Terugblik op Publieksacademie van Nij Smellinghe: Vitaal oud worden · Foto('s): 

Terugblik op Publieksacademie van Nij Smellinghe: Vitaal oud worden

woensdag 22 maart 2017

“Wat fijn om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het onderwerp vitaal oud worden en de manier waarop wij daar in ziekenhuis Nij Smellinghe mee omgaan!”, aldus Geert van der Sluis, fysiotherapeut en promovendus in ziekenhuis Nij Smellinghe én één van de sprekers tijdens onze tweede Publieksacademie.

Maandagavond 20 maart gaat de geschiedenis in als een zeer geslaagde informatieve avond, met ook een vermakelijk tintje. De Publieksacademie is georganiseerd door Nij Smellinghe in samenwerking met de Leeuwarder Courant. Voorzitter Raad van Bestuur Norbert Hoefsmit: “Ruim 550 bezoekers zijn afgekomen op het avondvullende programma in Schouwburg De Lawei in Drachten. Daar mogen we heel tevreden mee zijn. We hebben laten zien dat we op dit vlak innovatief bezig zijn met zorg.”

Sneller op de been
De avond begon met een korte film over mevrouw Meijer-Nijboer. Mevrouw heeft een nieuwe knie gekregen in Nij Smellinghe. In beeld is gebracht hoe zij de aanloop naar, de operatie zelf en de tijd na haar operatie heeft ervaren. Ook Geert van der Sluis en de dochter van de patiënt, Anke Schimmel, zijn aan het woord in de film: “De rol van mantelzorger is erg belangrijk als iemand in de nabije omgeving een operatie moet ondergaan. Wij hadden gedacht dat mijn moeder moest revalideren in een revalidatiecentrum. Maar niets was minder waar. Dankzij de goede begeleiding door de fysiotherapeuten van ziekenhuis Nij Smellinghe, was mijn moeder veel sneller weer op de been. Dat hadden we niet durven dromen”, aldus mevrouw Schimmel. Haar moeder bevestigt dit op het grote scherm: “Wat bij mij nog het meest is blijven hangen, is dat ik lopend thuis kwam uit het ziekenhuis!”

Een operatie is topsport
Onder leiding van dagvoorzitter Nynke de Jong (o.a. bekend van De Wereld Draait Door) hebben diverse deskundigen uitleg gegeven over vitaal oud worden, sneller herstel en de werkwijze van Nij Smellinghe hierin.

Prof. Dr. Nico van Meeteren, directeur Topsector Life Sciences and Health en hoogleraar Fysiotherapie aan de Universiteit Maastricht gaf uitleg over het Better in Better out-concept en de ontwikkelingen in de zorg. Hij wist het publiek te boeien met sprekende voorbeelden over de zorg van vroeger en nu. Wat als ik een operatie moet ondergaan? Op deze vraag gaf orthopeed Richard Bimmel in zijn lezing antwoord. Hij lichtte de werkwijze in Nij Smellinghe toe en stipte aan dat Nij Smellinghe kiest voor een persoonlijke benadering. Geert van der Sluis kon als één van de behandelaren van mevrouw Meijer-Nijboer heel goed weergeven hoe het herstel van een patiënt kan worden bespoedigd en wat de rol van de patiënt zelf daarin is. Hij vertelde dat mevrouw Meijer-Nijboer een goed voorbeeld is van hoe Better in Better out kan worden toegepast. Ook sprak hij zijn trots uit over haar: “Ze heeft hele goede resultaten laten zien en daar plukt ze tot op de dag vandaag de vruchten van.” Gastspreker Foppe de Haan sloot naadloos en met humor aan op de lezingen van zijn voorgaande sprekers. Belangrijke boodschap: een operatie is niet alleen fysiek topsport, maar ook het mentale stuk is belangrijk. “Ik heb het zelf ondervonden toen ik twee jaar geleden een nieuwe heup kreeg.”

Kortom, het was een geslaagde avond, waarop onze deskundige zorgprofessionals hebben laten zien hoe Nij Smellinghe omgaat met vitaal oud worden en de zorg voor en na een operatie. Na afloop van het programma in de zaal, konden aanwezigen een bezoek brengen aan de informatiemarkt in de foyer of hun vragen stellen aan orthopeden, fysiotherapeuten, physician assistants, verpleegkundigen, Nico van Meeteren en de dochter van de patiënt.

Een greep uit de reacties van bezoekers: “Super avond, erg goed georganiseerd!”

“Geweldige avond, veel afwisseling, goede uitleg van het idee van het team: zo gezond mogelijk het ziekenhuis in door training van te voren zodat je zo snel mogelijk weer naar huis kunt en jezelf kunt redden(ouderen). 3 turndames die in de gordijnen hingen en als laatste Foppe de Haan en dit was lachen.”

“Veel dank voor de inkijk in de aanpak van zorg zoals deze op dit moment met vereende inspanning ontwikkeld is en wordt. Het was een zeer goed voorbereide en plezierige informatieavond in De Lawei. Hartelijk dank hiervoor! Wij wensen ieder graag succes.”

Later deze week zijn de video met een compilatie van de gehele avond en het op de Publieksacademie vertoonde filmpje beschikbaar. Houd daarvoor de social media kanalen in de gaten!

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Externe Radio · Vrijwilliger worden?