Geslaagde visles Koningin Julianaschool

Vrijdag 19-05-2017
KOLLUM - De leerlingen van groep 8 waren ’s morgens al vroeg  n afwachting van hun educatieve vislesdag. De vrijwilligers waaronder de Visjuf van de Jeugdcommissie van de HSV Leeuwarden werden verwelkomt door juf Anne de Boer en na een wederzijds voorstelrondje kon de les snel beginnen. De visles bestaat uit een aantal delen: ruim een uur biologie in de klas, eigen vistuigje maken, in en uitspannen van een vaste hengel en het leren onthaken van een vis.

Tijdens de ochtend komt in de klas aan bod welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, hoe ze onder water kunnen ademen en allerlei visvragen die de kinderen zelf bedenken. Zoals bijvoorbeeld; heeft een vis zintuigen? Hoe groot is de grootste vis die je in Nederland tegen kunt komen?  Hoeveel tanden heeft een snoek en waar lijkt hij op? Deze keer leek hij op een vliegtuig vond een van de leerlingen, want hij is gestroomlijnd en kan snelheid ontwikkelen.  Hoe planten palingen en stekelbaarzen zich voort? Op al die vragen krijgen ze antwoord  in de visles. Tijdens de visles krijgt iedere leerling een lespakket van Sportvisserij Nederland, dat bestaat uit een leuk en leerzaam werkboek en een drietal zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen.

Stap voor stap wordt door de leerlingen zelf een tuigje gemaakt met een dobber, loodjes en een haak. Het tuigje kunnen ze s middags gebruiken bij de visexcursie en later mee naar huis nemen. De leerlingen leren eerst de handen nat te maken alvorens de vis beet te pakken dit om de vis niet te beschadigen. Zij leren hoe ze een vis kunnen onthaken en altijd een vis netjes terug te zetten in het water. Maar ze hebben ook iets geleerd over hoe vissen te herkennen en de sportvisserij. En natuurlijk neem je een vergunning mee als je gaat vissen!

Tijdens de visexcursie hebben de leerlingen in ieder geval geleerd dat vissen een fantastische manier is om  contact te krijgen met de natuur. Maar ook te leren genieten van het buiten zijn, door aan ze te vertellen over de wondere onderwaterwereld en ze respect bij te brengen voor planten en dieren. Vissen is spanning en ontspanning tegelijk. De spanning van het spel en het onbekende, de ontspanning van het even lekker tot rust komen. Een gezonde tegenhanger van games, computers en tv.

Als verassing kregen de leerlingen na afloop nog een vaste hengel een visdiploma en een goodybag uitgereikt namens HSV Leeuwarden en na een luid hoera voor het zestal vrijwilligers ging een ieder voldaan naar huis.

terug naar overzicht
Geslaagde visles Koningin JulianaschoolGeslaagde visles Koningin JulianaschoolMeer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie