Opening ‘het Rariteitenkabinet’ van Ronnie Jonker · Foto('s): Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal
  Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal

Opening ‘het Rariteitenkabinet’ van Ronnie Jonker

zondag 18 januari 2015

Zaterdagochtend om 11.00 uur opende erkend preparateur/taxidermist Ronnie Jonker uit Bollingwier officieel de deuren van zijn eigen winkel ‘het Rariteitenkabinet’. Ronnie, van huis uit timmerman, is van kinds af aan gek op de natuur. “Als klein jongetje struinde ik al vaak in de bossen rond, kijkend of ik dode dieren kon vinden. Mijn eerste vondst was een eekhoorn. Hij was net dood en zag er nog prachtig uit. Ik bracht het beestje naar een preparateur om het op te laten zetten. Na verloop van tijd wilde ik graag zelf ook proberen om dieren te prepareren en heb ik een mentor gezocht die me het vak in de praktijk bij wilde brengen. Dit was Ab Holthuis, hij heeft me de fijne kneepjes bijgebracht.”

Prepareren betekent het behouden en conserveren van dode dieren. Dit gebeurt niet in de winkel maar in Ronnie’s eigen werkplaats aan huis. “Mijn klantenkring is heel breed. Jagers die een bijzondere vangst op willen laten zetten, of iemand die een uil vindt en het zonde vindt om te laten vergaan. Zo was er vanochtend nog een muskusrattenjager uit Groningen die me enkele muskusratten zal brengen. Bovendien wil hij het vak van prepareren graag weer van mij leren.” Ronnie heeft meer mensen die enthousiast raken van zijn werk. Zo is de 13-jarige Clara uit Dokkum ook regelmatig bij Ronnie in zijn werkplaats aan het werk met eigen gevonden of gekregen dieren. Ook was er vanochtend een klant uit Amersfoort die dezelfde wens heeft. Ronnie neemt daar uitgebreid de tijd voor. “Het is een ambacht en ik vind het mooi dat mensen het weer van mij kunnen leren. Ik geef mijn kennis zo weer door. Mijn enige voorwaarde is dat er met respect wordt omgegaan met dieren; als mensen aan mij vragen of hun hamster als karikatuur opgezet kan worden in een karatehouding dan zeg ik nee.” In principe prepareert Ronnie alle beesten, van vossen tot kevers, van slangen tot herten. “Als iemand een gaaf dood dier vindt dan kan hij of zij het in de vriezer bewaren, of binnen drie dagen bij mij brengen*. Dan kijk ik of het geschikt is om op te zetten”. Momenteel staat landelijk de vraag uit naar een witte pauw. “Dat is de grote wens van iemand die gek is op deze dieren. Via mijn netwerk hoop ik binnenkort een dode witte pauw op te kunnen halen en deze te prepareren.” Vorig jaar ontving Ronnie Jonker nog de 3e prijs (Publieksprijs) op het NK met zijn duo ‘opgezette vos en bergeend’. ‘Het Rariteitenkabinet’ is gevestigd in de Vlasstraat en elke zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur. Hier kan men een uitgebreide selectie bekijken van opgezette dieren, variërend van kleine vlinders achter glas tot de imposante kop van een damhert aan de muur.

Ronnie Jonker heeft ook een eigen website: http://www.secondlife-taxidermy.nl/

* Alle in het wild voorkomende vogels en zoogdieren in Nederland zijn beschermd. Men moet met een gevonden dier naar het politiebureau voor een vervoersverklaring. De politie moet de doodsoorzaak vaststellen en verklaren dat de vinder het dier op legale wijze heeft verkregen. Vervolgens ontvangt men de vervoersverklaring en kan diegene het dier bij een preparateur afleveren. Een vervoersverklaring is 3 dagen geldig. Zorg dat het dier ingevroren is i.v.m. ontbinding.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Opening ‘het Rariteitenkabinet’ van Ronnie Jonker · Foto('s): Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal
Opening ‘het Rariteitenkabinet’ van Ronnie Jonker · Foto('s): Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal
Opening ‘het Rariteitenkabinet’ van Ronnie Jonker · Foto('s): Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal
  Sybrechta Broers/Henk Aartsma/Tineke Admiraal

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio