Zingen en kado’s voor ‘jarige’ Waddenzee · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Zingen en kado’s voor ‘jarige’ Waddenzee

maandag 25 juni 2018

Op zaterdag 30 juni wordt in Lauwersoog de verjaardag van het Werelderfgoed Waddenzee gevierd met allerlei feestelijke activiteiten. Bij ‘tAiland Lauwersoog begint het feest om 11 uur met het toezingen van de ‘jarige’ Waddenzee. Bij een verjaardag hoort ook een kado. Dit kado is dat zoveel mogelijk mensen op en rond de Waddenzee plastic afval gaan opruimen. Daarom is er om 12 uur een boottocht – de ‘Plastic Safari’ – door de haven in een rubberboot die ook langs de ondiepe kanten kan varen. Er zijn speciale schepnetten mee om zoveel mogelijk drijvend plastic uit de haven te vissen. Iedereen mag deelnemen. Reserveren voor de Plastic Safari kan via wadvistochten@goedevissers.nl.

Niet alleen tijdens een speciale actie, maar elke dag waarop we genieten van het Wad is het goed om aandacht te vragen voor een ‘schone zee’. Om dat makkelijk te maken zijn handige jutzakjes ontwikkeld. De jutzakjes worden op deze feestelijke Dag van het Wad voor het eerst gepresenteerd. Na het zingen worden de zakjes verspreid zodat iedereen overal op een makkelijke manier rondzwervend plastic kan meenemen om thuis weg te gooien.

Iedereen kan meedoen!
Alle mensen die komende zaterdagochtend de Waddenzee willen toezingen zijn welkom. De jutzakjes zullen ter plaatse te koop zijn. En er kunnen 12 mensen mee op plastic safari door de haven. Reddingsvesten en schepnetten zijn aanwezig.

Alles eindigt in zee
Vervuiling die op het land wordt veroorzaakt komt vroeg of laat in zee terecht, en als eerste in kustgebieden. Plastics vallen in het milieu langzaam uit elkaar tot microscopisch kleine deeltjes die zich mengen met het plankton, de basis van al het leven in zee. Het is daarom goed om plastic op te ruimen voordat het microplastic wordt. Dus iedereen die van de zee houdt, graag vis eet of van de visserij leeft, we hebben allemaal een belang om de zee schoon en gezond te houden. En als iedereen doet wat hij kan, kunnen we veel bereiken.

Initiatief van Doe eens Wad, met véél partners
De jutzakjes zijn ontwikkeld door Nienke Dijkstra van Doe eens Wad is. Het motto van Doe eens Wad is: ‘Als ik doe wat ik kan en jij doet wat jij kan en we vragen allebei anderen om dat ook te doen. Hoe ver kunnen we dan komen?’ De NNZ, het Groningse familiebedrijf dat groot is geworden met de verkoop van juten zakken, levert de juten jutzakjes. Ecomare, Groningen Seaports, de Waddenvereniging, ’t Ailand – Wadvistochten Lauwersoog, Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges -Doe mee verlos de zee Vlieland, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers, Staatsbosbeheer en Doe eens Wad zorgen voor de verspreiding.

Betrokken visserijsector
De visserij is op verschillende manieren betrokken. Vissers nemen al jarenlang plastic afval dat ze opvissen uit zee mee naar de wal, gefaciliteerd met bigbags van Fishing for Litter van het KIMO. De nieuw ontwikkelde jute zakjes zijn eigenlijk gebaseerd op een burgerversie van hetzelfde idee. Wadvistochten (van beroepsvissers Jan en Barbara Geertsema) organiseert de Plastic Safari met de boot in de haven. De visserijcoöperatie CIV Lauwersoog zorgt voor de schepnetten, gemaakt van oude netten van garnalenvissers uit Lauwersoog. Bij Visrestaurant ‘tAiland is die dag te zien wat vissers opvissen uit zee en wat Doe eens Wad heeft verzameld op de wadplaten. Bovendien kun je om 12 uur zelf mee met Wadvistochten Lauwersoog om in de haven plastic te vissen. Op 1 juli kun je nog mee met het schip van Doe eens Wad om uit de Waddenzee afval te halen.
Voor meer informatie en boeken/reserveren: www.wadvistochten.nl / wadvistochten@goedevissers.nl en www.doeeenswad.nl / info@doeeenswad.nl.

Na afloop kan je deelnemen aan allerlei feestelijke activiteiten in Lauwersoog. Onder andere staand want netten ophalen met Wadvistochten.

Nog even op een rijtje:
Wat: zingen en afval jutten tijdens de Dag van het Wad
Wanneer: zaterdag 30 juni om 11.00 uur
Waar: start bij Proeflokaal ’t Ailand, Haven 49A op Lauwersoog
Wie: dit is een initiatief van Doe eens Wad waar o.a. Ecomare, Groningen Seaports, Waddenvereniging, ’t Ailand – Wadvistochten Lauwersoog , Zeehondencentrum Pieterburen, Programma naar een Rijke Waddenzee, Waterschap Noorderzijlvest, Dinges -Doe mee verlos de zee Vlieland, NNZ the packaging network, Waterschap Hunze en Aa’s, Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog, Marketing Groningen, Merk Fryslân, SUEZ, Stichting Goede Vissers en Staatsbosbeheer aan mee doen.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?