Rutger Atema pakt punt voor VIOD · Foto('s): Jacqueline Jongsma
  Jacqueline Jongsma

Rutger Atema pakt punt voor VIOD

zondag 19 april 2015

Zaterdag stond er wederom een belangrijk duel op het programma voor VIOD, Wykels Hallum kwam in Driezum op bezoek. In een rommelig duel wat meer spannend dan goed was werd er met 1-1 gelijkgespeeld door VIOD. VIOD begon op een hobbelig veld zeer slap aan de wedstrijd. In tegenstelling tot de laatste twee uitwedstrijden tegen WTOC en Zwaagwesteinde. Vooral de eerste tien minuten was Wykels de bovenliggende partij.

In de tweede minuut keek VIOD al tegen een 0-1 achterstand aan. Het waren de verre ingooien van Kevin Dijkstra van Wykels dat problemen opleverde voor de defensie van VIOD. Zo kwam ook de 0-1 tot stand. Een verre ingooi werd op een ongelukkige manier door Bauke Visser verlengd en kwam zo in de kluts terecht bij aanvoerder van Wykels Pieter Dijkstra terecht. De bal die richting doelman Atema ging leek houdbaar, maar hij verkeek zich op deze bal en de bal ging via Atema in goal. Waar VIOD in de twee voorgaande wedstrijden steeds de tweede ballen op het middenveld pakte, was dit vandaag totaal niet het geval. VIOD leed ook veel balverlies door slordig eigen spel. Na een kwartier begon VIOD wat beter te voetballen en kwamen er ook kansen. Na zeventien minuten kwam VIOD op 1-1. Een voorzet van Nykle Durk van der Valk op de tweede paal werd goed terug gekopt door Roelof van der Veen. Jelmer Visser was op dit moment het scherpst voor de goal en tikte de bal van dichtbij binnen. Dit was tevens de ruststand.

De eerste mogelijkheid gelijk na de rust was voor Wykels. Een lastige hoge bal werd door Rutger Atema goed onder de lat weggetikt. De wedstrijd verliep sportief met wat kleine overtredinkjes over en weer en de jonge scheidsrechter Veldhuizen, die ambities had om hogerop te gaan fluiten had ook nog geen kaart gegeven. Hoe ander zou dit gaan na vijftig minuten te hebben gespeeld. Er werden weinig goede kansen gecreëerd door VIOD, maar uit een corner was het dan toch bijna raak voor VIOD. Roelof van der Veen kopte net naast. Roelof van der Veen was de eerste speler die voor een onschuldige overtreding meteen geel kreeg. Terwijl aan de andere kant de snelle Bauke en Sjoerd Visser van VIOD ook op dergelijke wijze onreglementair werden gestopt, maar hier werden geen kaarten voor gegeven.

Waarom hiervoor dan wel was dan wel de grote vraag. Na deze eerste gele kaart ging de jonge Veldhuizen zeer matig en warrig fluiten. Doeltrappen werden door hem gepromoveerd tot hoekschoppen terwijl veel spelers hier vreemd van opzagen. Dit kwam Jouke Bosgraaf ook op een gele prent te staan voor commentaar op de leiding zo oordeelde de leidsman. In een wedstrijd waar de bal veel op het middenveld was, kreeg VIOD op het uur de uitgelezen kans om op 2-1 te komen. Er lag veel ruimte aan de rechterkant. Nykle Durk sneed voor zijn directe tegenstander langs en kwam alleen op sluitpost Robin van der Meer van Wykels af. Van der Meer kwam als winnaar uit de strijd. Als deze kansen verloren gaan weet men vaak dat het lastig wordt. In de tweeëntachtigste minuut een eist de leidsman een negatieve hoofdrol op.

Roelof van der Veen, met al geel op zak, zette op de helft van Wykels een harde tackle in op de bal. Niet handig met al geel op zak, zoals van der Veen zelf ook toegaf na de wedstrijd. Maar tot ieders verbazing trok de leidsman direct rood in plaats van zijn tweede geel. René van der Veen kwam verhaal halen en kreeg ook prompt geel voorgeschoteld. VIOD moest met tien man verder en het werd overleven geblazen voor de blauwwitte formatie uit Driezum en Wouterswoude. Dit leek de laatste tien minuten ook nog met kunst en vliegwerk goed te gaan voor VIOD. Tot de laatste minuut van de blessuretijd. De bal belande na een hoekschop van Wykels achter de goal van Atema.

Iedereen op het veld maakte aanstalten de eigen positie weer op te gaan zoeken. Tot het moment dat Wykels begon te juichen. Wat ongeveer honderdtwintig mensen niet zagen, zag Veldhuizen wel. Hij gaf een strafschop wat vriend en vijand verbaasde. Aanvoerder Jelmer Visser vroeg waarom en ja, deze kreeg ook geel voorgeschoteld. Wat overbleef was het cadeautje op elf meter voor Wykels. Aanvoerder Pieter Dijkstra ging achter de bal staan. Dijkstra schoot de bal richting rechterbenedenhoek. Rutger Atema ging vol overgave naar de hoek en stompte de bal goed weg. Hiermee was het gevaar nog niet geweken. De bal kwam voor de voeten van de ingelopen André Polet, deze bedacht zich niet en schoot de bal snoeihard in. Maar wederom lag Rutger Atema er goed voor en sloeg de bal katachtig uit de goal. Atema pakte in Hallum op de 2-3 ook al een penalty van Wykels. Zo maakte hij zijn fout in de tweede minuut meer dan goed en redde zo een punt voor VIOD.

VIOD komt door dit gelijke spel op 32 punten uit 23 gespeelde wedstrijden. Maar dit seizoen is dat nog niet genoeg om de nacompetitie te ontlopen. VIOD gaat nu nog drie finales tegemoet. Zaterdag de eerste en wel in en tegen Dokkum, waar VIOD weer vol aan de bak moet. Aanvang 14:30 uur. Voor meer foto’s kijk op viod-driezum.nl.