Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start · Foto('s): TS31 Internos
  TS31 Internos

Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start

woensdag 09 juli 2014

Vanaf dinsdag 15 juli starten Jan Geertsema en Barbara Rodenburg vanuit de haven van Lauwersoog Wadvistochten voor het publiek. Het is de eerste grote actie van het project voor kennisbehoud van de traditionele kustvisserij. Aan de eerste vistocht van 15 juli is een prijsvraag verbonden. Maximaal acht mensen van acht jaar en ouder kunnen een gratis plek aan boord verdienen. Geïnteresseerden kunnen meedingen door te vertellen waarom zij graag mee willen op harderjacht met een ambachtelijke wadvisser. Kinderen tot twaalf jaar mogen ook een tekening maken.
 
Behoud kennis en vakmanschap van de traditionele kustvisserij
De beroepsvisserij met staande netten, kubben en fuiken hoort thuis in de Waddenregio. Maar de onbekendheid van het beroep en onzekerheid over het toekomstperspectief zorgen ervoor dat weinig jongeren dit vak willen leren. De groep actieve vissers wordt langzaam kleiner en vergrijst. Daardoor dreigen de kennis en vaardigheden verloren te gaan die nodig zijn om succesvol te kunnen vissen en er een inkomen mee te verdienen. De visserij met staand want op harders is een goed voorbeeld van een visserij waarbij kennis en ervaring onmisbaar zijn om goed te kunnen vangen. De visser speurt op ondiep water het wateroppervlak af, opzoek naar vis. Zodra er vis ‘gespot’ is wordt het extra spannend. De vissen moeten worden ingesloten met een netwerk voordat ze er verschrikt vandoor gaan. Kennis van het gedrag van de vis, de stroming en de waterbodem zijn daarbij cruciaal. Het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ van TS31 Internos uit Lauwersoog en Stichting Waddengroep wil interesse voor deze traditionele visserij kweken en kennis van het vakmanschap verspreiden. Door middel van scholingprogramma’s, kennisuitwisseling, marktontwikkeling, promotie en samenwerking met bedrijven en natuur-, jongeren- en visserijorganisaties willen zij de traditionele visserijen nieuw leven in blazen. Het project vindt plaats vanuit Lauwersoog en moet eind 2015 afgerond zijn.

Prijsvraag
Met de vistochten en -excursies die vanaf 15 juli van start gaan kan het publiek op een ongedwongen manier kennis maken met deze vorm van visserij. Deze tocht duurt van 11.00 tot 17.00 uur en vertrekt vanuit de haven van Lauwersoog.

‘Vertel waarom jij met een staand wand visser mee wil op harderjacht op de Waddenzee en maak kans op een gratis Wadvistocht’

Van de inzenders kiezen Jan en Barbara maximaal acht winnaars die op 15 juli a.s. mee mogen op de allereerste tocht. Kinderen van acht tot twaalf jaar kunnen ook een tekening opsturen.

Onder vermelding van naam en telefoonnummer kan het antwoord gestuurd worden naar: wadvistochten@goedevissers.nl Tekeningen kunnen worden gestuurd naar: Wadvistochten, p/a Proeflokaal ’tAiland, Haven 49A, 9976VN Lauwersoog. Inleveren bij het proeflokaal kan ook. Inzendingen moeten uiterlijk zondag 13 juli om 18.00 binnen zijn. De winnaars worden diezelfde zondagavond op de hoogte gebracht.

De tochten gaan de hele zomer door tot en met eind augustus. Er wordt om de week vanuit de haven van Lauwersoog en vanuit de haven van Terschelling gevist. Na afloop van de tochten in Lauwersoog kan de vis worden bereid en gegeten in Proeflokaal ’tAiland. Het complete programma is te vinden op goede vissers. Informatie en reserveringen: wadvistochten@goedevissers.nl

De Wadvistochten
Deelnemers aan de tochten helpen de Wadvissers Jan en Barbara Geertsema om harder en zeebaars te vangen volgens de oude methode ‘staand wand’. Met het oog zoeken de deelnemers een school harders. Die houden zich op in ondiep water vaak langs de kust. Als eenmaal een school is gevonden wordt het spannend. Eén visser stapt uit de rubberboot om het uiteinde van het net met anker naar de kant te brengen. De ander probeert dan met de boot het net om de vis heen te zetten. Daarna proberen ze al spetterend op het water de school in het net te jagen. De ene keer is het een topvangst en de andere keer wat minder. En omdat zeebaars zich minder goed laat zien weet je nooit óf en hoeveel zeebaars er tussen zit. Jonge kleine vissen kunnen door de mazen ontsnappen, de grote oudere vissen zijn vaak zo slim om een gat te zoeken of over het net te springen. Zo vormt deze selectieve methode geen bedreiging voor de populatie harder en zeebaars. Deze eeuwenoude methode beoefenen Jan en Barbara al jaren in de Waddenzee, die zich hier perfect voor leent: veel ondiep water, geultjes en kantjes. Het is een vismethode met weinig impact op de bodem en de natuur. Én in de mooiste omgeving denkbaar: het Werelderfgoed Waddenzee.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start · Foto('s): TS31 Internos
Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start · Foto('s): TS31 Internos
Wadvistochten behoud traditionele kustvisserij van start · Foto('s): TS31 Internos
  TS31 Internos

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio