuut kwam Fc Birdaard langszij met VCR. Het was Samuel Oberman die vanaf het middenveld, Gerlof Dijkstra wist te bereiken. Hij baande zich een weg door de VCR defensie heen en wist Rene Zwaagstra met een mooie schuiver te passeren en de 1-1 was een feit. Even later was het VCR met een prachtige mooie aanval over haar rechterkant. Mame Braaksma vond Piet Raap op de vleugel en hij had een prachtige zuivere voorzet in huis op Rienk de Haas. Deze nam vervolgens de bal in een keer op de pantoffel en vuurde een pegel af richting Birdaard invalkeeper Douwe Zijlstra. Maar deze hoefde niet in actie te komen en zag de bal voorbij zijn goal vliegen. Nog net voor het uur kreeg Fc Birdaard de uitgelezen mogelijkheid om voor het eerst deze middag op een voorsprong te komen. Maar de goed doorgelopen Jan Elger Adema kwam een teenlengte tekort om de prima diepe bal van Haye de Jong vanaf rechts binnen te kunnen werken. En zo golfde deze wedstrijd over en weer. Ook VCR kreeg een beste kans om dit duel weer te doen kantelen. Het was Melle Wielinga op het middenveld die Yannick Haakma aan zijn zijde vond. Zijn prima steekbal kon niet worden onderschept door Haye de Jong en Rienk de Haas kreeg een vrije doortocht naar thuiskeeper Zijlstra. Echter oog in oog met deze goalie hield hij zijn zenuwen niet onder bedwang en schoot de bal via de vingertoppen van de Birdaarder goalie naast. Bijna in de tegenstoot bood de zeer sterk spelende centrale middenvelder Edwin Kooistra (kreeg teveel ruimte van de VCR spelers) Jan Elger Adema de uitgelezen kans op de voorsprong maar vuurde deze over. Birdaard nam steeds meer het heft in handen en het was wachten op een doelpunt. In de 68e minuut onderschepte Rainer de Groot de bal op het VCR middenvelder van Mame Braaksma en stuurde Edwin Kooistra de flank over. Maar ook zijn vizier stond nog niet op scherp en hij schoot naast. Maar twee minuten later kreeg de thuisploeg dan eindelijk waar het recht op had en dat was de 2-1 voorsprong.

Het was Edwin Kooistra met een prachtige ingesneden corner vanaf links. VCR doelman Zwaagstra kon onvoldoende wegwerken en Benjamin Oberman bracht de bal weer in en Rainer de Groot kon het laatste zetje geven voor de “bevrijdende” goal. Het verzet van VCR was min of meer gebroken en de vele wedstrijden van afgelopen paar weken eisten haar tol. Enigszins zwalkend over het veld en de berusting loerend op de achtergrond probeerde VCR toch nog een keer aan te zetten. Maar toen ook een prima ingeschoten vrije trap van Rienk de Haas randje zestienmetergebied super werd gepareerd door de thuisdoelwachter gingen de kopjes omlaag. Even later mocht de thuisploeg opnieuw een hoekschop nemen door Edwin Kooistra. Schitterend werd deze weer het vijfmeter gebied ingeslingerd en Arjen Hiemstra probeerde VCR doelman Zwaagstra met een hoogstandje, bal achter het standbeen langs, te verrassen. Maar de VCR keeper stond op de goede plaats en wist deze bal onschadelijk te maken. In de 80e minuut stuurde Samuel Oberman, met een schitterende pass, Jan Elger Adema de diepte in en zag ook deze kans niet verzilverd worden. En zo bleef VCR hoop houden, misschien tegen beter weten in. De echte genadeklap kwam nog geen minuut later. Het was de rechtsback van Birdaard, Erik Spijksma, die ver mocht opstomen over de vleugel en door kon gaan tot in het zestienmetergebied. Jan Terpstra zag geen andere uitweg meer dan hem onreglementair af te stoppen en scheidsrechter Raap kende geen mededogen en wees gedecideerd naar de strafschopstip en trakteerde Terpstra vervolgens nog op zijn tweede gele kaart. Edwin Kooistra schoot dit buitenkansje natuurlijk prima en onberispelijk binnen en de wedstrijd was gelopen, 3-1. En dat uiteindelijk de 3-2 van VCR ook nog op het scorebord kwam deed eigenlijk al niet meer ter zake want de wedstrijd was al gelopen. Het was Josco van Andel op nog een anderhalf been die nog koppend wist te scoren op aangeven van Rienk de Haas na een prima genomen vrije trap van Piet Raap vanaf de linkerkant. En met deze uitslag heeft Fc Birdaard een flinke stap gezet op weg naar het verdiende kampioensschap. Alvast van harte gefeliciteerd met de titel. Verder willen wij vanaf deze kant zowel Watze Houtstra als Abe Dreyer veel sterkte toewensen en een voorspoedig herstel.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00