Nieuwe dichtbundel Mark Spijkers: Moeilijk woord|Narcist · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Nieuwe dichtbundel Mark Spijkers: Moeilijk woord|Narcist

maandag 18 april 2016

De nieuwe dichtbundel van Mark Spijkers, die optreedt onder de naam Graaf van Medwert en presentator is van het RTV NOF programma de SmachtWacht, heeft de illustere titel Moeilijk woord|Narcist meegekregen. Daarmee zet Spijkers gelijk de toon van de bundel, veel humor en (zelf)spot. De voormalig DongeraDichter zegt hierover: “Humor is een onderschatte en één van de moeilijkste kunstvormen, zeker in poëzie.” Toch is het niet alleen humor. Spijkers toont weer een expansioneel pallet van vormen en thema’s, zodat zijn poëzie nimmer een trucje wordt. Het gaat van humoristische puntdichten langs niet eenduidige melancholische beschouwingen en kritische statements naar absurdistische beschrijvingen.

Foto’s versterken poëzie
Toonde Spijkers in de vorige bundel een kijkje in het antieke erotische familiefotoboek van de edelman, deze keer zocht hij samenwerking met fotograaf Alie van der Velde. Zij laat de gedichten mêleren met haar foto’s, waardoor er weer nieuwe kunstwerken zijn ontstaan. Van der Velde: “De totstandkoming van deze bundel was een boeiend proces. Zonder de gedichten uit te leggen, versterkt het beeld de taal en andersom.” Eén foto, de portretfoto van Spijkers op de omslag, maakte zij niet. Van der Velde: ”Die stuurde Mark mij toe. Ik schreef hem dat die foto wel moest zijn gemaakt door iemand die veel van hem houdt. Dat bleek te kloppen, want hij schreef terug dat hij die foto zelf had gemaakt. Moeilijk woord hoor, narcist.”

Bundelpresentatie
De bundel is exclusief verkrijgbaar bij Schaaf in Dokkum, de enige door de Graaf van Medwert erkende boekhandel. De bundelpresentatie is op 24 april om 14.00 uur in DDR Studio, Oudebildtdijk 780 te St. Jacobiparochie. De bundel wordt aangeboden aan burgemeester Krol van gemeente Het Bildt. De bluesband Backdoor Men verzorgt de muziek. Ook is er een expositie van de foto’s van Alie van der Velde.

SmachtWacht
De komende weken zal er in het RTV NOF radioprogramma de SmachtWacht regelmatig een gedicht uit de nieuwe bundel worden voorgedragen. Het poëtische, muzikale en cabareteske programma de SmachtWacht is elke woensdagavond te beluisteren van 21.00 tot 23.00uur.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio