Spannende ontknoping tijdens seniorenkaatsen Morra

Dinsdag 11-07-2017
MORRA - Op zaterdag 8 juli waren de senioren aan de beurt. Bijna elk dorp waar een kaatsvereniging is plus de stad Dokkum, had één en sommigen ook wel meerdere vertegenwoordigende parturen afgevaardigd. In totaal streden er 22 parturen om de fel begeerde wisselbekers, kransen en prijzen, welke waren gesponsord door Electro World Talsma uit Dokkum.

In de dames-categorie waren er vijf parturen die de strijd met elkaar aangingen. Na vijf rondes kaatsen bleek het goed op elkaar ingespeelde partuur van Niawier de sterkste: Aljantine Holtewes, Esther Turkstra en Afke de Vries kregen de kransen omgehangen. De 2e prijs was voor Morra/Lioessens met Margriet Wijtsma, Jeannet de Graaf en Mynke Hoekstra.

Bij de heren waren er zeventien parturen, die verdeeld waren in twee klassen. In de A-klas streden vijf parturen om de eer, de kransen en de prijzen. Het partuur van Anjum 1 met Sip Jaap Bos, Wiebe Wessel Bos en Wiebe Dijkstra behaalde vier regelmatige overwinningen en kreeg zo de kransen en de wisselbeker mee naar huis. De mannen van Morra/Lioessens 1 met Auke Boomsma, Gerben Hein Wijtsma en Jelle Jaap Stiemsma wonnen hier de 2e prijs.

In de B-klas bonden twaalf parturen de strijd met elkaar aan. Na de eerste omloop werd er een verliezerronde gevormd. Hieruit kwam Morra/Lioessens 1 met Adol Braaksma, Johan Dijkstra en Oane Westra als winnaar uit de bus. De 2e prijs was voor Anjum 2 met Gerrit Dijkstra, Sytze Koree en Wessel Dijkstra, die zijn geblesseerde zoon Gerwin verving.

De winnaarspoule kende een verrassende ontknoping. In een spannende halve finale versloegen de mannen van Paesens-Moddergat 1 met Willen Elzinga, Stephan Overkempe en Siemen Zeilinga het altijd degelijke Anjum 1 van Jan Pieter Hovinga, Jelle Visser en broer Jan Visser. Deze laatstgenoemden ontvingen dus de 3e prijs. In de finale kwamen de Paesemers tegenover de mix van jong en rijp te staan uit Niawier-Metslawier-Oosternijkerk 3 met Waatse de Vries, Douwe Pieter Kuiper en Simon Jan Mol. Aanvankelijk leek Paesens-Moddergat rechtstreeks op de kransen af te stevenen. Maar toen kreeg opslager Willem Elzinga hevige kramp en moest tenslotte de strijd staken. De stand was op dat moment 5 eersten om 1. De jonkies van Niawier c.s. roken bloed en onder de rustige leiding van nestor Waatse de Vries kwamen ze snel dichterbij. Ze haalden zomaar op tot 5-5 en dus moest het laatste eerst de beslissing brengen. Nog eenmaal persten de twee overgebleven vermoeide Paesumer krijgers de laatste krachten uit hun lijf en zo wonnen zij toch nog de kransen met de bijbehorende wisselbeker en waardebonnen.

Na een lange en zonnige kaatsdag werd de dag helemaal feestelijk afgesloten, toen bleek dat het partuur van Morra-Lioessens op het NK 50+ in Sint Jacobiparochie de 1e prijs had gewonnen. Onder begeleiding van de plaatselijke fanfare kwamen Tjeerd Jan Boomsma, Klaas de Haan en Renze Stiemsma onder luid applaus en gejuich het kaatsveld opgereden. Het bier vloeide rijkelijk en het bleef nog lang gezellig in kaatscafé ‘De Bûtser’.

Verslag door Warner Veltman

Tussenstand na 5 wedstrijden
Tussenstand Weidenaar A-Klassement 
1 Wiebe Wessel Bos 10,2
2 Ewald Seepma 8,1
3 Wiebe Dijkstra 6,1
4 Jacob Lei 5,1
Sjouke Hijlkema 5,1
6 Bouwe Stiemsma 3
Gerben H Wijtsma 3
Tussenstand Weidenaar B-klassement
1 Waatze de Vries 12
2 Siemen Zeilinga 11,1
3 Tjeerd Jan Boomsma 10,2
Dirk P vd Schaaf 10,2
5 Renze Stiemsma 6,1
Willem Elzinga 6,1
7 Simon Jan Mol 6
8 Douwe Wierstra 5,1
9 Oene van der Woude 4
10 Harald Wiersma 3
Andre Turkstra 3
12 Adol Braaksma 1
Tussenstand Weidenaar dames klassement
1 Afke de Vries 13,2
2 Esther Turkstra 11,1
3 Anke Mollema 10,2
Metsje Zijlstra-Sipma 10,2
Hilde Seepma 10,2
6 Mynke Hoekstra 6
7 Hanneke Botma 5,1
Johanna Bos 5,1
9 Berber Rinskje Ferwerda 3
Margriet Wijtsma 3
xxx

terug naar overzicht
Spannende ontknoping tijdens seniorenkaatsen MorraSpannende ontknoping tijdens seniorenkaatsen MorraSpannende ontknoping tijdens seniorenkaatsen MorraSpannende ontknoping tijdens seniorenkaatsen Morra
© Foto's: Eigen foto's


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie