Harkema-Opeinde met minimaal verschil langs ODV · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde met minimaal verschil langs ODV

zondag 18 maart 2018

Het duel tussen Harkema-Opeinde en ODV was er eentje tussen twee ploegen die al een tijdje niet optimaal presteren. Hard werken is dan het devies en dat deden de beide elftallen zaterdagmiddag dan ook volop. Het vertoonde spel was daarbij grote delen van de wedstrijd niet van een hoog niveau, mede doordat de wind een belemmerende factor speelde. Uiteindelijk waren het de groengelen die een punt zetten achter de overwinning loze reeks. Een benutte strafschop van Wilbert Huitema was genoeg voor een 1-0 zege.

Foto’s: Klaas Elzinga In de beginfase liet de thuisploeg zonder meer het beste voetbal zien van de afgelopen wedstrijden. Harkema-Opeinde had de touwtjes stevig in handen en had in deze periode op voorsprong moeten komen. ODV kwam nauwelijks onder de druk uit en zag tot overmaat van ramp topschutter Joop Welfing al in de derde minuut geblesseerd uitvallen. In minuut twaalf was “De Heide” voor het eerst dicht bij een doelpunt. Hilbrand Benedictus lepelde de bal vanuit de lucht net langs de verre hoek. Zes minuten hierna was Benedictus weer kansrijk. Dit keer vanuit een nog fraaiere positie. Na een combinatie tussen Alex van der Tuin en Chris Hoeksma dook Benedictus alleen voor keeper Van der Meer op. Een metertje of drie voor het Wynjewâldster sluitstuk schoot Benedictus de bal recht op de goalie af. De allermooiste kans voor Benedictus moest toen nog komen. In de 35ste minuut treuzelde ODV-keeper Van der Meer iets te lang na een terugspeelbal. Hille Postma zette goed door, ontfutselde Van der Meer de bal en legde deze breed op Benedictus. Voor een zo goed als leeg doel schoot Benedictus naast. Op dat moment was het overwicht van Harkema al verdwenen. Zo’n beetje vanaf de twintigste minuut kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. Dreigen deed ODV wel en er werden ook een paar aardige speldenprikken uitgedeeld, maar uitgespeelde kansen dienden zich nog niet aan.

Dat veranderde al spoedig na de pauze. Een crosspass viel over de Harkemaster verdediging en kwam bij Robin Roffel terecht. Diens droge knal kon Harkema-goalie De Graaf niet verontrusten. Drie minuten later waren de gasten een stuk gevaarlijker. Na een vrije trap van Nieks Hylkema verscheen Robin Kiers alleen voor De Graaf. Kiers mistte de bal waardoor deze fraaie kans in rook opging. Acht minuten later was er een herkansing voor de jonge ODV-aanvaller. Dit keer raakte hij de bal wel uit een vrije trap van Hylkema, maar nu zeilde het leder voorlangs. Harkema-Opeinde had zich in de tweede helft nog niet gemeld voor de vijandelijke veste, maar toen dit in de 57ste minuut voor het eerst gebeurde, was het wel meteen raak. Alex van der Tuin stuurde Fokko Spinder het strafschopgebied in. Aldaar werd Spinder geschept door een opponent. Arbiter Wassenaar wees naar de stip en het was Wilbert Huitema die – zoals eigenlijk altijd – de elfmetertrap feilloos benutte: 1-0. Wie had gedacht dat de thuisploeg nu alle schroom van zich af gooide, kwam bedrogen uit. Het spel bleef matig. Toch had de score in de fase na de openingstreffer verdubbeld kunnen worden. Eerst schoot Benedictus voorlangs na een steekbal van Hille Postma. Twee minuten later leverde diezelfde combinatie wel een treffer op, alleen werd deze afgekeurd omdat Benedictus buitenspel zou hebben gelopen. De onfortuinlijke Benedictus scoorde ook hierna niet toen hij goed doorzette na een lange bal van Wilbert Huitema. De voet van keeper Van der Meer voorkwam een vroegtijdige beslissing van de wedstrijd. Omdat de 2-0 uitbleef, was het in de slotfase voor de Harekieten nog behoorlijk billen knijpen. Thomas van der Lei van ODV kreeg een enorme kans op de gelijkmaker in de 73ste minuut. Net buiten de vijfmeterlijn kreeg Van der Lei de bal in bezit. Zijn inzet verdween via het been van Fokko Spinder over de deklat. Acht minuten later was het André de Graaf die redding bracht, toen David Veninga vrije doortocht kreeg na een lange bal van Wilmar Rohaan.

In de blessuretijd hield De Graaf de gasten wederom van scoren af nadat de buitenspelval aan thuiszijde te laat dichtklapte. Opgelucht kon er bij alles wat Harkema-Opeinde een warm hart toedraagt ademgehaald worden na het laatste fluitsignaal. Na vijf wedstrijden zonder zege was er eindelijk weer een driepunter. Groots was het zeker niet, maar in dit geval heiligde het doel de middelen. De ploeg van trainer Willem Schokker nestelt zich door de overwinning weer stevig in de subtop. Komende week staat de uiterst lastige uitwedstrijd tegen het prima op dreef zijnde VIOD op het programma.

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00