Kollum opent Repair Café

Woensdag 19-04-2017
KOLLUM - Woensdag 19 april ’s middags om twee uur opende de heer Henk de Bruyn, beleidsmedewerker circulaire energie van de DDFK gemeenten, het eerste Repair Café van de gemeente.

Het Repair Café is gevestigd in de winkel van Raderwerk Kollum, Voorstraat 122, en is iedere derde woensdag geopend van 14.00-16.30 uur. Het Repair Café is toentertijd bedacht om een ontmoetingsplaats te creëren waar buurtbewoners hun kapotte spullen kunnen laten repareren.  Om zo spullen een tweede leven te geven en de sociale cohesie van de buurt te bevorderen.

Besparing
Er wordt wereldwijd erg veel afval weggegooid. Daar zit ook veel elektrische apparatuur tussen. Vaak zijn apparaten nog wel te repareren. Soms weten we niet hoe dat moet of kopen we voor het gemak maar een nieuwe. Hier valt dus best een besparing te halen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de beurs. Daarom is wereldwijd het Repair Café bedacht. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt.

Naast dat het een besparing voor milieu en beurs betekent, kun je tijdens je bezoek je kennis vermeerderen. De vrijwilligers leggen graag uit hoe ze het apparaat weer herstellen. Je leert op een andere manier naar je spullen te kijken, er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Nog een belangrijk voordeel van het repareren van spullen is dat het de CO2- uitstoot zal beperken, dus is het goed voor het milieu (Postma, M. 2015

Een Repair Café is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Tijdens het repareren van de kapotte spullen kunnen ze gezellig en ongedwongen een kopje koffie of thee drinken.

Handige vrijwilliger
Bent u zelf handig en wilt u het vrijwilligersteam versterken? Meld u dan aan! Stuur een mail naar j.ripping@werkpro.nl of loop even binnen bij Raderwerk Kollum.

Van wie is het idee afkomstig?
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Het eerste Repair Café organiseerde ze in oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes. Dat was voor Martine aanleiding om Stichting Repair Café op te richten. Deze biedt, sinds 2011, professionele ondersteuning aan lokale groepen in binnen- en buitenland die zelf een Repair Café willen beginnen.

terug naar overzicht
Kollum opent Repair CaféMeer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie