Middeleeuwen herleven in Kollumerpomp

8 augustus 2013
Op dinsdagmiddag hadden de kinderen uit Kollumerpomp prachtige kastelen gebouwd op het schoolplein. Bij kastelen horen natuurlijk jonkvrouwen en ridders. Daarom waren de kinderen deze dag verkleed als ridders en prinsessen. Ze waren deze middag echter niet alleen verkleed, ze leerden ook vechten als een echte ridder en dansen als een echte jonkvrouw.

Rombout de genadigde, een arme landheer vertelde de kinderen een verhaal, waarna  Johannes van Gelre, de hertog en Franicisca van Oranjenburg, de hertogin aankwamen met paard en wagen. De arme landheer en de hertog kregen ruzie en gingen zwaardvechten. Gelukkig konden ze uiteindelijk een compromis sluiten en samen verder gaan. Dit was ook de boodschap voor de kinderen deze middag. Na een ruzie of een vechtpartij kun je ook plaatsmaken voor vriendschap, na oorlog kun je plaatsmaken voor vrede. Dat was in de Middeleeuwen wel anders! Hierna was het tijd voor de ridders en prinsessen uit Kollumerpomp.

De ridders leerden deze middag hoe ze moesten zwaardvechten. Het waren echte helden! De echtgenote van de landheer, de hertogin en de dienster leerden de prinsessen van Kollumerpomp hoe ze moesten lopen, buigen en dansen als een echte jonkvrouw.

Om half vier waren alle ouders, pakes, beppes en andere belangstellenden uitgenodigd om te komen kijken naar een prachtige voorstelling met dans van de jonkvrouwen en zwaardvechten van de ridders.

De Hertog en Hertogin deden aan het eind van de middag afstand van de troon. Daarom moest er een nieuwe koning en koningin gekozen worden. Lucas werd gekroond tot nieuwe koning en Anya werd gekroond tot nieuwe koningin.

Tot slot kregen de kinderen nog een getuigschrift waarin werd verklaard dat de jongens nu met trots soldaat en schildknaap van de beide hertogen zijn en dat de meisjes nu met trots en waardigheid de titel hofdame en page mogen dragen.

De kinderen, het publiek en de ridders en prinsessen werden bedankt voor deze geweldige middag. Het publiek heeft  er van genoten!

© Foto’s: Sake Beerstra

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie