Onthulling informatiepaneel gesneuvelde vliegtuigbemanning Tweede Wereldoorlog

Vrijdag 19-05-2017
DAMWâLD - Op donderdag 18 mei 2017 werd een bijzonder paneel onthuld aan de Frijstêd nabij Damwâld. Dit paneel maakt deel uit van een serie van drie panelen die vertellen over in de gemeente Dantumadiel neergestorte geallieerde vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onthulling werd bijgewoond door de ambassadeur van Canada, en vertegenwoordigers van de ambassades van Engeland en Mexico. Op dit moment herinnert niets aan de tragedies die zich in de oorlog boven Dantumadiel hebben afgespeeld. Een speciale werkgroep ‘Se foelen foar ús’ is van mening dat de bijzondere verhalen van de laatste vluchten van een Boston en twee Stirling bommenwerpers moeten worden verteld op informatiepanelen. Daarom wordt een aantal panelen onthuld dat het verhaal van de vliegtuigen laat zien, en dat de gezichten van de omgekomen bemanningsleden toont.

Paneel Vrijstad ‘Akkerwoude’
Op 18 mei 1942 stortte kort na één uur ’s nachts een Boston jachtbommenwerper neer bij de Vrijstad onder Akkerwoude (tegenwoordig Damwâld). Het vliegtuig was bij het vliegveld Leeuwarden door luchtafweergeschut geraakt, terwijl het bezig was om de daar opstijgende en landende Duitse nachtjagers te beschieten. Van de vier bemanningsleden overleefde alleen de piloot de crash.

Hij werd door de Duitsers gevangen genomen. De drie gesneuvelden werden op de algemene begraafplaats van Murmerwoude begraven. Bijzonder is dat zich onder de slachtoffers een van de weinige Mexicanen in geallieerde dienst bevond: boordschutter Sergeant Sebastian de Mier. Tijdens de onthulling zijn ook familieleden van de omgekomen militairen aanwezig, waarmee door de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) uit Leeuwarden contact is gelegd.

De SMAMF verrichte voor de werkgroep ‘Se foelen foar ús’ veel historisch onderzoek en zal tijdens de onthulling een boekje over de crash presenteren dat bedoeld is voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en de laagste klassen van het voortgezet onderwijs in de regio. Chr. MAVO ‘De Saad’ in Damwâld is benaderd om de informatiepanelen te adopteren.

Stirling bommenwerpers bij Murmerwoude
Bijna een jaar na de crash bij Vrijstad stortten kort na elkaar twee viermotorige Stirlings neer in de omgeving van het latere Damwâld. Op 5 mei 2018 worden ook nog twee panelen onthuld over deze 2 neergekomen Stirling bommenwerpers. Meer informatie hierover volgt tegen die tijd.

terug naar overzicht
Onthulling informatiepaneel gesneuvelde vliegtuigbemanning Tweede WereldoorlogOnthulling informatiepaneel gesneuvelde vliegtuigbemanning Tweede WereldoorlogMeer info & foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Koos Scherjon


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie