Magazine ‘Alde Fryske Tsjerken’ & mysterie muurschilderingen onthuld · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Magazine ‘Alde Fryske Tsjerken’ & mysterie muurschilderingen onthuld

woensdag 04 december 2013

De Stichting Alde Fryske Tsjerken presenteert op donderdag 19 december het nieuwste nummer van haar magazine ‘Alde Fryske Tsjerken’ tijdens een gezellige en informatieve bijeenkomst in de kerk van Oostrum. Aanvang: 20.00 uur.

Tijdens deze bijeenkomst wordt niet alleen het nieuwste nummer van het magazine gepresenteerd, maar wordt ook bekendgemaakt wie de nieuwe voorzitter van de redactiecommissie wordt. De vacature van ‘hoofdredacteur’ van het tijdschrift ‘Alde Fryske Tsjerken’ ontstond in december 2012, toen de toenmalige voorzitter van de redactie, dr. Regnerus Steensma uit Buitenpost, onverwachts overleed. Het juni-nummer van dit jaar, een themanummer over de Van Harenskerk in Sint-Annaparochie, was het laatste nummer dat hij “in de steigers” heeft gezet. Na het overlijden van Steensma is het juni-nummer afgerond door de redactie onder leiding van eindredacteur Louw Dijkstra.
Nog maar zeer onlangs heeft de Stichting een opvolger kunnen vinden voor dr. Regnerus Steensma. Zijn naam wordt bekendgemaakt tijdens deze bijeenkomst in Oostrum. Dan zullen tevens de namen worden onthuld van nog twee nieuwe leden van de redactiecommissie. Het bestuur van de Stichting is bijzonder verheugd dat de redactie daarmee weer op sterkte is gekomen.

Veelzijdig
Het nieuwste nummer van het magazine dat op 19 december in Oostrum wordt gepresenteerd, is ook weer tot stand gekomen onder de coördinatie van eindredacteur Louw Dijkstra. Het is een bijzonder veelzijdig nummer geworden met bijdragen over de mysterieuze muurschilderingen in de kerk van Oostrum, de restauratie van de kerk van Boazum in oorlogstijd, de afgebrande rooms-katholieke kerk op Ameland, de herkomst van sarcofagen in Noord-Nederland en de achttiende eeuwse timmerman Dirk Embderveld, die een hele serie preekstoelen maakte waaronder toevallig ook die van Oostrum.

De eerste exemplaren van dit nieuwe nummer zullen officieel worden aangeboden aan de voorzitter van de Plaatselijke Commissie in Oostrum: Willem Molenbuur, de voorzitter van de Stichting Alde Fryske Tsjerken: Jan Kersbergen, en aan een van de beide auteurs die een bijdrage schreven over de mysterieuze muurschilderingen van Oostrum.

Educatieproject
Tijdens de bijeenkomst zal tevens aandacht worden gevraagd voor de nieuwe educatief medewerkster van de Stichting. Samen met een zevental vrijwilligers zal zij een educatief project uitwerken voor één van onze 43 kerken. Als deze pilot slaagt, zal het educatiemateriaal beschikbaar worden gesteld aan de overige kerken van de Stichting, en op termijn wellicht ook aan de overige kerken en scholen in Fryslân.

De Stichting wil met het educatieve project een brug slaan naar nieuwe generaties, onder het motto “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Via het pilotproject zullen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van twee grotere basisscholen in het noordwesten van de provincie in contact worden gebracht met één van onze oude kerkgebouwen. Er komt een docentenhandleiding bij, en speciaal werkmateriaal zodat de kinderen zo zelfstandig mogelijk aan de slag kunnen.

Lezingen
Na een muzikaal intermezzo vindt er nog een tweetal lezingen plaats. De eerste lezing gaat over de mysterieuze muurschilderingen van Oostrum. Direct aansluitend daarop zal de overhandiging plaatsvinden van een 130 jaar oude tekening van één van de muurschilderingen in Oostrum, die recent in het archief van de Stichting Alde Fryske Tsjerken is ontdekt, aan de Plaatselijke Commissie van Oostrum.

Tenslotte zal Sytse ten Hoeve iets vertellen over het onderzoek dat hij gedaan heeft naar de bekleding en franjes van preekstoelen, en wellicht ook iets over Dirk Embderveld, de maker van de preekstoel van Oostrum. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Gratis entree.

Opgave is niet verplicht maar wordt op prijs gesteld via: impresariaat@aldefrysketsjerken.nl

Magazine ‘Alde Fryske Tsjerken’ & mysterie muurschilderingen onthuld · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Externe Radio · Vrijwilliger worden?