VIOD vrouwen willen publiek weer laten genieten · Foto('s): Jouke Dantuma
  Jouke Dantuma

VIOD vrouwen willen publiek weer laten genieten

zondag 24 september 2017

Ruim een jaar geleden waren de intenties van trainer Freddy Bollegraaf duidelijk. Aanvallend spelen (drie spitsen) en druk zetten op de helft van de tegenstander. Al snel besefte de oefenmeester uit Leek dat dit te hoog gegrepen was.

Hij haalde met een gedeelde vierde plaats het maximale uit zijn groep, die het minst aantal doelpunten scoorde. Het spel was heel effectief (6 keer 1-0 winst), maar vaak niet om aan te gluren. Vorig jaar won VIOD tegen alle voetbalwetten in de uitwedstrijd tegen Ste.do.co met 1-0. Dit waren de eerste ‘gestolen’ punten in een lange reeks.

Afgelopen zaterdag speelden beide teams in Hoornaar 2-2 gelijk. VIOD was onherkenbaar en speelde met nieuw elan. De toeschouwers genoten! VIOD startte overigens niet scherp aan de wedstrijd. Ste.do.co. maakte met gevarieerd aanvalsspel het de Driezumers vrij lastig. De eerste waarschuwing kwam van de voet van Megan Verhaaf, maar zij schoot de bal naast het doel. De in de eerste helft ongrijpbare Femke Reitsma testte binnen twee minuten met een afstandsschot de kwaliteiten van keepster Sharon Schoonderbeek en even later de paal.

Nadat Rafaela Dijkstra in het strafschopgebied was onderuit gelopen (overigens geen penalty), bleef zij met een hoofdblessure liggen. ScheidsrechterA. Verkoeijen besloot door te laten spelen, wat leidde tot boegeroep van de VIOD-supporters. In de tegenstoot belandde bal uit een verdwaalde voorzet van Evy Bergmans in de kruising. Vijf minuten later veroorzaakte Aafke de Hoek met een domme en totaal onnodige actie een penalty door Rosanne van der Werff onderuit te trekken.

Het wordt de hoogste tijd om de aanvoerder van VIOD naar een zelfbeheersingscursus te sturen. De penalty werd koeltjes door Esther Lakeveld benut. Van der Werff had daarna de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien, maar verzaakte. VIOD greep terug naar haar oude wapen: vrije trappen. Voor rust was het Mariël Miedema die hieruit de aansluitingstreffer scoorde.

Na rust een sterker VIOD. Eerst was het de crimineel goed spelende Lisette Luimstra die met rechts haar bal via de handen van keepster Schoonderbeek over het doel zag verdwijnen. Daarna was Lisanne Kempe dichtbij de gelijkmaker. De derde kans op rij was voor de ‘man of the match’ Rafaela Dijkstra. Maar ook zij faalde. Het was duidelijk, VIOD had hulp nodig en kreeg die van scheidsrechter Verkoeijen. Keepster Sharon Schoonderbeek toucheerde Mariël Miedema licht, maar wel voldoende volgens de leidsman om de bal wederom op de stip te leggen.

Omdat het woord zenuwen niet in haar woordenboek voorkomt staat Lisette Luimstra nu op nummer 1 op het lijstje van strafschopnemers. Zij beschaamde het vertrouwen van haar trainer niet: 2-2. Beide teams bleven daarna vol op de aanval spelen. Zowel Evy Bergmans (Ste.do.co) als Femke Reitsma (VIOD) kregen 100% kansen, maar stuitten op twee prima keepers.

Als de sterkte van de bank de kracht van het team bepaalt, dan heeft dit vernieuwde VIOD zeker weer stappen gemaakt. De van de vierdeklasser Hardegarijp afkomstige Linda Tamminga voorkwam als invaller met een sterke verdedigende actie een kans voor Ste.do.co en speelde vervolgens foutloos.

Ook Sam Bosma, die Rafaela Dijkstra (publiekswissel) verving, liet een sterke indruk achter. Na afloop van de wedstrijd waren nog enkele speelsters op zoek naar een pitchstop met spelers van Ste.do.co. heren 1 die o.l.v. oud-Utrecht speler Frans Adelaar 1-1 speelde tegen Rijsoord.

© Versla: Jouke Dantuma

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00