SmachtWacht brengt hommage aan Sinatra en biedt gratis dichtbundel aan · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

SmachtWacht brengt hommage aan Sinatra en biedt gratis dichtbundel aan

woensdag 09 december 2015

Het poëtische RTV NOF programma de SmachtWacht staat woensdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur in het teken van de 100e geboortedag van Frank Sinatra. In deze uitzending zullen Frank Spijkers (Histotolk en Professor in Sinatralogie) en Mark Spijkers (Graaf van Medwert) een hommage brengen aan de grootste zanger van de 20e eeuw aan de hand van gedichten, die zij speciaal voor deze uitzending schreven en door de muziek van The Voice te laten horen. De gedichten zijn verzameld in een dichtbundel in de vorm van een foliant, die bezoekers van de website van RTV NOF gratis kunnen downloaden. Naast de gedichten hebben de SmachtWachters ook enkele schilderijen gemaakt, die in de foliant staan afgebeeld, evenals enkele foto’s die Mark Spijkers vorig jaar maakte tijdens zijn tournee door New York en Hoboken (New jersey) al waar Sinatra geboren werd.

Waarom Frank Sinatra

Waarom Frank Sinatra? Frank Spijkers: “Feitelijk is hij de grootste zanger-entertainer ooit. Hij behoorde niet tot een tijdperk, hij was een tijdperk. Je kan van alles noemen, bijvoorbeeld zijn formidabele timing en zijn ademhalingstechniek, waardoor hij melodielijnen aan elkaar weet te binden en je hem nimmer zal horen ademen of hijgen in de microfoon. Maar ook de mythe die om hem heen hing, hij was huisvriend bij de Kennedy’s, had contacten met de maffia en natuurlijk de vele affaires tot Marylin Monroe aan toe.” Mark Spijkers vult aan: “Bono zei dat elke pop- en rockartiest alleen maar als Sinatra wil zijn, dat zegt eigenlijk alles. En dan hebben we het nog niet eens over zijn filmcarrière, waarmee hij twee Oscars won. Maar als je echt wilt weten waarom, dan moet je naar zijn meer dan honderd albums luisteren, of zijn live optredens gaan bekijken op youtube. Maar naar de SmachtWacht luisteren kan natuurlijk ook. Want naast de hommage hebben we wekelijks een Sinatrarubriek in de SmachtWacht.”

Particpatie luisteraars

De SmachtWacht staat bekend om de bijdrage die luisteraars kunnen leveren, door aanvragen in te dienen in de diverse rubrieken. Kunnen luisteraars ook participeren aan de Sinatrahommage? Mark Spijkers antwoordt bevestigend. “We hebben onze luisteraars, de Smachters, opgeroepen om een song te bedenken die Sinatra niet heeft gezongen, maar eigenlijk wel had moeten zingen. Daar zijn leuke reacties op gekomen en daar zullen we er zeker ook een paar van draaien.” Maar ook de vaste rubrieken zijn te horen, aldus Frank Spijkers: “Natuurlijk hebben we ook het Stad, Straat, Steeg en Streek-gedicht, met daarin op verzoek van een luisteraar een gedicht door ons gemaakt over een plaats in de regio, het Antidepressivum voor in Driesum, de monumentenrubriek en natuurlijk Goeroe Gerard, die al onze problemen wekelijks oplost.”

De speciale bundel is hier te downloaden. 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio