Roel Bergsma

VV Kollum sterkste in derby tegen WTOC

maandag 24 april 2017

De voorbereidingen voor de derby begon in Kollum al op donderdag met de sfeeractie van de K-side tijdens de afsluitende training met een groots vuurwerk, de spelers beloonden deze actie door de meer spannende dan goede derby tegen WTOC de drie punten thuis te houden.

Onder leiding van scheidsrechter Strampel uit Heerenveen was de eerste kans in de openingsfase voor de gasten, een voorzet van Tedo de Bruin werd door Andries Dijkstra goed verwerkt. Vervolgens wist Fokke Zijlstra een actie van Benjamin Zondervan tot corner te verwerken. De grootste kans was er na een kleine tien minuten spelen voor Gerard van Zonneveld, die op een terugspeelbal goed anticipeerde, maar zag zijn inzet via de onderkant lat weer terug in het veld komen. De derby wilde niet echt op gang komen en bleven de kansen weg, de scherpte bij Kollum was er niet echt en de gasten konden, mede door misschien het gebrek aan hun spelmaker op het middenveld Sybren Bosma, het Andries Dijkstra niet moeilijk maken. De derby die meer spannend dan goed was speelde zich grotendeels af op het middenveld, waar de Kollumers wel de overhand hadden, maar dit niet tot uitgespeelde acties wisten om te zetten. Halverwege de eerste helft mocht WTOC net buiten de zestien meter een vrije trap nemen, welke echter door Jilles Bosma hard voorlangs de goal van Dijkstra ging en naast de goal verdween.

Even leek de verder sportieve wedstrijd uit de hand te lopen, scheidsrechter Starmpel was enkele malen misschien iets te gemakkelijk in zijn beslissingen, zo bestrafte hij een natrappende beweging op de benen van Benjamin Zondervan niet, en bleek hij ook verder niet altijd consequent met zijn beslissingen. De spanning bleef aanwezig, zonder dat beide keepers het moeilijk hadden, een vrije trap van Nykele Smeding werd door Andries Dijkstra bekwaam verwerkt. Na een kleine 35 minuten spelen kwam eigenlijk geheel onverwachts de openingstreffer op het scorebord. Een diepe bal op Gerard van Zonneveld werd door Fokke Zijlstra onderschept, echter zijn actie bracht de bal voor de voeten van Randy van Malsen. Op zijn inzet had Zijlstra geen antwoord, de bal vanaf zeker dertig meter verdween binnen de palen voor de 1-0 voorsprong voor Kollum. In het verdere verloop van de eerste helft bleef het spel zich op het middenveld afspelen, waar Kollum aan de winnende hand bleef zonder zelf gevaarlijk te worden, maar ook verdedigend geen kansen weg gaf. De openingsfase na de thee veranderde het spel niet echt en kon het goed opkomende publiek niet echt warm worden van het vertoonde spel, misschien mede veroorzaakt door de wind. Net binnen tien minuten spelen leek Kollum de wedstrijd te kunnen beslissen, eerst was het Benjanmin Zondervan die zich prima vrij wist te spelen, maar Zijlstra niet wist te passeren, de bal belande echter voor de voeten van Gerard van Zonneveld.

Met een overtreding binnen de zestien werd hij van scoren afgehouden, echter scheidsrechter Strampel was de enige die geen overtreding zag en liet het spel doorgaan. De Kollumers hielden vervolgens hun tegenstander in de wedstrijd door enkele goede mogelijkheden niet in doelpunten om te zetten. Zo stond Fokke Zijlstra enkele keren goed opgesteld om schoten van oa Banjamin Zondervan tegen te houden. Zelf trachten de gasten met lange ballen het de verdediging van de Kollumers olv Efraim Wagenaar lastig te maken, maar hielden zij prima de gelederen gesloten. Slechts met afstandsschoten werd getracht het Dijkstra moeilijk te maken, maar de doelman hield zijn doel zonder problemen schoon. Net binnen het half uur spelen verdubbeld Kollum de score, een diepe bal van Ruben Merkus werd door de gretige Gerard van Zonneveld goed op waarde geschat en bracht hem alleen voor Zijlstra, hij wist de uitlopende keeper met een boogbal te passeren. Met enkele wissels probeerde Oane Westra nog om terug te komen in de wedstrijd, maar Kollum had verdedigend geen problemen met de lange ballen. Zonder blessuretijd bij te trekken stuurde de matig leidende scheidsrechter Strampel beide ploegen naar de boxen.

• 00:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00