Gemeenten en horeca ondertekenen convenant Horeca en Alcoholmatiging · Foto('s): Binne-Louw Katsma
  Binne-Louw Katsma

Gemeenten en horeca ondertekenen convenant Horeca en Alcoholmatiging

dinsdag 27 januari 2015

De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen hebben een convenant gesloten met de horeca en paracommerciële horeca (dorpshuizen en sportkantines). Met het convenant Horeca en Alcoholmatiging willen horecaondernemers en beide gemeenten een goede uitvoering geven aan de regels die op de horeca van toepassing zijn. Daarnaast willen zij meer aandacht geven aan de risico’s van (bovenmatig) drankgebruik door jongeren.

De officiële ondertekening van het convenant vond plaats op dinsdagmiddag 27 januari in het gemeentehuis in Buitenpost. Daarbij waren ruim veertig horecaondernemers aanwezig. Namens de gemeenten ondertekenden burgemeester Eric ter Keurs van Tytsjerksteradiel en burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen het convenant. Mevrouw Marjan Soepboer deed dit namens Koninklijke Horeca Nederland.

Drank- en Horecawet
Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet gewijzigd. De minimum leeftijd voor de consumptie van alcohol is verhoogd van 16 naar 18 jaar. Gemeenten zijn verantwoordelijk geworden voor het toezicht en handhaving van de Drank- en Horecawet.

Meer aandacht voor drankgebruik door jongeren
Het (bovenmatig) alcoholgebruik door vooral jongeren is een zorg en een mede verantwoordelijkheid van zowel de overheid als de (paracommerciële) horeca. Passend binnen het alcoholmatigingsbeleid van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden in het convenant afspraken gemaakt die verder gaan dan wettelijke regels. Bewustwording bij zowel de schenker als de drinker is daarbij het streven. Het partnerschap tussen horeca en gemeenten moet er op gericht zijn om te komen tot een beter horeca klimaat en vermindering van de administratieve lasten en bemoeienis (toezicht en handhaving) met elkaar.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Gemeenten en horeca ondertekenen convenant Horeca en Alcoholmatiging · Foto('s): Binne-Louw Katsma
  Binne-Louw Katsma

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio